Osakeanalyysit

Inderes: Nyt on aika ostaa Rapalan osakkeita

Analyysitalo nosti Rapalan osakkeen suositusta ja tavoitehintaa.

Kalastustarvikevalmistaja Rapala on toisen kvartaalin aikana edistynyt useissa strategisesti tärkeissä toimenpiteissä. Uusi strategia ohjaa yhtiön vihdoin takaisin kestävälle kasvu-uralle, Inderes arvioi aamukatsauksessaan.

Tasepohjainen arvostus pitää osakkeen laskuvaran olemattomana ja uuden strategian tuoman potentiaalin myötä osakkeen tuotto/riski-suhde on suotuisa, Inderes arvioi.

”Näemmekin nykytilanteen oikeana aloittaa varovaiset ostot yhtiössä”, analyysitalo suosittaa.

Rapala antoi perjantaina ennakkotietoja vuoden 2016 tuloksestaan.

Tulossa heikko tulos, mutta vahva kassavirta

Ennakkotietojen valossa tulos jää odotetusti heikoksi ja sekä liikevaihto 260 miljoonaa euroa että vertailukelpoinen liikevoitto 18 – 20 miljoonaa euroa ovat linjassa aiempien Inderesin kanssa. Yhtiö myös kertoi tehneensä varastoihin liittyvän yhdeksän miljoonan euron varauksen ja tämä painaa raportoidun tuloksen erittäin heikoksi.

Rahavirta on ennakkotietojen perusteella ollut varsin vahva 24 – 27 miljoonaa euroa ja yhtiö on H2:n aikana edistynyt hieman käyttöpääoman vapautusten kanssa, johon myös alaskirjaukset viittaavat.

Inderesin mukaan tiedotteessa tärkein asia oli kommentit strategiapäivitykseen liittyen.

”Yhtiöllä vaikuttaa olevan ensimmäistä kertaa uskottava strategia varastotasojen alentamiseksi ja yhtiön toimet tähän liittyen kuulostavat oikean suuntaisilta. Lisäksi yhtiö kertoi päivittävänsä strategiansa vuoden 2016 tulosjulkistuksen yhteydessä.” Inderesin odotukset ovat korkealla strategiapäivityksen suhteen ja sen pitäisi ohjata yhtiö takaisin kasvuun, tehostaa käyttöpääomaa ja parantaa kannattavuutta.

”Tämän saavuttaakseen uuden strategian tulisi mielestämme purkaa nykyistä kompleksista rakennetta tuotannon ja myynnin välillä, karsia tuotesortimenttia, tehostaa toimintaa ja keskittää varastoja.”

Kurssinousu vaatii tuloskunnon parantumista

Inderes ei ole tehnyt ennusteisiin oleellisia muutoksia ennakkotietojen myötä.

”Odotamme vuoden 2017 tuloksen paranevan vuoden 2016 erittäin heikolta tasolta, mutta jäävän vaisuksi johtuen uuden strategian toteuttamisesta ja siihen liittyvistä toimenpiteistä (mm. varaston siivous, tuoteryhmien karsiminen, divestoinnit ja säästöt). Ennustamme liikevaihdon kääntyvän takaisin kasvuun (2017e: +4,6 %) johtuen Venäjän kääntymisestä sekä lievästä kasvusta muilla päämarkkinoilla. ”

Liikevoiton analyysitalo ennustaa nousevan 22,2 miljoonaan euroon, joka on yhtiölle edelleen varsin vaatimaton taso. Vuoden 2018 liikevoittoennuste 26,9 miljoonaa euroa on jo siedettävä taso, mutta edelleen suhteellisen kaukana yhtiön potentiaalista.

Nykyisellä tuloskunnolla Rapalan tulospohjainen arvostus on korkea ja kurssinousu vaatii taakseen tulostason parantumista.

Inderesin ennusteilla vuoden 2017 P/E on neutraali 14,5x ja 2018 P/E laskee 11,6x tasolle, kun yhtiön uuden strategian toimenpiteet alkavat näkyä numeroissa. Yhtiön P/B-kerroin on vahvojen kilpailuetujen brändiyhtiölle erittäin matala 1,3x ja Inderesin mukaan matala P/B-kerroin rajaa osakkeen laskuvaraa merkittävästi.

”Osakkeen tuotto/riski-suhde onkin varsin hyvä johtuen rajallisesta laskuvarasta, lievästi parantuneista näkymistä (Venäjä) ja uuden strategian tuomasta potentiaalista.”

Inderes tarkistaa Rapalan tavoitehinnan 4,7 euroon aiemmasta ja nostaa suosituksen tasolle lisää aiemmalta vähennä-tasolta.

Inderes osakeanalyysi mallisalkku sijoittaminen osakkeet

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös