Asunnot ja kiinteistöt

Varoitus asuntopolitiikan loppulaskusta – ”kasvukeskusten ulkopuolella kannattaa asua vuokralla”

Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna pelkää, että vuosikymmeniä jatkuneen kaupunkivastaisen ”pidetään koko maa asuttuna”-politiikan loppulasku tulee olemaan posketonta tasoa.

sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja, talo asunnot omakotitalo

Kuva: Anssi Koskinen

Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna pelkää, että vuosikymmeniä jatkuneen kaupunkivastaisen ”pidetään koko maa asuttuna”-politiikan loppulasku tulee olemaan posketonta tasoa.

Paunan mukaan kasvukeskuksissa asuntojen hinnat nousevat, mutta velkojen, korkojen ja riskien kera. ”Rahat eivät vaan riitä, jakoautomaatin perusta murenee ja tehtyjen turhien kiinteistö- ja infrastruktuuri-investointien määrä hirvittää”, Pauna toteaa artikkelissaan.

Pauna suosittelee asumaan omistusasunnossa kasvukeskuksessa hyvien liikenneyhteyksien äärellä. Muualla asuville Paunalla on ihan toisenlainen neuvo.

”Kasvukeskusten ulkopuolella kannattaa puolestaan asua vuokralla ilman omistamisen huolia. Jos välttämättä haluaa asua vuokralla kasvukeskuksessa, niin kannattaa valita sellainen vuokranantaja, joka jättää vuokrankorotukset nyt tekemättä ja tarjoaa mahdollisuuden lunastaa vuokra-asunnon omaksi. Sellaisesta osto-optiosta kannattaa jopa maksaa vähän extraa.

Paunan mukaan asuntomarkkinoiden pudotuspeli on armotonta ja rahoitusolot tiukkenevat, tosin perustellusta syystä. ”Vakavaraisimmat vuokranantajat voittavat kisan ja ostavat vaikeuksiin joutuneet velkavivuttajat pois markkinoilta tukkualennusten kera.

”Pienasuntosijoittajille on yksi neuvo ylitse muiden: Älkää pantatko omaa kotia asuntosijoitustenne vakuudeksi.”

Rahoitusolot ovat Paunan mukaan omistusasujan puolella kasvukeskuksissa ja todennäköisesti parhaimmat työllistymismahdollisuudet oven takana.

”Muutaman vuoden sisällä ne vielä vahvistuvat entisestään. Muualla maassa rahoitus ja työpaikat ovat ”kortilla” ja yhä useammin jollakin tavoin valtion takaamia. Tuettujen työpaikkojen ja elinkeinojen ylläpito taantuvilla paikkakunnilla on yhä enenevässä määrin oikeastaan paikallispankin nauttimaa pankkitukea”, Hypon toimitusjohtaja ennustaa.

Kommentoi
Ylös
>