Indikaattorit

Euroalueen inflaatio nousussa – päättyykö keskuspankin elvytys?

Euroalueella nouseva inflaatio luo paineita korkojen nousuun.

Raaka-aineiden ja muiden syklisten komponenttien hinnat olivat vuosi sitten tähän aikaan alhaalla, joten juuri julkistetuissa euroalueen inflaatiolukemissa tämä pohjavaikutus näkyy selvästi, toteaa Mandatum Life uusimmassa markkinakatsauksessaan.

Euroalueella kuluttajahinnat nousivat ennakkotietojen valossa +1,8 prosenttia tammikuussa vuoden takaiseen nähden ja joissain Saksan osavaltioissa hintojen nousu ylitti kaksi prosenttia.

Kahden prosentin hintojen ylitys on sikäli merkittävä asia, että EKP:n inflaatiotavoite on juuri tuo kaksi prosenttia.

”Keskuspankki on kyllä ilmaissut, että se haluaa nähdä pidemmällä syklillä inflaatiopaineiden välittymistä hintoihin muuallakin kuin näillä volatiileillä erillä, joten polttavaa kiirettä mm. tase-elvytysohjelman alasajoon ei juuri nyt ole”, toteaa Mandatum Life.

Mandatum Lifen mukaan totuus kuitenkin on, että inflaatio ja erityisesti inflaatio-odotukset (euroalueen 5v päästä alkava 5 vuoden periodi +1,79%) ovat liikahtaneet selvästi ylemmäs, ja jotkut keskuspankkiirit jo ovat alkaneet vihjailla rahapolitiikan kiristämisen aloittamisesta.

”Ennakoimme kesällä 2017 nähtävän politiikkamuutosta, mikäli globaali talouskehitys ja nykyinen inflaatioympäristö ei rajusti käänny takaisin deflaatiotilanteeseen.”

Kiinassa hintojen nousu on jo ihan toista maata, sillä tuottajahintojen nousu on 5,5 prosentin luokkaa. Inflaation nousu ei ole vain eurooppalainen ilmiö tällä hetkellä, Mandatum Life toteaa.

Inflaation kiihtyminen on merkittävä asia korkojen kehityksen kannalta.

”Korkotasolle tämä tarkoittaa mahdollisesti merkittävääkin uudelleen hinnoittelua, onhan Saksan 10-vuotinen korko vasta korjannut viime vuoden syksyn miinustasoilta plussalle, nyt +0,46 %:iin”, Mandatum Life toteaa.

”Korkoriskin hallinta on edelleen hyvin ajankohtaista, sillä yrityslainoissa on indeksitasolla Euroopassakin jo kohtuullisen pitkä, n. 5,4 vuoden duraatio eli korkoriskiherkkyys. Korkojen nousu syö sijoittajan kokonaistuoton laina-aikaa lyhyemmällä tarkasteluperiodilla nopeasti miinukselle, mikäli korkoriski on jätetty huomiotta.”

Aktiivinen korkoriskin hallinta korostuu Mandatum Lifen sijoitussalkuissa.

”Laskemme korkoallokaatiosuosituksessamme high yield -yrityslainojen painoa puhtaasta ylipainosta lievään ylipainoon ja saman liikkeen teemme senior loan -markkinoiden osalta.”

Kommentoi
Ylös
>