Kumppaniblogit

Yrittäjä, hahmota kokonaisvarallisuutesi

Kokonaisvarallisuuden hahmottaminen ja hajauttaminen kannattaa, sillä yrittäjyyteen suuntautuvia riskejä on mahdollista hajauttaa varsin tehokkaasti.

Suhtautuminen kokonaisvarallisuuteen jakaa yrittäjät karkeasti kahteen lajiin.

Osa ymmärtää yrityksensä täysin erillisenä entiteettinä. Yritys käsitetään jonkinasteisena osana kokonaisvarallisuutta, mutta yritystä ”ei ole olemassa” sijoitusvarallisuuteen liitettävässä mielenmaisemassa. Toiset yrittäjät taas sisällyttävät yrityksen täysimääräisesti kokonaisvarallisuuteensa. Monella yrittäjällä on pääosa varallisuudesta kiinni liiketoimintayhtiössä ja sen liiketoiminnassa.

Varsinkin yrityksen alkutaipaleella toimeliaan perustajan ja yrityksen tavoitteet ovat usein identtiset. Leipää on hankittava, jotta siippa pysyisi silkissä ja kakarat korppu suussa. Vuosien vieriessä, liiketoiminnan kasvaessa ja omistuspohjan monipuolistuessa on syytä kuitenkin tutkia tavoitteita erikseen. Toimeliaalle henkilölle saattaa myös siunaantua vuosien varrella useita yrityksiä haltuunsa, joilla on luonnollisesti omat tavoitteensa.

Varo klassista ansaa

Kiireistä vaanii klassinen ansa, jossa yrityksen tai yrityksien tuottama osariski suhteessa kokonaisvarallisuuteen jää heikolle huomiolle.

Olkoon suhtautuminen yritykseensä kumpi tahansa, oleellista on hahmottaa metsä puilta. Maalaisjärjellä on selvää, että liiketoiminnan ulkopuolisella sijoitusvarallisuudella on mahdollista tasapainottaa kokonaisriskiä.

 

Esimerkki valaisee

Elon keskiössä seilaa kotimarkkinoiden alihankintahommista leipäänsä vuoleva teollisuuspalveluyritys. Sen liiketoiminta riippuu vahvasti Suomen talouskehityksestä. Yrittäjä on huomannut, että menestys korreloi erityisen vankasti teollisten suuryritystemme hyvinvoinnin kanssa. Ilmiö toimii joko suoraan tai näkyy muutaman mutkan kautta viipeellä alihankkijan tuloksessa.

Kannattaako esimerkkiyrittäjän omistaa salkussaan vain kotimaisia sijoituksia ja painottaa niitä oman toimialan pörssiyrityksiin?

Ei tietenkään.

Kyseessä on laajennettu ”kaikki munat samassa korissa” -tilanne, sillä kokonaisriski kasvaa suppean maa- ja toimialahajautuksen myötä. Onneksi lääke on käden ulottuvilla. Kokonaisvarallisuuteen kohdistuvan riskin saa pienenemään tehokkaimmin hajauttamalla sijoitusvarallisuutta kansainvälisesti. Sijoituksissa tulee painottaa toimialoja, joista yritys ei ole riippuvainen.

Webinaari Evli sijoittaminen yrittäjyys

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös