Raaka-aineet

Sijoittaminen öljyyn ja raaka-aineisiin – 5 eri tapaa

Öljyn hinta on noussut pohjiltaan 70 prosenttia. Raaka-aineiden hinnanvaihteluita voi hyödyntää usealla eri tavalla.

Öljyn hinta muodostuu kysynnän ja tarjonnan laista. Mikäli öljyä tuotetaan enemmän kuin mitä sitä kulutetaan, laskee öljyn hinta. Alempi hintaa nostaa kulutusta, kunnes markkinat saadaan tasapainoon. Vastaavasti kulutusta alhaisempi öljyntuotanto nostaa öljyn hintaa, jonka seurauksena öljyn kulutus laskee. Mikäli öljyn hinnan suhteen haluaa ottaa näkemystä on tähän monta eri tapaa.

sijoittaminen, öljyn hinta

 

1. Sijoittaminen öljyyn

Aloitetaan siitä ensimmäisestä mieleen tulevasta vaihtoehdosta. Ostat raaka-ainetta itseään. Raaka-aine ei tuota mitään, mutta jos sen hinta nousee saat sijoitetulle pääomallesi tuottoa. Käytännössä öljy-ETF ajaa pitkälti saman asian ja liikkuu öljyn hinnan mukaisesti.

Vuonna 2008 öljy maksoi parhaimmillaan yli 140 dollaria barrelilta. Jo samana vuonna sitä sai 40 dollarin barrelihintaan. Muutama vuosi myöhemmin öljystä olisi saanut helposti 110 dollaria barrelilta. Potentiaali pohjilta palautumiseen on lähes kolminkertainen.

2. Sijoittaminen öljy-yhtiöihin

Sijoittaminen öljy-yhtiöihin tuo periaatteessa luontaista vipuvaikutusta öljyn hinnan nousuun. Otetaan tähän havainnollistava ja yksinkertainen esimerkki valoittamaan asiaa. Oletetaan, että omistat öljy-yhtiötä, jonka tuotantokustannukset ovat 40 dollaria barrelilta. Öljyn hinta on nyt noin 50 dollaria barrelilta, joten yhtiö saa 10 dollarin katteen barrelia kohti.

Oletetaan, että öljyn hinta nousee 60 dollariin barrelilta. Tässä on hinnannousua 20 prosenttia, mikä tarkoittaa sitä että suoraan öljyyn sijoittava saisi 20 prosentin tuoton. Öljyä tuottavan yhtiön kate kuitenkin nousee 10 dollarista 20 dollariin. Öljy-yhtiöön sijoittaneen rahat alkavat siis tuottamaan kaksinkertaista vauhtia.

sijoittaminen, öljy-yhtiöt

 

Käytännössä tämä luontainen vipuvarsi ei kuitenkaan toimi, muun muassa siksi, että tyypillisesti yritykset suojautuvat hinnanmuutoksia vastaan. Esimerkiksi Öljy-yhtiö Chevronin kurssi ainoastaan kaksinkertaistui noin 60 dollarista 120 dollariin, samana aikana kun öljyn hinta kolminkertaistui. Vastaavasti ConocoPhilipsin kurssi kasvoi vastaavana aikana ainoastaan 2,5-kertaiseksi.

3. Sijoittaminen öljypalveluyhtiöihin

Öljypalveluyhtiöt tarjoavat vielä korkeamman luontaisen vivun öljyn hintakehitykselle. Öljynpalveluyhtiöitä ovat esimerkiksi öljyn etsintäpalveluja tai porauslauttojen vuokrausta harjoittavat yritykset. Nämä yritykset ovat niitä, jotka saavat rahansa öljy-yhtiöiden tekemistä investoinneista.

Öljyn hinnan palautuessa öljy-yhtiöt ottavat investointinsa jäistä. Tämän seurauksena öljynpalveluyhtiöiden liikevaihto kasvaa voimakkaasti. Tämä vipu toimii oikeastikin. Esimerkiksi Seadrillin kurssi viisinkertaistui aikana, jolloin öljyn hinta kolminkertaistui.

Tämä vipu toimii myös toisinpäin: kun öljyn hinta on alhaalla laittavat öljy-yhtiöt investointinsa jäihin. Öljynpalveluyhtiöille se tarkoittaa rajua liikevaihdon laskua. Jos öljyn hinta pysyttelee alhaalla pidempään, voi öljynpalveluyhtiö joutua todellisiin vaukeuksiin. Esimerkkinä mainittakoon samainen Seadrill. Pitkään jatkunut alhainen öljyn hinta on saanut yrityksen konkurssin partaalle.

Öljypalveluyhtiöistä ostonpaikkaa hakevan kannattaa siis tutustua yritysten taseeseen.

4. Sijoittaminen Bull- ja Bear-sertifikaatteihin

Markkinoilla on eri vahvuisia Bull- ja Bear-sertifikaatteja, jotka pyrkivät seuraamaan öljyn hintaa. Bull sertifikaatti liikkuu öljyn hinnan mukana.

Bear sertifikaatti liikkuu öljyn hintaa vastaan: jos öljy laskee, sertifikaatin arvo nousee.

Bull ja bear sertifikaatteja on saatavana eri kokoisilla vipukertoimilla varustettuna. Esimerkiksi 3x Bull-sertifikaatti tuo kolminkertaisen päivätuoton. Jos öljyn hinta nousee päivässä 1 prosentin, nousee sertifikaatin arvo 3 prosenttia. Vastaavasti, jos öljyn hinta laskee päivässä prosentin, laskee 3x Bull-sertifikaatin arvo kolme prosenttia.

Kertoimia löytyy hurjaan 15 asti, joten Bull- ja Bear-sertifikaateilla voidaan potentiaalisesti saada erittäin voimakas tuotto öljyn hintaan perustuvasta näkemyksestä.

Bull- ja Bear-sertifikaattien kuluista on hyvä muistaa kaksi asiaa. Ensinnäkin sertifikaattiin sisältyy hoitokulu, joka voi olla vuositasolla alle prosentin kokoluokkaa.

Toisekseen Bull- ja Bear-sertifikaattien kurssi perustuu päiväkohtaiseen kurssimuutokseen. Prosenttilaskuissa sillä on merkitystä mistä prosentit lasketaan, eli 50 prosentin kurssilaskun korjaamiseen tarvitaan 100 prosentin kurssinousu. Tämän seurauksena on, että vivutetut sertifikaatit kärsivät kurssiheilunnasta.

5. Sijoittaminen Venäjälle sijoittavaan rahastoon

Venäjän talous on öljyriippuvaista, joten myös Venäjän pörssi liikkuu öljyn hinnan mukana. Sijoittamalla Venäjälle sijoittavaan aktiiviseen tai passiiviseen rahastoon voi hajautetusti ottaa näkemystä öljyn hintakehitykseen.

sijoittaminen, osakkeet, venäjä

Samalla logiikalla on vastaavia sijoitustapoja on löydettävissä muistakin raaka-aineista.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Oskar Lainio

    12.4.2020 at 18:03

    Olen kuullut että nuo ETF:t trackaa todella huonosti öljyn hintaa silloin kun futuurikäyrä on contangossa (kuten nyt). Öljyn hinta on nyt hinnoiteltu parin vuoden päähän tuplasti tämän hetken spottia korkeammalle, eli pääsee omilleen vasta jos spotti nousee nopeampaa kuin käyrään on hinnoiteltu.

    Mitä mieltä olette tästä?

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös