Talouden trendit

Maksuhäiriöitä enemmän kuin koskaan – ja määrä kasvaa

Maksuhäiriöisiä henkilöitä oli maaliskuun lopussa jo lähes 374 000, eli enemmän kuin koskaan, kertoo Suomen Asiakastieto.

Taantuma on Suomessa selätetty, yritysten tilauskirjat pullistuvat ja työttömyys laskee. Silti velkaongelmat vain pahentuvat vuosi vuodelta.

Uusimmat Asiakastiedon tilastot ovat hätkähdyttävää luettavaa. Tämän vuoden alusta yhteensä noin 150 000 henkilölle on rekisteröity reilusti yli puoli miljoonaa maksuhäiriömerkintää. Asiakastiedon mukaan maksuhäiriöiden määrä verrattuna viime vuoden alkuun on kasvanut 11 prosentilla.

”Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on kasvanut jatkuvasti, ja nyt on korkea aika alkaa puuttua ongelman syihin oikeilla, aidosti tehokkailla tavoilla. Hyvä tapa estää ylivelkaantumista on hyödyntää luottopäätöksissä ns. positiivista tietoa, eli tietoa kuluttajan muista luotoista ja niiden hoitamisesta. Hyvä asia on, että nyt finassisektori on laajalla rintamalla näyttänyt tälle ajatusmallille vihreää valoa”, korostaa liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Asiakastiedon kokemuksen ja laajaan dataan perustuvan näkemyksen mukaan kuluttajien maksuhäiriöt johtuvat ensisijaisesti siitä, että he ovat yhtä aikaa velkaantuneet liian moneen suuntaan. Jotta maksuhäiriöisten henkilöiden määrän kasvu saataisiin pysähtymään, kierre pitäisi katkaista ennen ylivelkaantumista ja ensimmäistä maksuhäiriötä. Eli luotolla ei enää myytäisi, jos luottovelvoitteita on jo liian moneen suuntaan.

Kun siis velkaa otetaan velan päälle, on tie vaikeuksille auki.

Yksittäisten luottojen korkoprosentit eivät silti kuluttajan taloutta kaada, vaan ongelmat ovat usein kasaantuneet ajan kuluessa, Muhonen painottaa. Luotonannon sääntelyn ja valvonnan lisääntyminen ei ole tuonut apua tilanteeseen.

“Nyt olemassa olevat ja ehdotetut korkokatot eivät ole vähentäneet maksuhäiriöisten määrää, vaan pikemminkin päinvastoin. Korttitalo romahtaa, kun rahalainojen lisäksi pitää maksaa myös muut elämisen kulut. Monelle kuluttajalle on vaikeaa seurata omaa maksukykyään ja herätä ajoissa, kun se on pettämässä. Jos luotottajalla ei ole tietoa kuluttajan olemassa olevista velvoitteista, riskeeraa hän omat saatavansa ja tahtomattaan myös syventää kuluttajan talouskuoppaa,”

1 kommentti
Avatar
Urbaani Vuokranantaja "Markus Grahn" 12.4.2017
| |
Kiitos Jorma taas hyvästä ja ajankohtaisesta artikkelistasi. Maksuhäiriömerkintöjen kiivas kasvu on erittäin vakavasti otettava ilmiö. Ongelmat koskevat keskenään hyvinkin erilaisia kotitalouksia, eli ei siis tietyn ryhmän ongelma. Harmittaa seurata sivusta, kun ongelmat vain syvenevät.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös