Markkinakommentit

Vaaran merkit ilmassa, sijoittajat voivat kokea kevätyllätyksen

SP 500 osakeindeksi osakemarkkinat osakkeet

Osakemarkkinoilla on jo havaittavissa vaaran merkkejä, väittää Taalerin päästrategi Tuomas Komulainen.

Pessimismi näkyy korkomarkkinoilla. ”Korkomarkkinoilla Saksan ja Yhdysvaltojen pitkät korot ovat laskeneet viime viikkojen aikana. Yhdysvaltain 10v. korko on nyt 2.38 % ja Saksan 10v. korko on 0.22%. Noin kuukausi sitten USA:n 10v. korko kävi jo 2.63% ja Saksan 0.49%:ssa. Eli korkomarkkinat eivät odota talouskasvun kiihtymisen jatkumiseen ja pelkää kasvun hidastuvan tulevaisuudessa”, Komulainen toteaa Taalerin markkinakatsauksessa.

Myös osakemarkkinoilla on ensimmäiset vaaran merkit ilmassa.

Vaikka isot globaalit indeksit ovat säilyneet rauhallisina, osakemarkkinoiden nousu on viime viikkoina pysähtynyt. Lisäksi yksittäisten syklisten yhtiöiden kurssit ovat laskeneet melko voimakkaasti, päästrategi huomauttaa.

Osakemarkkinoilla alkaa ennätyksellisen pitkän nousuputken jälkeen myös arvostustasot olla korkeita.

”Nyt osakemarkkinat ovat nousseet korkeammalle tasolle ja arvostustasot ovat jo hieman korkeahkot. Samalla Yhdysvalloissa lyhyet ja pitkät korot ovat nyt korkeammalla ja positiivinen riskitön korko on nyt olemassa. Eli poliittisia ja muita mahdollisia riskejä on nyt syytä seurata entistä valppaampana”, Komulainen toteaa.

Sijoittaja voi kokea myös yllätyksen jenkkimarkkinoilta.

Yhdysvaltojen liittovaltio on nimittäin kohtaamassa jälleen muutaman vuoden tauon jälkeen velkakatto-ongelman.

”Tänä keväänä Yhdysvaltain liittovaltion rahoittamisesta päättäminen voi tulla monelle sijoittajalle vielä yllätyksenä. Yhdysvalloissa kongressin on sovittava liittovaltion rahoittamisesta (continuing resolution) 28.4. mennessä. Mikäli sovintoon ei päästä, osa liittovaltion toiminnasta joudutaan pysäyttämään.”

Kuten aiemminkin lopulta tästä kyllä sovitaan, Komulainen uskoo. Kuitenkin sitä ennen osakemarkkinat voivat hyvin säikähtää poliittista päättämättömyyttä Washingtonissa. ”Kuten ollaan havaittu, republikaaninen puolue on hyvin hajanainen ja valkoinen talo on ainakin toistaiseksi kykenemätön ajamaan uudistuksiaan läpi kongressissa”, Komulainen päättelee.

Ehkä selvin jenkkikursseja kannatteleva voima tällä hetkellä on amerikkalaisyhtiöiden kova tuloskunto. S&P 500 -indeksin yhtiöiden tulosennusteet lupailevat edelleen osakekohtaisten tulosten vahvistumista.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös