Indikaattorit

Nordea: Geopoliittiset riskit nostaneet markkinoiden pelkokerrointa

Geopoliittisten riskien lisääntyminen näkyy VIX-volatiliteetti-indeksin nousuna.

Sijoittajien pelkokertoimeksikin kutsuttu VIX-indeksi lasketaan Chicagon johdannaispörssin optioiden hintatason perusteella, ja se mittaa osakemarkkinoiden käsitystä siitä, miten paljon osakkeiden hinnat vaihtelevat. VIX indeksin lasku merkitsee, että sijoittajat odottavat pörssin volatiliteetin laskevan ja nousu merkitsee odotuksien volatiliteetista kasvavan. Yleensä osakkeet nousevat silloin, kun VIX indeksi laskee.

Ennätyskorkealla VIX kävi vuoden 2008 loppupuolella jolloin maailmantalouden ongelmat alkoivat selvitä sijoittajille. Valtioiden aloittamat elvytysohjelmat rauhoittivat tilanteen vähitellen. Viime vuosina pelkoindeksin liikkeet ovat olleet maltillisia ja sen arvo on pysynyt1 5-20 pisteen tuntumassa.

Eilen VIX‐volatiliteetti‐indeksi pomppasi hetkessä ylöspäin yli seitsemän prosenttia. Nousun jälkeen pelkoindeksi päätyi korkeammalle kuin kertaakaan tänä vuonna.

Turvasatamahakuisuus näkyi myös valtionlainamarkkinoilla, muistuttaa Nordea aamukatsauksessaan. USA:n 10 vuoden lainakorko on painunut jo alle 2,3 prosentin eli matalimpiin lukemiin sitten viime marraskuun USA:n presidentinvaalien.

Mikä on saanut sijoittajat hermoilemaan?

Nordean mukaan markkinoilla kasvaneen epävarmuuden taustalla on geopolitiikka.

Markkinoiden varovaisuuden takana ovat niin USA:n ja Venäjän suhteet viime viikon Syyria‐iskujen jälkeen kuin Pohjois‐Korean ja USA:n välinen uhittelu. ”Donald Trump jatkoi eilen Pohjois‐Korean kuumottamista Twitterissä toteamalla, että maa hakee hankaluuksia ja että USA ratkaisee ”ongelman” yksin, ellei Kiina päätä auttaa ratkaisemisessa”, Nordea toteaa.

Markkinoiden jännitystä lisäävät myös lähestyvät Ranskan presidentinvaalit, joiden ensimmäinen kierros järjestetään 23. huhtikuuta. Finanssimarkkinoiden kannalta olisi vaarallista jos populistisesta Marie Le Penistä tulisi Ranskan presidentti. Le Pen on esittänyt avoimesti yhteisvaluutta euroa ja koko Euroopan Unionia vastustavia näkemyksiä.

Kommentoi
Ylös
>