Markkinakommentit

Pitäisikö sijoittajan olla huolissaan? Sijoitusguru Warren Buffett kasvattaa jo käteisvarojaan

Maailman rikkain ja kuuluisin sijoittaja Warren Buffett on lisännyt käteisvarojaan poikkeuksellisen paljon.

Osakemarkkinoiden pitkään jatkunut nousukiito alkaa jo hirvittää yhä useampia sijoittajia. Varoittavia ääniä löytyy jo usealta taholta. Myös markkinoiden hermostuneisuudesta kertovat mittarit kertovat jotain markkitunnelmista. Osakemarkkinoiden epävarmuutta kuvaava VIX-indeksi on pompannut tällä viikolla reippaasti ylös ja USA:n 10 vuoden velkakirjan korko on ollut laskussa.

Viimeksi viime viikolla Yhdyspankki Fed varoitti osakemarkkinoiden korkeasta arvostustasosta Yhdysvalloissa.

Myös maailman tunnetuin sijoittaja Warren Buffett näyttää jo varautuvan kehnompiin aikoihin.

Warren Buffettin sijoitusyhtiön Berkshire Hathawayn kassan pinta on yhtiön historian korkeimmalla tasollaan, huomauttaa sijoituskirjailija Jukka Oksaharju Keskisuomalaisen artikkelissaan. ”Käteisvarat ovat kasvaneet 2010-luvun kurssinousussa alun 30,6 miljardista dollarista nykyhetken peräti 86,4 miljardiin dollariin”, Oksaharju toteaa.

sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Buffetin kassaholvin kartuttaminen kertoo Oksaharjun mukaan jotain pörssin nykyhinnoittelusta.

”Buffett on jo vuosia sitten linjannut, että hän ylläpitää aina vähintään 20 miljardin dollarin kassan pahan päivän varalle. Nykyinen kassapuskuri on siihen nähden jo yli nelinkertainen. Tämän perusteella tänään ei näytä erityisen hyvältä hetkeltä rynniä markkinoille.”

Käteisellä onkin sijoittamisessa oma tärkeä merkityksensä.

”Maksimihyöty kurssilaskusta saavutetaan ostamalla laatuyhtiöitä käteisellä, ei rahoittamalla ostoja myymällä jo aiemmin omistettua, tilapäisesti valunutta toista laatuyhtiötä.”

Oksaharjun mukaan pörssiromahdukset ovat yleensä ajallisesti nopeampia ilmiöitä kuin indeksien nousutrendit. ”Lisäksi yksittäisiä osakkeita voi tulla tarjolle polkuhinnoin ilman mustia maanantaita. Lompakko kannattaakin pitää iskussa myös valomerkin jälkeen, sillä koskaan ei tiedä milloin tulee tarjous, josta ei voi kieltäytyä.”

Oksaharju ennustaa, että käteinen saattaa pian nousta arvoonsa sen tarjoaman liikkumavaran kautta.

Fedin tilastoista löytyy selitys Warren Buffettin huolille ja käpyvarastojen kasvattamiselle. Osakemarkkinoiden nykyinen markkina-arvo suhteessa bruttokansantuotteeseen on jo historiallisen korkea. Juuri tämä on yksi Buffettin lempimittareita, jonka avulla hän haistelee pörssin hinnoittelua.

Nyt Yhdysvaltojen keskuspankin osakemarkkinoiden kuumemittari on noussut hälyttävästi.

osakemarkkinat arvostus bkt osakkeet arvostuskerroin

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös