Sijoittaminen

10 legendaarisen sijoittajan ominaisuutta

Rahoitusteorian ja erilaisten osakestrategioiden tunteminen ei yksinään riitä indeksin lyömiseen.

Psykologialla on sijoittamisessa iso merkitys.

Vaikka tuntisit sijoittamisen, rahoitusteorian ja erilaisten osakestrategioiden perusteet, voit silti päätyä tekemään virheitä. Suurin osa sijoittajista nimittäin tekee.

Esimerkkinä pörssinoteerattu rahasto, eli ETF. Periaatteessa toimiva ratkaisu, mutta käytäntö on toinen. Vika ei ole passiivisissa rahastoissa, vaan siinä että sijoittajat alkavat käymään niillä kauppaa tavalla joka syö tuotot.

Sijoittajan suurin vihollinen on siis sijoittaja itse.

Voiko mestareilta oppia?

Siperia opettaa ja kokemuksesta on hyötyä, mutta voisiko prosessia nopeuttaa tarkastelemalla mitä ominaisuuksia legendaarisilla sijoittajilla on? Mitä he tekevät ja mitä he eivät tee?

Mitkä henkilökohtaiset ominaisuudet yhdistävät legendaarisia sijoittajia, kuten Warren Buffettia, Charlie Mungeria tai Peter Lynchiä?

Ensimmäisenä mieleen tulee ajatus siitä, että he tuntevat sijoittamisen teoriapohjan ja ovat osakepoiminnan mestareita. Legendaarisia sijoittajia tutkimalla voi kuitenkin löytää muitakin yhteisiä piirteitä.

Elearnmarkets listaa 10 asiaa, jotka yhdistävät kaikista menestyneimpiä sijoittajia.

1) Sijoittaminen on legendaarisille sijoittajille intohimo

Sijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa, joka vaatii paitsi paneutumista myös intohimoa.

Perussijoittajaa kiinnostaa tämänhetkinen tuotto, mutta legendaariset sijoittajat ovat kiinnostuneempia pitkän ajan tuomasta arvonnoususta ja odottavat kärsivällisesti tavoitteensa saavuttamista.

Toisin sanoen he eivät haikaile pikavoittojen perään, vaan malttavat odottaa korkoa korolle efektiä kaikessa rauhassa.

2. Legendaariset sijoittajat ovat kärsivällisiä

Kärsivällisyys on sijoittajassa hyvinkin tärkeä luonteenpiirre. Kun legendaarinen sijoittaja sijoittaa yritykseen, hän ei tee niin saadakseen nopeita voittoja, vaan keskittyy herkiämättä isoon kuvaan.

Osa legendaaristen sijoittajien sijoituksista ei tuota vuosiin mitään, mutta tänä aikana he eivät hätäänny, vaan luottavat alkuperäiseen analyysiinsa ja odottavat.

Warren Buffetin yhtiökumppani Charlie Munger on sanonut, että iso raha ei ole ostamisessa tai myymisessä, vaan odottamisessa.

3. Legendaariset sijoittajat ovat tunnesäätelyn mestareita

Tunteilla on osakemarkkinoilla iso merkitys. Osakekursseja ohjaa kaksi voimakasta tunnetta, pelko ja ahneus. Perussijoittajat antavat näiden tunteiden vaikuttaa sijoituspäätöksiin, mutta menestyneiltä sijoittajilla löytyy tarvittavaa tunnesäätelyä. Näin ollen heidän näkemyksiinsä ei pääse vaikuttamaan kulloisenkin markkinan tunnetila.

Ollaksesi taitava sijoittaja sinun tulee suhtautua tunneneutraalisti sekä voittamiseen, että häviämiseen. Voittaminen ja häviäminen ovat vain osa sijoittamisen prosessia.

4. Legendaariset sijoittajat ovat fokusoituneita

Fokuksen säilyttäminen on avainasemassa niin yksityiselämässä kuin rahamarkkinoillakin. Menestyneet ihmiset keskittyvät sijoituksiinsa ja tekevät usein yhden sijoituksen kerrallaan.

5. Legendaariset sijoittajat menestyvät riskin kautta

Jopa kaikkein kokeneimmat sijoittajat hyväksyvät riskin mahdollisuuden, eli sen, että aina on olemassa mahdollisuus siihen, että yritys epäonnistuu. Ammattimaiset sijoittajat harjoittavat kuitenkin riskienhallintaa, joka rajaa heidän riskinsä määrää, mutta säilyttää mahdollisuuden tehdä voittoa.

Warren Buffet on sanonut, että riski tulee siitä ettet tiedä mitä olet tekemässä.

6. Legendaariset sijoittajat ovat kurinalaisia

Itsekuri ja kärsivällisyys ovat sijoittajan hyveitä. Sijoittajan pahin vihollinen on sijoittaja itse.

7. Legendaariset sijoittajat hyödyntävät vipua

Siinä missä piensijoittajat sijoittavat omia rahojaan, sijoittavat menestyneet sijoittajat muiden rahoja. Muiden varojen sijoittaminen ei ole ainoa vivun lähde. Vipuefektin saa myös sijoituskokemuksen ja ammattimaisen tiimin kautta.

”Maailman tärkein sana on kassavirta. Toiseksi tärkein sana on vipuefekti”.

8. Legendaariset sijoittajat oppivat virheistään nopeasti

Sijoittamisessa on riskinsä ja se tarkoittaa käytännössä sitä, että virheitä tapahtuu. Kukaan, joka ei salli itselleen virheitä, ei voi olla menestynyt sijoittaja. Kun puhutaan kokemuksesta, niin sillä tarkoitetaan tehtyjä virheitä, maksettuja oppirahoja ja saavutettuja voittoja.

Menestyneet sijoittajat eivät anna virheiden lannistaa itseään, vaan näkevät ne mahdollisuutena oppia uusia asioita.

9. Legendaariset sijoittajat opiskelevat

Legendaariset sijoittajat lukevat paljon ja käyttävät keskivertosijoittajaa enemmän aikaa uuden oppimiseen. He lukevat kirjoja, lehtiä, vuosikertomuksia ja osallistuvat myös seminaareihin päivittääkseen osaamistaan ja kehittyäkseen ihmisinä.

10. Legendaariset sijoittajat ymmärtävät laadun merkityksen

Legendaariset sijoittajat antavat enemmän painoa laadulle kuin hinnalle. Treidaajat katsovat osakkeen hintaa, mutta legendaariset sijoittajat keskittyvät yrityksen sisäiseen arvoon. Yrityksen sisäinen arvo voi olla hankala laskea, mutta se antaa suuntaviivaa sille mitä yrityksestä kannattaa maksaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös