Strategiat

Viisi laatuyhtiön tunnusmerkkiä Jukka Oksaharjun mukaan

Sijoituskirjailija Jukka Oksaharju kertoo, miksi Sampo on hänen mielestään laatuyhtiö.

Oksaharju on useita kertoja korostanut tasaisesti kasvavien osinkojen merkitystä hyviä osakesijoituksia valitessaan. Ajan mittaan kasvava osinko per osake nostaa sijoittajan omaan hankintahintaan laskettua osinkotuottoa merkittävästi, Oksaharju painottaa uusimmassa blogissaan.

Sampo on tyyppiesimerkki tällaisesta yhtiöstä. ”Sampo on korottanut osakekohtaista osingonjakoaan joka vuosi Stadighin ohjatessa. Tämäkään kevät ei tehnyt poikkeusta. Keskimäärin omistajan palkkapäivän vuosikasvu on ollut Stadighin komennossa 14 prosenttia”, Oksaharju toteaa.

Sammon esimerkkiin nojautuen Oksaharju listaa viisi laatuyhtiön kriteeriä.

Ensimmäinen kriteeri liittyy toimivan johdon perimmäisiin tavoitteisiin. Laatuyhtiössä toimivalla johdolla ei ole piiloagendaa, vaan se on omistajan asialla.

”Osakkeenomistajien ja yritysjohdon intressiristiriidat kuuluvat yleisimpiin syihin, miksi vältän sijoituksia osaan muutoin melko laadukkaistakin suomalaisista yhtiöistä”, Oksaharju paljastaa.

Sijoituskirjailijan mukaan valitettavan moni johtaja keskittyy kasvattamaan omaa vaikutusvaltaansa ja yhtiön toiminnan kokoluokkaa keskittymättä samalla siihen, ovatko yritysostot ja laajentumiset osakkeenomistajien kannalta lisäarvoa tuovia kustannukset ja riskit huomioiden.

Johdon ja omistajien intressiriitojen pelkoja hälventävät johdon omistukset yhtiössä.

Sammossa tämä asia on Oksaharjun mukaan kunnossa. ”Ainakin omaa mieltäni rauhoittaa tieto siitä, että yhtiön johtohenkilöillä on omaa rahaa kiinni konsernin osakkeissa pyöreästi puoli miljardia euroa.”

Oksaharjua miellyttää myös se, ettei Sampo harrasta uhkapeliä sijoitusomaisuudellaan. ”Esimerkiksi keväällä 2010, eurooppalaisen velkakriisin ensimmäisten oireiden ilmaannuttua, Sampo-konserni tyhjensi sijoitussalkuistaan vähäisetkin sijoitukset ns. PIIGS-maihin.”

Yksi keskeinen laatuyhtiön piirre on tietenkin pätevä ja ammattitaitoinen johto.

Oksaharjun mukaan Sammon viimeisten reilun kymmenen vuoden aikana suoritetut yritysjärjestelyt ovat kasvattaneet Sampo-sijoituksen arvoa raskaalla vivulla johtuen yritysjohdon taitavasta myötävaikutuksesta. ”Nykyisen konsernijohdon jatkaessa toivottavasti tulevinakin vuosina yhtiön määrätietoista kehittämistä, en usko Sammon osakkeenomistajien tarvitsevan lainkaan ylimääräistä unilääkitystä”, sijoituskirjailija toteaa.

Laatuyhtiön liiketoiminnan kivijalka on niin kovalla perustalla, etteivät suhdanteet sitä heiluta. Sammon ydinliiketoimintaa on vahinkovakuuttaminen.

”Matematiikan lait puoltavat vahinkovakuuttamisen suhteellisen hyvää kannattavuutta alan suurimpien toimijoiden hyväksi. Tämä pätee varsinkin silloin, kun vakuutusyhtiö on hyvin hoidettu. Tässä suhteessa Sammon osakkeenomistajalla on syytä hymyyn, sillä konsernin vakuutusyhtiö If on Pohjoismaiden selvästi suurin vahinkovakuuttaja maksutulolla mitattuna”, Oksaharju kirjoittaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös