Asunnot ja kiinteistöt

Asuntomarkkinat kuumenevat kasvukeskuksissa – Hypo: vaarana “nolla-asunnon loukku”

Asuntomarkkinat ovat hakeutuneet kasvukeskuksissa uuteen asentoon. Tämä on tuonut asuntojen myyjille uuden haasteen

Kasvukeskusten halutuissa kohteissa on palattu takavuosien tyyliin. Nyt on myyjän markkinat ja nopeat ostajat vievät kohteet jo ennen ensinäyttöä, toteaa Hypo toukokuun asuntomarkkinakatsauksessaan.

Hypon Asuntoindeksi kertoo, että pääkaupunkiseudulla Tampereella ja Turussa vanhojen asuntojen kysyntä nousi vuoden alussa.

”Turussa kysyntä kasvaa talouden mukana, pkseudulla ja Tampereella uusien asuntojen tulva tasoittaa kasvanutta kysyntää. Isojen kaupunkien voittokulku ei ole ohi, mistä todisteena perinteinen nostokurki-indeksi”, Hypo kiteyttää.

Asuntojen hinnat kertovat myös samaa tarinaa: Helsinki huitelee omissa lukemissa liki kolmen prosentin kasvulla, muut kasvukeskukset pääsevät yhden prosentin tuntumaan, kun muualla maassa hinnat hiipuvat yhä.

Asuntomarkkinoiden kuumenemisesta kielii myös se, että Hypolla lainahakemuksia on saatu jopa 40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Kasvukeskuksissa on syntynyt myös uusi haaste. Asuntojen myyjät saattavat jäädä kokonaan ilman asuntoa, Hypo varoittaa.

”Ostajan markkinat muuntuvat vähitellen myyjän markkinoiksi etenkin kasvukeskuksissa. Pienten asuntojen omistajat eivät asuntoa vaihtaessaan pelkää kahden asunnon loukkua – pikemminkin päinvastoin. Pelkona on nyt nolla-asunnon loukku: jos nousevien hintojen keskellä ostotarjous ei menekään läpi, kun vanha on jo myyty.”

Kommentoi
Ylös
>