Markkinakommentit

Kyttäävätkö sijoittajat nyt osakkeiden alennusmyyntejä?

Osakemarkkinoiden ”kevätkorjauksen” voi laukaista jokin odottamaton uutinen, arvioi varainhoitoyhtiö eQ.

Osakemarkkinoiden ”kevätkorjauksen” voi laukaista jokin odottamaton uutinen, arvioi varainhoitoyhtiö eQ.

Osakemarkkinoiden nousu sen kuin vain jatkuu. Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksi nousi tällä viikolla kaikkien aikojen ennätykseen, ja vuodessa indeksi on noussut lähes 16 prosenttia. Helsingin pörssissä on vielä pitkä matka kaikkien aikojen ennätykseen, mutta indeksi on silti noussut vuodessa yli 22 prosenttia.

Osakemarkkinoiden hyvälle vireelle on useita syitä. Globaali makrotalouden kehitys, yritysten tuloskehitys, poliittisten riskien väheneminen ja edelleen alhaalla pysyttelevä korkotaso ovat yleisimmin esitettyjä selityksiä nousutrendille.

Myös markkinoiden hermoistuneisuus on ollut alhaalla, mikä näkyy markkinoiden pelkokertoimessa, eli VIX-indeksissä.

Nousevien odotusten ylittäminen tulee kuitenkin asteittain vaikeammaksi etenkin, kun suosikkistrategioiden arvostukset ovat nousseet, arvio varainhoitoyhtiö eQ viikkokatsauksessaan.

Markkinoilla voi tulla vastaan myös korjausliike joita taktisia, lyhytaikaisia liikkeitä tekevät sijoittajat odottavat vesi kielellä.

”Jossain vaiheessa markkinanousu voi väsähtää. Tämä ei tarkoita sitä, että osakkeisiin sijoittaminen ei olisi pidemmällä horisontilla houkuttelevaa, vaan että taktisesti sijoittajat eivät halua sijoittaa nousseilla hinnoilla osakkeisiin lisää varoja. ’Alennusmyynnin kyttäys’ alkaa ja kevätkorjauksen voi sitten laukaista jokin odottamaton uutinen. Näillä talousluvuilla ja tuloksilla korjauksen pitäisi kuitenkin olla rajallinen (5-10 %)”, eQ toteaa.

Varainhoitoyhtiön mukaan toistaiseksi markkina on pysynyt pääosin rauhallisena, vaikka pieniä hermostumisen merkkejä on jo ilmassa. Yksi esimerkki hermoilusta löytyy latinalaisesta Amerikasta. ”Brasilian osakkeiden ja valuutan viime viikkoinen pudotus osoitti, kuinka suuri korjaus voi olla, jos uutinen ei sijoittajia miellytä”, eQ toteaa.

Sijoittajien onkin syytä tarkistaa sijoitussalkkujensa riskitaso, varainhoitoyhtiö suosittelee.

”Poliittiset riskit kannattaa hajauttaa ja valuuttojen painot miettiä tarkkaan. Yhä useampi sijoittaja on nostanut euron painoa sijoitussalkuissaan, mikä on kannattanut viime viikkoina, kun US-dollari on heikentynyt euroa vastaan ja syönyt tuottoja eurosijoittajan salkuissa. Korkosalkuissa vallitsevana teemana on ollut korkotasoherkkyyden rajoittaminen ja varoja on allokoitu yrityslainoihin (IG, HY) sekä kehittyvien markkinoiden lainoihin. Valtionlainoja löytyy yhä harvemmasta salkusta. Myös vaihtoehtoiset sijoitukset ovat kasvattaneet suosiotaan.”

euro dollari valuuttakurssi valuutat

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös