Indikaattorit

Kaksijakoisia työttömyyslukuja – pitkäaikaistyöttömyys ei hellitä

Työttömyys on kääntynyt laskuun, mutta koko vuoden työttömänä olleiden määrä jatkoi kasvuaan 2016.

Työttömyystilastoista voi löytää sekä positiivista että negatiivista kehityssuuntaa. Työttömyys on kokonaisuutena laskussa, mutta pitkään työttömänä olleiden on entistä vaikeampi löytää työpaikkaa.

Tilastokeskuksen mukaan työttömien määrä vuoden 2016 lopussa sekä työttömänä vuoden aikana olleiden määrä laskivat vuodesta 2015. Samaan aikaan kuitenkin koko vuoden työttömänä olleiden määrä kasvoi lähes 2 000:lla. Toisin sanoen lyhytaikainen työttömyys on hellittänyt, mutta pitkäaikaistyöttömyys ei.

Työttömien lukumäärä koko vuoden ajalta työttömyyden keston mukaan vuosina 2011–2016

työttömyys työttömien lukumäärä talous työllisyys

Kuva: Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen työssäkäyntitilaston mukaan vuoden 2016 lopussa työttömänä oli 356 000 henkeä, joista noin kolmasosa oli ollut työttömänä koko vuoden.

Koko vuoden ajan työttömänä olleiden määrä on kasvanut yhtäjaksoisesti vuodesta 2012. Tilastokeskusen mukaan lukumäärä kaksinkertaistui vuosina 2011–2016 ja nousi 122 000 henkeen . Vuoden ajan työttömänä olleiden osuus kaikista vuoden aikana työttömyyttä kokeneista nousi 18 prosenttiin.

Pitkäaikaistyöttömyys on erityisesti iäkkäiden miesten ongelma.

Ei ole mikään yllätys, että koko vuoden työttömänä olleet olivat muita työttömiä iäkkäämpiä. Ryhmässä, jossa työttömyys oli kestänyt alle vuoden, iän keskiarvo oli 38 vuotta vuonna 2016, kun taas yhtäjaksoisesti koko vuoden työttömänä olleiden keski-ikä oli 48 vuotta. Kuusikymmentä vuotta täyttäneiden osuus oli 26 prosenttia koko vuoden työttömänä olleista, alle vuoden työttömänä olleista vain kuusi prosenttia.

Enemmistö kaikista työttömistä oli miehiä: alle vuoden työttömänä olleista 52 prosenttia ja koko vuoden työttömänä olleista hieman suurempi osuus, 58 prosenttia. Koko vuoden työttömänä olleiden osuus kaikista vuoden aikana työttömyyttä kokeneista oli suurin Uudellamaalla, 21 prosenttia, ja pienin Ahvenanmaalla, kuusi prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös