Rahastot

Rahastosijoittaja, näin piiloindeksointi syö tuottosi

Passiiviset rahastot lyövät aktiiviset rahastot mennen tullen. Mitä, jos se ei johdukaan markkinoiden tehokkuudesta, vaan rohkeuden puutteesta, tavalla johon finanssivalvonnan pitäisi puuttua?

Mietitäänpä miten piiloindeksointi sinua yksityissijoittajana koskettaa?

Kuulutko niihin sijoittajiin, jotka eivät ole kuulleet passiivisten rahastojen eduista? Vai kuulutko niihin, jotka ovat kuulleet passiivisten tuotteiden voittokulusta, mutta silti uskot, että indeksi on voitettavissa?

Ehkä passiivinen sijoittaminen on sinusta liian tylsää. Ehkä olet sitä mieltä, että koko passiivisen rahaston perusidea on järjenvastainen. Miten sijoittaminen sokeasti indeksiin kuuluviin yrityksiin asiaa yhtään sen enempää miettimättä voisi olla järkevin tapa toimia?

Syystä tai toisesta osa sijoittajista valitsee aktiivisen rahaston. Nämä sijoittajat maksavat siitä, että salkunhoitaja hoitaa rahastoa aktiivisesti.

Piiloindeksointi tarkoittaa sitä, että aktiivisena myyty tuote ei ole aktiivinen

Martin Paasi ja Miikka Luukkonen tuovat kuitenkin esiin podissaan, että hyvinkin suuri osa aktiivisesti hoidetuista rahastoista ovat käytännössä passiivisesti hoidettuja.

Rahaston sijoitukset eivät yksinkertaisesti eroa tarpeeksi alla olevasta indeksistään.

Pitkän ajan seuraus on tämä: Aktiiviset rahastosijoittajat saavat passiivisen tuotteen tuoton vähennettynä aktiivisen tuotteen kuluilla. Sinulle siis myydään yhtä ja toimitetaan toista.

Käytännössä sijoittajia viilataan linssiin ja tällä kertaa syyttävä sormi osoittaa finanssivalvontaan.

Mitä jos kertomukset markkinoiden voittamattomuudesta ovatkin satua piiloindeksoinnin peittämiseksi?

Passivinen rahasto voittaa aktiivisen rahaston. Tässä on siis korrelaatio, jota en kyseenalaista.

Meille sijoittajille on uskoteltu kautta aikojen, että syynä on tehokkaat markkinat, joita ei voi voittaa. Tämä on varmasti osasyy, mutta tarkastellaanpa vaihtoehtoista selitystä. Aktiivinen rahasto häviää passiiviselle rahastolle suunnilleen kulujensa takia sen takia, että rahasto on on passiivinen, eikä salkunhoitaja uskalla ottaa todellista riskiä.

Tätä teoriaa tukevat seuraavat havainnot:

1) Martin Paasin mukaan suurin osa aktiivisista rahastoista on käytännössä piiloindeksoituja. On selvää, että jos 80 prosenttia salkusta hoidetaan passiivisesti on tuottokin pitkälti indeksin mukainen.

2) Ilkka Parviainen on ammattisijoittaja ja Helsingin pankki- ja finanssiekonomien johtokunnan puheenjohtaja. Parviaisen kokemuksen mukaan indeksin voittaminen ei ole mahdotonta. Parviaisen Salkku on kolminkertaistunut 10 vuodessa, joten väite perustuu vahvaan kokemukseen.

3) Inderesin mallisalkku edustaa aktiivista aktiivista osakepoimintaa ilman paineita piiloindeksointiin. Vuodesta 2011 Inderesin mallisalkku on kasvanut 300%. Vuositasolla salkun keskimääräinen vuosituotto on ollut  noin 26 % vertailuindeksin jäädessä noin 11 %:n vuosituottoon.

4) Tein pienen kokeen testatakseni indeksin voittamisen mahdollisuutta. Shareville on palvelu, jossa sijoittaja asettaa salkkunsa kaikkien näkyville. Nämä ovat oikeita salkkuja, joissa on oikeata rahaa. Kyseessä ei siis ole sijoituskisa, jossa kisaajan kannattaisi sijoittaa leikkirahaa äärimmäisen kovalla riskillä. Kun salkussa on oikeata rahaa, tarkoittaa se sitä että riskitkin otetaan huomioon.

Valitisin umpimähkään 20 sijoitusbloggaria, joilla on ollut salkku Sharevillessä vähintään kolme vuotta. Kolme vuotta on perusteltu aika, koska vuosi ei välttämättä riitä siihen, että alihinnoiteltu osake palautuisi oikealla tasolleen.

Bloggarit on perusteltu valinta sen takia, että blogin pitäminen osoittaa aitoa kiinnostusta sijoitustoimintaan ja ehkä osaamistakin. Tosin on muistettava, että aktiivisilla rahastoilla on tässä etulyöntiasema. Rahastonhoitajilla ovat koulutettu ryhmä, josta on valittu parhaat päältä.

Tulos näkyy alta ja se on linjassa sen kanssa, että aktiivinen rahasto häviää indeksilleen piiloindeksoinnin takia, eikä tehokkaiden markkinoiden takia.

Martin Paasin mukaan piiloindeksöinti syö aktiivisten rahastojen tuotot. Kuvassa näytetään miten suuri osa aktiivisista rahastoista on hävinnyt indeksilleen. Tätä osuutta verrataan blggareihin, joilla on ollut salkku Sharevillessä vähintään 3 vuotta. Vaikuttaa siltä, että indeksi on voitettavissa, kunhan piilöindeksointi poistetaan.

Mitä voit sijoittajana tehdä suojautuaksesi piiloindeksoinniltä?

Vaadi nähtäväksesi active share luku. Pyydä myyjää selittämään mitä luku tarkoittaa. Tee tietoinen päätös ja valitse aidosti aktiivinen rahasto tai aidosti passiivinen rahasto.

Mitä finanssivalvonta voisi tehdä piiloindeksoinnin ongelmalle?

Suomi ei ole ongelmassaan yksin, ja Martin Paasin mukaan muiden pohjoismaiden valvontaviranomaiset ovatkin puuttuneet piiloindeksointiin.

Ehkä Suomen Finanssivalvonnankin olisi jo aika vähintäänkin kartoittaa ongelman suuruus ja mahdolliset toimenpiteet.

Ongelma ei ole pelkästään se, että sijoittajalle myydään yhtä ja toimitetaan toista.

Ongelma on myös siinä, että markkinoiden tehokkuus häiriintyy passiivisuuden lisääntyessä. Osa asiantuntijoista on huolissaan siitä, että jo nyt ollaan pariteetissa aktiivisten ja passiivisten tuotteiden välillä.

Kapitalismin ja suunnitelmatalouden yksi merkittävä ero on se, että kapitalismi ohjaa yhteiskunnan resursseja sinne missä niitä tuottavuuden kannalta eniten tarvitaan.

Me kaikki tiedämme mikä yhteiskunnallinen merkitys sillä on, kun tämä mekanismi lakkaa toimimasta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös