Jatkossa työttömän pitäisi hakea kolmen kuukauden aikana vähintään kahtatoista työpaikkaa. Työtön menttää työttömyyskorvauksensa 60 päiväksi, jos hän ei näin tekisi.
HS:n mukaan uuden rekrytointi- ja osaamislain mukaan työttömille ei jatkossa enää tehtäisi entiseen tapaan työllistymissuunnitelmaa ja haastatteluja, vaan työtön itse joutuu enemmän pitämään huolen aktivoitumisesta. Haastattelu tehtäisiin kuitenkin työttömyyden pitkittyessä.
Jatkossa työttömälle tulisi velvollisuus ilmoittaa työvoimaviranomaisten verkkopalvelussa omasta aktiivisuudestaan vähintään kerran viikossa.
Työttömäksi jäänyt voi saada Kelalta tai omalta työttömyyskassaltaan päivärahaa.
Kelan peruspäivärahan edellytys on, että työtön täyttää työssäoloehdon eli on ollut palkkatyössä riittävän pitkään ja ansainnut vähintään tietyn summan kuussa.
Ansiosidonnaista päivärahaa maksetaan työttömyyskassan jäsenelle, joka täyttää kassan ehdot. Jos työssäoloehto ei täyty, työtön työnhakija voi saada työmarkkinatukea. Puolison tulot eivät vaikuta peruspäivärahaan eivätkä työmarkkinatukeen.
Peruspäivärahaa maksetaan enintään 400 päivän ajan. Ansiosidonnaista päivärahaa maksetaan 300–500 päivää riippuen henkilön työhistoriasta ja aktiivisuudesta työnhaussa. Enimmäisajan täytyttyä työtön siirtyy työmarkkinatuen piiriin.
Lue lisää Helsingin Sanomien nettisivuilta.