Oma talous

5 tapaa hyödyntää kiertotalous

Myös yksityishenkilö voi hyötyä kiertotalouden tuomista eduista. Siis ihan rahallisesti. 

Tiesitkö mitä on kiertotalous?

Jos luulit, että se on kierrättämistä niin kannattaa tutustua aiheeseen tarkemmin. Kiertotalous on käsite, jossa omistajuudesta siirrytään enenemissä määrin palveluihin ja jossa prosessit suunnitellaan alun perin siten, että hukkaa ei synny.

Kiertotalous pyrkii maksimoimaan tuotteiden, komponenttien ja materiaalien kiertoa taloudessa mahdollisimman pitkään. Yhtenä keinona on käyttöasteen nostaminen. Autojen keskimääräinen käyttöaste on noin 8 prosenttia, toimistojen 40 prosenttia. Tästä on varaa parantaa.

Poliittisesta sitoutumisesta kiertotalouteen kertoo, että EU on lanseerannut 24 miljardin euron rahoitusohjelman tukemaan kiertotaloutta ja EU:n ilmastotavoitteita. Globaalin kiertotalouden markkina-arvon on arvioitu olevan jopa 1000 miljardia dollaria.

Kiertotalous siis tuo yrityksille useita eri mahdollisuuksia, mutta miten sinä voisit yksityishenkilönä hyötyä kiertotalouden tuomista mahdollisuuksista?

Vastaus on, että käymällä läpi omaisuutesi käyttöastetta ja hyödyntämällä kiertotalouden synnyttämien yritysten palveluita. Seisooko autosi käyttämättömänä suuren osan ajastaan? Onko sinulla kesämökki, jota käytät ainoastaan 4  viikkoa vuodessa?  Mitä jos voisit nostaa käyttöasteet uudelle tasolle? Tässä 5 vinkkiä miten voit hyötyä kiertotalouden tuomista mahdollisuuksista.

1) Vertaisvuokraa oma autosi silloin kun et sitä tarvitse. Aiemmin auton vuokraaminen olisi yksinkertaisesti ollut liian hankalaa. Nyt esimerkiksi Shareit Bloxcar tarjoaa alustan auton vertaisvuokrausta varten. Tällöin oman auton vuokraaminen ulkopuoliselle on entistä varteenotettavampi mahdollisuus.

2) Jätä auto ostamatta. Jos autosi käyttöaste on alhainen kannattaa kartoittaa vaihtoehtoiset tavat hoitaa autolla tehtävät asiat. Jos käytät autoa pääsääntöisesti kauppakassina, kannattaa harkita kaupassakäynnin ulkoistamista esimerkiksi Sannan Ruokassin tyylisten palveluiden kautta. Voit myös kartoittaa autojen yhteiskäyttöpalveluita.

Kaikki nämä palvelut luonnollisesti maksavat, mutta niin maksaa auton pitokin. Se tuleeko oikeaa säästöä, riippuu autosi käyttöasteesta.

3) Laita asuntosi vuokralle silloin kun et sitä tarvitse. Asutko Jyväskylässä ja pakenet aina ralleja kesämökillesi? Mitä jos laittaisit asuntosi vuokralle lyhyeksikin ajaksi? Tämä onnistuu esimerkiksi hyödyntämällä Airbnb:n alustaa. Isojen tapahtumien aikaan kysyntä on suurta ja voit saada asunnostasi ihan kelpo korvauksen.

4) Laita kesämökkisi vuoralle, kun et sitä tarvitse. Asutko Jyväskylässä, mutta et todellakaan lähtisi ralleja pakoon mökille, koska rakastat ralleja? Laita mökkisi vuokralle rallien ajaksi ja kaikkina muinakin ajankohtina, kun et mökkiä tarvitse. Esimerkiksi GoFinland ja Lomarengas tarjoavat vuokraukseen tarvittavan alustan.

Eri palveluntarjoajat tarjoavat erilaisia paketteja erilaisilla hinnoilla. Toiset tarjoavat pelkän nettisivuston, toiset panostavat isompaan palvelukokonaisuuden mökin välitykseenottotarkastuksesta vuokrien tilitykseen. Hintoja vertaillessa kannatta muistaa, että voit myös ostaa palveluita erikseen paikallisilta yrittäjiltä.

Itse olen käyttänyt GoFinlandin alustaa. Palveluun sisältyy ammattivalokuvaahan ottamat kuvat, joka laskee osaltaan kynnystä kun kuvia ei tarvitse ottaa itse. Lisäksi kuvat ovat olleet varsin hyvälaatuisia.

 

5) Käytä palveluja ja ulkoista. Esimerkiksi mökin vuokraaminen voi tuntua aika työläältä projektilta. Mökin tulee olla siivottu, vuokralaiselle tulee antaa avaimet, avaimet tulee ottaa vastaan, mökki tulee siivota vuokra-ajan jälkeen ja niin edelleen. Nämä käytännön asiat johtavat usein siihen, että koko lyhyen ajan vuokrausajatuksesta tulee luovuttua niin asunnon kuin kesämökinkin kohdalla.

Toimenpiteet vaatisivat aikaa ja sitä aikaa ei yksinkertaisesti ole. Etenkin jos mökki on satojen kilometrien päässä, niin voi olla jo erittäin haastavaa irroittaa aikaa ja energiaa käydä hoitamassa vuokraukseen liittyvät käytännön asiat.

Tämän takia ulkoistamisen mahdollisuus on hyvä kartoittaa. Itse olen tehnyt niin, että olen kysynyt paikallisilta yrittäjiltä olisivatko he halukkaita auttamaan. Kokemukseni mukaan halua on. Esimerkiksi mökin avaimen kanssa toimitaan niin, että vuokralainen käy hakemassa avaimen R-kioskilta ja palauttaa avaimen R-kioskille. Siivous hoituu paikallisen siivousyrittäjän toimesta.

Mitä jos sitä omaa aikaa ei silti tahdo riittää siihen tarvittavaan alkupanostukseen, palveluntarjoajan etsintään ja vuokrausilmoituksen tekemiseen?

Mieti miten voisit ostaa aikaa lisää. Ota käyttöön ruoanostopalvelu siksi aikaa, kun teet ilmoituksen. Sen sijaan, että aikasi kuluu kaupassa sijoitat sen tulevaisuuden tuloihin. Vastaavasti voit tilata kotisiivouksen ja sijoittaa siivoukseen budjetoidun ajan tulevaisuuden tulojen hankkimiseen.

Kommentoi
Ylös
>