Makrotalous

Kiertotalous – mitä se on?

Kiertotaloudessa kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen. Mitä tämä tarkoittaa ja mitä mahdollisuuksia se tarjoaa yrityksille?

Mitä jos et omistaisikaan jääkaappiasi tai ruohonleikkuriasi?

Mitä jos fyysiset hyödykkeet olisikin muutettu palveluiksi, jossa koneita ennemmin vuokrataan kuin omistetaan?

Mitä jos auton omistamisen sijasta olisitkin liittynyt autojen yhteiskäyttöpalveluun? Mitä, jos yrityksesi välttäisi LED-valaistukseen liittyvät suuret kertainvestoinnit ja ostaisikin valaistuksen palveluna?

Kaikkea tätä tarjoaa kiertotalous. Kiertotalous (circular economy) pyrkii maksimoimaan tuotteiden, komponenttien ja materiaalien kiertoa taloudessa mahdollisimman pitkään.

Keinoja on tuote-elinkaaren pidentäminen, fyysisen tuotteen muuttaminen palveluksi, digitaaliset alustat, uusiutuvien materiaalien käyttö, resurssitehokkuus ja kierrätys.

Miten kiertotalous eroaa kierrätyksestä?

Kiertotaloudessa kyse on perustavanlaatuisesta muutoksesta, miten yhteiskunta toimii. Kyse ei ole vain kierrätyksestä, vaan myös raaka-aineiden tuotannosta, materiaalien prosessoinnista, tuotteiden valmistuksesta, jakelusta, kaupasta ja kuluttamisestakin.

Kyse on siis siitä, että tavaroiden koko kiertokulusta tehdään suunnitelma, jonka lähtökohtana on arvon mahdollisimman tehokas kierto ja jätteen synnyn ehkäisy.

Kierrätyksen tavoite on siis suppeampi, eli jätteen mahdollisimman suuri hyödyntäminen raaka-aineena tai energiana, kun taas kiertotalous keskittyy laitteiden huoltoon, uudelleenkäyttöön ja uudelleenvalmistamiseen.

Kiertotalouden merkitys ja potentiaali

Suomen hallitusohjelmaan sisältyy tavoite olla kiertotalouden edelläkävijä 2025. Sitran laskelmien mukaan vuoteen 2030 mennessä kiertotalouden arvonlisä Suomen kansantalouteen voisi olla vähintään kolme miljardia euroa vuosittain.

Poliittisesta sitoutumisesta kertoo sekin, että EU on lanseerannut 24 miljardin euron rahoitusohjelman tukemaan kiertotaloutta ja EU:n ilmastotavoitteita.

Näin vahva poliittinen tuki antaa jo itsessään yrityksille mahdollisuuksia, mutta tämän lisäksi globaalin kiertotalouden markkina-arvon on arvioitu olevan jopa 1000 miljardia dollaria. Siinäkin on potentiaalia.

Konkreettisia kiertotaloutta hyödyntäviä keinoja ja tarinoita uusista mahdollisuuksista

Tuote-elinkaaren pidentäminen

Tuotteita pidetään käytössä mahdollisimman pitkään muun muassa korjaamisen ja kunnostuksen keinoin. Tällöin uusien tuotteiden ostamisen ja valmistamisen tarve vähenee.

Esimerkkitarinoita ovat  3 Step It:n tarjoama IT-laitteiden elinkaarenhallinta, Lassila ja Tikanojan kuormalavojen uudelleenkäyttö ja Valtran tarjoama vaihdelaatikoiden uudelleenvalmistaminen.

Tuote palveluna

Omistajuuden kokonaiskustannukset ja riskit säilytetään palvelluntarjoajalla. Myymisen sijasta yritykselle kertyy tuloja liisaus- ja vuokrasopimuksista, kun taas asiakas siirtyy maksamaan toiminnoista ja suorituskyvystä.

Esimerkkiyrityksiä ovat sähköautojen yhteiskäyttöpalvelu Ekorent, työvaatteet palveluna tarjoava Lindström, ja Led valaistuksen palveluna tarjoava Valtavalo.

 

kiertotalous, mitä on kiertotalous, jakaminen, jakopalvelu, yritykset, yleistä kiertotaloudesta, sijoittaminen

 

Jakamisalustat

Digitaalisilla alustoilla voidaan edistää tavaroiden ja resurssien käyttöasteen kasvattamista ja elinkaaren pidentämistä vuokrauksen, myymisen, jakamisen ja uudelleenkäytön myötä.

Esimerkkeinä toimivat autojen vertaisvuokrausta harjoittava Shareit Blox Car, Sharetriben tarjoama palvelu markkinapaikkasivustojen perustamiseen, ja Swap.comin innovatiivinen käytettyjen tavaroiden kauppa.

Uusiutuvuus

Yrityksen tuotteissa suositaan uusiutuvia, kierrätettäviä ja biohajoavia materiaaleja sekä ekosuunnittelun periaatteita. Esimerkkeinä on Nesteen jätteistä ja tähteistä tehty uusiutuva diesel, sekä Kotkamillsin helposti kierrätettävät kartonkikupit.

kiertotalous, kierrätys, mitä on kiertotalous, yritykset, yleistä kiertotaloudesta, kiertotalous sijoittaminen

Resurssitehokkuus & kierrätys

Teknologisen kehityksen kautta haetaan resurssitehokkuuden kasvua arvoketjuissa, prosesseissa ja tuotteissa sekä tehokkaammassa kierrätyksessä. Myös sivuvirrat pyritään hyödyntämään. Esimerkkeinä on Remaken käytetyistä vaatteista sarjatuotettu vaatemallisto, Rec Alkalinen alkaliparistojen kierrätyksen menetelmä ja Eko-Expertin mineraalivillasta tuottama uusiopuhallusvilla.

 

 

Kiertotalous tarjoaa sijoittajalle mahdollisuuden löytää eettinen sijoituskohde, mutta ei itsessään ole sama asia kuin eettinen sijoittaminen.

Kommentoi
Ylös
>