luokittelematon

Mitä on eettinen sijoittaminen?

Monia kiinnostaa kestävä kehitys, moraaliset arvot ja yleensä eettinen sijoittaminen. Tapio Haavisto ruotii aihetta SalkunRakentajan vierasblogissa.

Tiedossa on, että kirkko ja monet muut sijoittavat eettisesti arvokkaalla tavalla, mikä on tietysti hyvä asia. Luettelen tässä eräitä eettisesti kestäviä sijoitusratkaisuja, joiden tavoitteet ovat kannatettavia: ilmaston muutos, uusi energia kuten tuulivoima, aurinkopaneelit ja energian säästö, ekoindeksit, energiaa säästävät laitteet ja menetelmät. Muita vastaavia ovat eettiset arvot ja kestävä kehitys yleensä.

Kestävän kehityksen yritykset

Näille listoille pääseminen edellyttää ulkopuolisen tahon arviointia ja lausuntoa kestävän kehityksen periaatteiden toteutumisesta yrityksen kaikissa toiminnoissa. Myös alihankkijoilta vaaditaan samaa ”puhtautta”. Pelkästään ”eettinen” toimintatavoite ei yksin riitä, vaan pitää myös täyttää vastuullisen toiminnan monia edellytyksiä, joita ovat esimerkiksi lapsityövoiman käytöstä kieltäytyminen, tasa-arvon noudattaminen, ihmisten asiallinen kohtelu, kestävää kehitystä edistävät tuotteet tai palvelut sekä asiakkaiden valitusten hyvä hoito. Yrityksen pitää tarkastuttaa toimintonsa ja yksikkönsä säännöllisesti ulkopuolisilla asiantuntijoilla. Se edellyttää edistynyttä toimintaa, johon yleensä pystyvät vain parhaat yritykset kehittyneissä maissa.

Sijoitusrahastoja kestävän kehityksen puolesta

Kestävää kehitystä sijoittaja voi löytää useista nämä kriteerit täyttävistä rahastoista. Tavallisia sijoittajia kiinnostavat yleensä eettiset tai ympäristörahastot, joita löytyi lähes parikymmentä erilaista. Tarjolla ovat ainakin seuraavat rahastot, joilla on tai pitäisi olla eettinen lähestymistapa. Esimerkeistä osa (5 rahastoa) edustaa ns. uusiutuvaa energiaa, joka on melko suosittu eettisen sijoittamisen osa-alue. Toinen osa-alue on sektori ympäristöosakkeet, jossa ulkomaiset rahastot ovat kohteina, ja jotka ovat 4 alinna mainittua ulkomaista rahastoa.

 1. Aventum HR Suomi
 2. eQ Clean Energy
 3. eQ Vesi osakekorilaina
 4. Evli Sustainable Climate
 5. FIM Green Energy
 6. Handelsbanken Uusi Energia
 7. Nordea Ilmastonmuutos indeksilaina
 8. OP-Kestävä Kehitys
 9. OP- Vesi
 10. Sampo Kestävä Arvo Korko
 11. Sampo Kestävä Arvo Osake
 12. Tapiola Hyvinvointi
 13. DNB Renewable Energy retail A
 14. BGF New Energy A2
 15. Parvest Environmental Opportunities C C
 16. Parvest Global Environment C C
 17. Parvest Green Tigers C C
 18. Swedbank Robur Effektiva världen
 19. UBS (Lux) EF Global Sust Inno (EUR) P

Ongelmia ja haasteita

Kun sijoittaja aina etsii voittoa eli tuottoa rahoilleen, niin pelkkä eettinen sijoittaminen ei yksin riitä. Rahaston on siis oltava sekä tuottava että eettinen samalla kertaa. Tässä mielessä onkin palattava sijoittamisen perusteisiin ja valinnat edellyttävät osaamista ja jyvien erottamista akanoista. Tämä ei ole ihan itsestään selvä juttu, vaan vaatii rahastojen valintaperiaatteiden tuntemista. Rahastosijoittaminen onkin oma osaamisalueensa, jossa vaaditaan rahastojen kustannusten, tuottojen sekä riskien arviointikykyä. Vaikuttaako tämä ehkä monimutkaisemmalta, kuin sitten onkaan käytännössä?

Kun tutkii yllä olevien eettisten rahastojen tuottoja, on todettava että monet edellä mainitusta rahastoista osoittivat kohtalaisen tyydyttäviä tuottoja sijoittajille. Kyseessä on kuitenkin vain esimerkkejä ja virikkeitä ottaa itse selvää mihin voisi sijoittaa, jos aikoo tehdä sen eettisesti kestävällä tavalla.

tapio.haavisto@siop.fi

Tapio Haavisto on Suomen Sijoittajaopastus Oy:n toimitusjohtaja ja kokenut sijoittaja. Yritys on neuvonut ja kouluttanut yksityissijoittajia noin 12 vuotta. Haavisto on suorittanut kaksi sijoitusalan ammattitutkintoa eli sijoituspalvelututkinnon sekä sijoitusneuvojan erikoistutkinnon. www.siop.fi

Kommentoi
Ylös
>