Asunnot ja kiinteistöt

Asuntosijoittaja: Näillä 6 keinolla voit tutustua vieraaseen alueeseen

Usein asuntosijoittajat pitävät sijoitusasunnon ostoreviirinsä hyvinkin kapeana, esimerkiksi omassa kotikaupungissaan tai maksimissaan 50 km päästä sieltä. Tämä on ymmärrettävää sijoitusasuntojen vaivattoman ja yksinkertaisen hallinnoin vuoksi. Joillekin asuntosijoittajille taas syy pitäytyä kotikulmilla on se, ettei ole uskallusta tai halua sijoittaa vieraalle alueelle. Myös tämä on kovin ymmärrettävä syy, mutta tämän artikkelin tarkoitus on helpottaa ja nopeuttaa vieraaseen alueeseen tutustumista.

Asuntosijoittajan voi olla järkevää ostaa sijoitusasunto vieraalta alueelta

Mielestämme ei ole perustelusta ”skipata” potentiaalista sijoituskohdetta vain siksi, että se sijaitsee entuudestaan vieraalla alueella. Ensinnäkin sijoitusasuntoja on mahdollista hallinnoida kaukaakin erilaisin keinoin ja toiseksi vieraille alueille sijoittaminen on oikein tehtynä turvallista ja hyvin yleistäkin. Suurin osa omista asuntosijoituksistamme on kohdistunut alueille, jotka ovat entuudestaan olleet meille täysin vieraita ja tuntemattomia. Läheskään jokaisessa kohteessa emme ole itse edes käyneet paikan päällä. Olemme huomanneet, että nykymenetelmiä käyttäen pystyy vieraasta alueesta saada hyvän käsityksen nopeastikin, jopa tunnissa.

Joskus todella mielenkiintoinen sijoitusasunto tupsahtaa tähtäimeen muualta kuin niiltä tutuilta kotikulmilta. Tällöin pelipakista on hyvä löytyä keinot tutustua uuteen kohteeseen mahdollisimman nopeasti. Tällaisissa tilanteissa ostopäätöksen aikaikkuna voi olla hyvin rajallinen, joten reagointi tulee olla nopeaa, koska hyvät kohteet saatetaan varata hetkessä.  Listasimme parhaat tavat, joilla itse tutustumme vieraan alueen markkinatilanteeseen, kun potentiaalinen sijoituskohde tulee tarjolle vieraalta alueelta.

Asuntosijoittajan 6+1 keinoa selvittää vieraan alueen markkinatilanne

Nämä vinkit on kirjotettu asuntosijoittajan näkökulmasta, mutta vinkkejä voi hyvin hyödyntää myös omistusasunnon ostossa. Kun potentiaalinen sijoituskohde tulee tarjolle, toimi näin:

1. Tutustu kaupungin ja alueen myynnissä oleviin asuntoihin

Aivan ensimmäiseksi kannattaa siirtyä julkisiin asunnonmyyntiportaaleihin ja tutustua myynnissä oleviin asuntoihin. Voit ensin hakea koko kaupungin kaikki myytävissä olevat asunnot. Koska potentiaalinen sijoitusasunto on oletettavasti kerrostalosta, voit seuraavaksi tiukentaa hakua koskemaan vain pelkkiä kerrostaloasuntoja ja sen jälkeen tehdä haut erikseen yksiöille, kaksioille sekä isommille asunnoille. Voit tehdä omat haut lisäksi uudiskohteille ja vanhemmille asunnoille. Toimi seuraavaksi samoin tutkittavan kaupunginosan kohdalla. Lopuksi voit hakea vain saman kadun tai viereisten katujen myytäviä asuntoja.

Näin saat nopeasti käsityksen kaupungin sekä alueen erilaisten ja erikokoisten asuntojen kysynnästä/tarjonnasta. Saat myös ensituntuman alueen vertailukelpoisten asuntojen hintatasosta.

Käytä näitä palveluita: Etuovi.com ja Oikotie.fi

2. Tutustu kaupungin ja alueen vuokramarkkinoihin

Klikkaa itsesi yleisimpiin vuokra-asuntoportaaleihin. Hae ensin koko kaupungin vuokralle tarjolla olevat asunnot, rajaa sen jälkeen haku vain kerrostaloasuntoihin. Tee haut erikseen myös yksiöille, kaksioille ja isommille asunnoille. Voit vertailla myös uusien ja käytettyjen asunnon tarjontaa. Tee samat haut pelkästään myös tutkittavan kaupunginosan kohdalta. Voit lopuksi tehdä haun myös vain saman ja viereisten katujen vuokra-asunnoille.

Alueen vuokratasosta kannattaa aina muodostaa oma käsitys, koska tutkittavan sijoitusasunnon nykyinen vuokra saattaa olla reilusti alle tai yli vallitsevan vuokratason.

Käytä näitä palveluita: Vuokraovi.com ja Oikotie.fi 

3. Tutki taloyhtiön ilmoitushistoria

Kun olet saanut käsityksen kaupungin ja alueen markkinoista, on aika tutkia tarkemmin kyseistä taloyhtiötä, josta potentiaalinen asunto on myynnissä. Oikotien talosivu on sopiva työkalu tähän. Talosivulta näkee kyseisen taloyhtiön parhaillaan myynnissä ja vuokrattavissa olevat asunnot sekä ilmoitushistorian niin myytävien kuin vuokrattavienkin asuntojen kohdalta. Sivulta näkee asunnon hinta- ja vuokrapyynnit, joista saat käsityksen taloyhtiön hinta- ja vuokratasoista. Muista, että kyseessä on vain hintapyynnit, ei toteutuneet kauppahinnat.

Talosivulta näkee myös asuntojen markkinointiajat. Markkinointiajoista pystyy saamaan hyvän käsityksen taloyhtiön asuntojen kiinnostavuudesta.

Huom! Palvelussa näkyy vain Oikotie.fi sivustolla olleet ja olevat asuntoilmoitukset.

Käytä tätä palvelua: asunnot.oikotie.fi/talosivu

4. Selvitä toteutuneet hinnat

Edellä mainituilla keinoilla saa melko hyvän käsityksen asuntojen hintatasosta, mutta tärkeää on tietää myös millä hinnoilla tutkittavan alueen asunnot ovat oikeasti omistajaa vaihtaneet. Asuntojen.hintatiedot.fi on ilmainen palvelu yksityishenkilöille. Sivustolta pystyy näkemään asuntojen toteutuneita kauppahintoja. Haun voi tehdä kaupungin, postinumeron tai kaupunginosan tarkkuudella talotyypin, huoneluvun ja pinta-alan mukaan. Palvelussa ei näy kaikkien vaan pelkästään ARA:n ja KVKL:n sopimuksen piirissä olevien välittäjien tekemät asuntokaupat viimeisen 12kk:n ajalta.

Toinen ja tarkimman tiedon antava vaihtoehto on kiinteistövälitysliikkeiden käytössä oleva järjestelmä, jossa näkyy osoitekohtaisesti toteutuneet asuntokaupat. Jos sinulla on luottovälittäjä, voit pyytää tietoa lähikatujen toteutuneista hinnoista ja sitä kautta arviota tutkittavan asunnon arvosta. Toki voit myös hankkia LKV-luvat ja ryhtyä kiinteistönvälittäjäksi päästäksesi käsiksi järjestelmään 🙂

Käytä tätä palvelua: asuntojen.hintatiedot.fi

5. Tutki kaupunki ja alue

Seuraavaksi on hyvä katsoa kuviota hieman kauempaa ja tutkia kaupungin sekä myös alueen kehitystä. Pitkän tähtäimen asuntosijoittamisessa on tärkeää, että asunto ostetaan alueelta, jossa asuntojen kysyntä kasvaa jatkossa. Tätä varten on hyvä tutkia kaupungin väkiluvun kehitystä. Tilastokeskuksen tietokannoista pääsee näkemään kuntien väkiluvun tarkat vuosittaiset muutokset.

Lisäksi kannattaa tehdä Google-haut kaupungin ja kaupunginosan nimellä ja klikata yleensä hakutulosten kärkipäässä oleva Wikipedia-sivu auki. Wikipediasta löytää usein helpoiten tietoa mm. kaupungin historiasta, koulutusmahdollisuuksista, väestöstä, elinkeinoelämästä sekä muista asiosta.

Etuovi.comin asuntoilmoitussivun alareunassa oleva paikallistieto-kohta on kolmas hyvä keino tutustua alueen palveluihin. Etsi lähimpänä sijaitsevan myynnissä olevan kohteen ilmoitussivu ja katso paikallistieto-osiosta millaisia palveluita alueelta löytyy. Palvelusta näkee lähialueen koulut, päiväkodit, kaupat sekä terveyspalvelut tarkoilla etäisyyksillä ilmoitettuna.

Käytä näitä palveluita: Tilastokeskuksen väestönmuutostietokannatWikipedia ja Etuovi.com

6. Hanki hiljaista tietoa

Internetin eri palveluista löytyy rutkasti arvokasta tietoa, mutta hiljainen tieto sieltä puuttuu. Saattaa olla, että potentiaalinen kohde onkin alueen huonomaineisin. Voi myös olla, että kohde sijaitsee huonomaineisella alueella, mutta onkin alueen siisteimpiä taloja. Nämä asiat eivät välttämättä käy ilmi tilastoista.

Kannattaa tarttua puhelimeen ja soittaa 1-2 paikalliselle kokeneelle kiinteistönvälittäjälle. Saatat saada yhdellä puhelulla sellaista arvokasta tietoa mitä ei saa kaivettua netin syövereistä. Välittäjällä on yleensä selvä käsitys alueen asuntojen myytävyydestä ja vuokrattavuudesta sekä hintatasosta. Välittäjä on myös saattanut myydä kyseisestä taloyhtiöstä asuntoja ja saattaa tietää hyvinkin tarkasti millaisessa kunnossa kohde on ja millaisia asukkaita talossa asustaa.

Aina kannattaa soittaa myös taloyhtiön isännöitsijälle, he kertovat usein aina miten asiat yhtiössä ovat. Heillä saattaa olla sellaista tietoa, mitä ei taloyhtiön papereissa näy. Esimerkiksi tulevista remonttitarpeista ja talon asukaskannasta saa isännöitsijältä parhaan tiedon, koska näihin liittyvissä ongelmissa ollaan usein yhteydessä isännöitsijään.

Toimi näin: Soita 1-2 paikalliselle kiinteistönvälittäjälle sekä taloyhtiön isännöitsijälle.

Asuntosijoittajan bonuskeinot vieraan alueen tutkimiseen

Käytettyäsi edellä esiteltyjä menetelmiä, sinulla pitäisi olla muodostunut hyvinkin selkeä kuva kyseisen tutkittavan sijoitusasunnon oikeasta hintatasosta ja vuokrasta. Aikaa tähän ei välttämättä mene tuntia tai kahta kauempaa. Mikäli haluat tehdä vieläkin tarkempaa analyysiä sijoituskohteeseen liittyen, voit ottaa seuraavat jutut käyttöösi.

  • Tori.fi. Tori.fi ilmoitusten perusteella voit saada paremman käsityksen etenkin alueen vuokramarkkinoista. Jos Torista löytyy kasapäin vuokrausilmoituksia tai vaihtoehtoisesti useita vuokra-asunnonhakijoita, kertoo se aina jotain alueen vuokrattavuudesta.
  • Keskustelupalstat. Kirjoita Google-hakuun alueen tai kadun nimi, mahdollisesti jopa osoite. Löydät varmastikin vähintään 1-2 aiheeseen liittyvää keskustelua. Yleensä näissä keskusteluissa tuodaan esille jotain negatiivisia asioita ja ongelmia. Jos kyse on vain esimerkiksi yhdestä tapauksesta, ei se tarkoita sitä, että talo tai alue on huono.
  • Kaavoitus ja tulevat hankkeet. Etenkin isompien kaupunkien kehityshankkeilla saattaa olla oleellinen merkitys alueen tulevaisuuden kehitykseen ja sitä myötä asuntojen kysyntään. Esimerkkeinä voidaan ottaa vaikka Länsimetro tai Tampereen tuleva ratikkalinja. Näillä molemmilla hankkeilla on ollut vaikutusta metron tai ratikan varrella olevien alueiden asuntojen kysyntään jo reilusti ennen projektin toteutumista. Lisäksi iso merkitys alueen kehitykselle voi olla esimerkiksi tulevalla kauppakeskuksella tai isolla tehtaalla. Tällaisista voi etsiä tietoa kaupungin sivulta sekä Googlesta.

Toivottavasti sait tästä artikkelista vinkkejä vieraiden alueiden tutkimiseen. Verkostomme sijoittajille tarjolle tulevissa kohteissamme pyrimme aina keräämään ja jakamaan kaiken mahdollisen tiedon alueeseen ja sijoituskohteeseen liittyen. Siltikin on aina hyvä tehdä omat tutkimukset ja muodostaa niiden pohjalta oma käsitys alueesta ja ostettavasta kohteesta.

Pekka Väänänen on sijoittanut asuntoihin vuodesta 2012 asti ja kasvattanut asuntosalkkuaan suhteellisen vauhdikkaasti ilman suuria tuloja. Pekka kertoo kokemuksiaan, jakaa tietoaan ja antaa vinkkejä www.asuntosalkunrakentaja.fi-sivustolla. Voit ladata sivustolta myös yli 50 sivuisen asuntosijoittamisesta kertovan E-kirjan ilmaiseksi tai tutustua hyviin sijoitusasuntoihin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös