Oma talous

Lähimaksamisen turvallisuus

Lähimaksamisen turvallisuus on ollut puheenaiheena mediassa ja kuluttajien keskuudessa heti maksutavan käyttöönotosta alkaen.

Toisten mielestä lähimaksaminen lisää korttiturvallisuutta, toisten mielestä heikentää sitä.

Lähimaksaminen tarkoittaa maksukortilla tapahtuvaa maksua ilman tunnusluvun näppäilyä. Maksu lähtee kortilta NFC-tekniikkaa (Near Field Communication) hyödyntäen, kun kortti viedään lähelle lähimaksuominaisuudella varustettua maksupäätettä.

Lähimaksulla voi maksaa vain pieniä, alle 25 euron suuruisia ostoksia. Myös lähimaksua käytettäessä kortin PIN-koodia kysytään satunnaisesti, jotta voidaan varmistua kortin olevan oikean omistajan hallussa.

Useimmat pankit veloittavat lähimaksulla tehdyt ostokset yhdistelmäkortin debit-puolelta, mutta esimerkiksi Aktialla lähimaksulla tehdyt ostokset veloitetaan kortin luottopuolelta. Yllätysten välttämiseksi kannattaakin varmistua oman pankin käytännöistä ennen lähimaksamisen käyttöönottoa.

Ostokset ilman PIN-koodia: lisäturvaa vai riskejä?

Lähimaksamisen perustellaan lisäävän korttiturvallisuutta, koska silloin kortin PIN-koodi tarvitsee syöttää harvemmin. Mitä vähemmän koodia tarvitsee näpytellä, sitä vähemmän varkailla on mahdollisuuksia yrittää urkkia kortin tunnuslukua. PIN-koodittomuus lisää maksuturvallisuutta etenkin ruuhkaisissa tapahtumissa ja esimerkiksi yökerhoissa, mutta myös arkena kaupan kassalla.

Toiset puolestaan pelkäävät PIN-koodittomuuden vähentävän kortin turvallisuutta, sillä silloinhan kuka tahansa voi tehdä kortilla ostoksia. Jos maksukortti varastetaan, ja sillä tehdään ostoksia lähimaksulla, on kortin omistaja vastuussa kortilla tehdyistä ostoista katoamisilmoitukseen asti. Lähimaksamiseen pätevät siis samat säännöt kuin muuhunkin korttimaksamiseen, eli kortinhaltijan vastuu kortista loppuu vasta kortin sulkuilmoitukseen. Lähimaksulla syntyvät tappiot eivät kuitenkaan voi olla kovin suuria 25 euron ostorajoituksen ja satunnaisen PIN-koodikyselyn takia.

Kortin etäluku: todellinen uhka vai hysteriaa?

Lähimaksamisen turvallisuuden kyseenalaistajat pelkäävät lähimaksuominaisuuden mahdollistavan kortin tietojen kopioimisen etälukulaitetta käyttämällä esimerkiksi ruuhkabussissa. Kortin tietoja on toki mahdollista kopioida etälukulaitteella salaa. Tällä tavoin selville voi kuitenkin saada vain kortin numeron ja voimassaoloajan sekä joissakin tapauksissa kortin omistajan nimen. Verkkokaupoissa maksun vahvistamiseen käytettävää CVC/CCV- koodia ei etälukulaitteella voi saada selville. Etälukulaitteen keräämien tietojen perusteella ei voi luoda toimivaa kopiota maksukortista.

Jos tästä huolimatta on huolissaan kortin kopioimisesta etälukulaitteella, tai korttiturvallisuudesta ylipäätään, voi kortin käyttöön asettaa rajoituksia verkkopankissa väärinkäyttöriskin minimoimiseksi.

Maksujen veloittaminen salaa

Monet pelkäävät myös maksujen veloittamista salaa kortilta lähimaksulaitetta käyttämällä esimerkiksi edellä mainitussa ruuhkabussissa. Tämä pelko kuitenkin on suhteellisen aiheeton. Periaatteessa tietenkin on mahdollista, että rikollisella on laukussaan lähimaksuominaisuutta tukeva maksupääte, mutta korttien veloittaminen salaa ei ole millään tapaa kannattavaa suuren kiinnijäämisriskin vuoksi:

  • Korttimaksun vastaanottaja tarvitsee tilityssopimuksen voidakseen veloittaa maksuja korteilta, tämä pätee sekä Suomessa että ulkomailla
  • Tilityssopimuksia tarjoavat vain korttiyhtiöiden luotettavat kumppanit, ja heillä on aina hallussaan maksun vastaanottajan tiedot

Jotkut firmat myyvät erityisiä rahapusseja, jotka suojaavat maksukortteja etälukulaitteilla tehtäviä rikoksia vastaan. Tällaisen voi toki hankkia, jos on kovin huolissaan korttinsa turvallisuudesta, mutta ilmankin varmasti pärjää.

Tahtoisitko lähimaksuominaisuudella varustetun luotto- tai yhdistelmäkortin? Löydät sinulle sopivan maksukortin vertailemalla.

Julkaistu alun perin VertaaEnsin.fi blogissa.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös