Makrotalous

Milloin noususuhdanteen juhlat loppuvat?

Kun taloussykli loppuu, se loppuu tuskaisesti. Seuraavasta laskukaudesta tulee vaikea, varoittaa Standard Life Investmentsin ekonomisti.

Suhdannesyklien ymmärtäminen on olennaista sijoittajille. Syklejä on kuitenkin vaikea ajoittaa tarkasti, ja ekonomistit ovat harvoin onnistuneet ennustamaan laskusuhdanteita etukäteen.

Uusimmassa Global Horizons -katsauksessa ekonomisti James McCann kertoo Standard Life Investmentsin analyysityökaluista, joilla pyritään vastaamaan näihin haasteisiin aiempaa täsmällisemmin. Luomalla laajasti taloudelliseen dataan perustuvia taloussyklien indikaattoreita voimme arvioida entistä paremmin taloussyklin vaihetta.

Uusilla indikaattoreilla saadut tulokset ovat lupaavia.

“Hyvä uutinen on se, että vaikka käynnissä oleva taloussykli onkin lähenemässä loppuaan, se jatkuu edelleen useimmissa talouksissa, kuten Yhdysvalloissa. Maakohtaisista mittareista saamme hyödyllisiä näkemyksiä”, McCann toteaa.

Kiinnostavaa on ekonomistin mukaan muun muassa se, että ne kertovat euromaiden erkaantuvan toisistaan: indikaattoreiden mukaan taloussykli on jo pidemmällä Saksassa, kun taas Ranska, Italia ja Espanja ovat reilusti jäljessä. ”Aiemmin indikaattorimme ilmaisivat meille, että esimerkiksi Brasilia ja Venäjä olivat siirtymässä taloussyklinsä loppupäähän ennen kuin näissä maissa alkoi taantuma.”

Kun laskusuhdanne tulee, on se usein vaikutuksiltaan raju. Tämä nähtiin viimeksi vuoden 2008 finanssikriisissä.

McCainin mukaan taloussyklit eivät kuole vanhuuteen, vaan ne loppuvat tuskaisasti, kun jokin laukaisee talouden epätasapainotekijöiden purkautumisen. ”On syytä epäillä, että seuraava laskukausi on vaikea. Siksi on entistäkin tärkeämpää huomata sen alkaminen hyvissä ajoin”, ekonomisti varoittaa.

Standard Life Investmentsin mallit näyttävät kuitenkin tällä hetkellä siltä, että laskukauden todennäköisyys on matala kolmen kuukauden, yhden vuoden ja kahden vuoden aikajänteellä.

“Tämä vahvistaa uskoamme siihen, että globaali talous kasvaa maltillisesti yli trendin tänä ja ensi vuonna, joten sijoittajien on hyvä pidentää aikahorisonttiaan. Varoitamme kuitenkin liiallisesta tyytyväisyydestä. Malleissamme on helppo ottaa huomioon taloudelliset ja finanssipoliittiset tekijät, muttei geopoliittisia tekijöitä. Yleisesti olemme kuitenkin varmoja, että analyysityökalumme auttavat meitä sijoitusprosessissa taloussyklin eri vaiheissa”, McCann toteaa.

Kommentoi
Ylös
>