Yritysuutiset

Kiinalaisyhtiö: ”Suomalainen havupuusellu on ainutlaatuista”

Maailman suurin sellunostaja Kiina uskoo suomalaiseen liukoselluun.

Yli 20 miljoonaa tonnia sellua vuodessa käyttävä Kiina investoi sellutehtaisiin rajojensa ulkopuolella turvatakseen uusiutuvan raaka-aineen saannin myös tulevaisuudessa. Kiina on jättiläinen myös puukuidun jatkojalostajana. Maailman tekstiilituotannosta jopa 65 prosenttia valmistetaan Kiinassa, jonne tekstiiliteollisuuden uusiutuvaa raaka-ainetta, liukosellua, viedään jo nyt Suomesta, kertoo Uusipuu-sivusto.

Suomalainen sellu kiinnostaa Kiinaa laatunsa vuoksi.

Suomalainen sellun valmistukseen käytettävä havukuitu on ainutlaatuista. Haluamme olla mukana sen tuotannon varmistamisessa”, kertoo Kemijärven Boreal Bioref –biojalostamohankkeessa mukana olevan kiinalaisyhtiö China Camc Engineeringin varapääjohtaja Yuhang Wang. Sellun käyttö on Wangin mukaan monipuolistumassa ja tulevaisuudessa raakaa kuitua voidaan muokata moniin eri käyttötarkoituksiin.

Toteutuessaan kapasiteetiltaan 400 000 tonnin biotuotetehtaan arvioidaan käynnistyvän Kemijärvellä vuonna 2020. Tehdas tuottaisi havusellun lisäksi muun muassa liukosellua, mikrokiteistä sellua sekä muita puuhun perustuvia biomateriaaleja ja -kemikaaleja.

Boreal Biorefin pääomistajaksi tuleva Camce kokoaa Kiinaan konsortion tehtaan tuotannon loppukäyttäjiksi.

”Suurin käyttökysyntä hyvälaatuiselle havusellulle Kiinassa on paperissa. Tämän lisäksi kysyntää on hygieniatarvikkeille, tekstiilituotteille sekä kertakäyttöastioille ja -kupeille, joita käytetään vuositasolla miljardeittain. Näiden tuotteiden korvaaminen kierrätettävillä materiaaleilla tulee kasvamaan ja säästää luontoa”, uskoo Wang.

Wangin mukaan Suomesta saatava hyvälaatuinen puukuitu tulee käyttää vain korkeimman jalostusasteen lopputuotteiksi.

”Sellu on puhdas luonnontuote, jota ei voi valmistaa keinotekoisesti. Jatkojalostamme Kiinaan vietävästä sellusta laadukasta paperia, tekstiilikuitua tekstiiliteollisuuden käyttöön ja kolmanneksi myymme sellua uusille bioalan yrityksille, joiden määrä on nopeassa kasvussa. Pakkauksiin käytämme Kiinassa pääsasiassa kiertokuitua.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös