Markkinakommentit

Nordea: Tulospettymykset pääosassa Helsingin pörssissä – Euroopan osakemarkkinat ylipainossa

Nordean mukaan kotimaisen tuloskauden toinen kiireinen viikko ei tuonut mukanaan toivottua helpotusta, vaan tarjolla oli runsaasti pettymyksiä.

Helsingin pörssissä toisen vuosineljänneksen tulospettymykset ovat olleet pääosassa.

”Seuraamistamme yhtiöistä kolmasosalla liikevaihto on jäänyt odotettua heikommaksi, ja puolella yhtiöistä liikevaihdot ovat olleet odotusten mukaisia. Sen sijaan tulosten puolella yli puolet yhtiöistä ovat jääneet analyytikkojen odotuksista, mikä on varsin mittava määrä”, pankki toteaa viikkokatsauksessaan.

Viime viikko tuonut mukanaan helpotusta Helsingin pörssiin. Edeltävällä viikolla mittavia tulospettymyksiä tarjoilivat Nordean mukaan esimerkiksi Orion, Metso ja Huhtamäki. Lista piteni viime viikolla valitettavan tiuhaan, kun esimerkiksi Outokumpu, UPM‐Kymmene, Uponor, Outotec ja Valmet painuivat laskuun tulosraportin jälkeen.

Huomattavaa on Nordean mukaan myös ollut poikkeuksellisen kovat markkinareaktiot tulosraportteihin.

”Helsingin pörssin kova kevään ja alkukesä nousu rakentui selvästikin liian optimistisiin toiveisiin, joita nyt joudutaan tarkastelemaan uudessa valossa. Suuria kurssireaktioita tuloksen jälkeen on nähty molempiin suuntiin. Suurimpiin tuloskauden laskijoihin lukeutuvat Orion (‐21,5 %), Uponor (‐11,4 %), Metso (‐11,3 %), Valmet (‐11,2 %) ja Outotec (‐10,5 % viime tiistain
tulosvaroituksen jälkeen).”

Tuloskauden saldo näyttäisi siis muodostuvan heikoksi, Nordea toteaa. ”Vaikka runsaasti tuloksia on vielä tarjolla, ovat useimmat suuryhtiöistä jo ehtineet julkaista lukunsa. Kokonaiskuva voi siis vielä kääntyä hieman myönteisemmäksi, mutta suuryhtiöiden pettymykset ovat jo tosiasia.”

Nordean osakesuosituksissa Eurooppa on ylipainoinossa, sillä sen talous ja tulokset ovat yllättäneet myönteisesti, eikä politiikkakaan pilaa sijoitusympäristöä tällä hetkellä. Myös kehittyvät markkinat ovat ylipainossa. Pohjois‐Amerikka ja Japani ovat alipainossa. Suomi on peruspainossa.

Korkomarkkinoilla Nordean suosikkina ovat kehittyvät korkomarkkinat. ”Sekä dollarimääräiset että paikalliset lainat hyötyvät talouden piristymisestä ja protektionismipelkojen helpottamisesta”, pankki toteaa. Alipainossa ovat matalasta korosta kärsivät valtionlainat ja riskiyrityslainat, joiden tuottonäkymät ovat heikentyneet vahvan nousun jälkeen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös