Asunnot ja kiinteistöt

Yle: Sähkön kulutukseen tulossa uusi maksu sähkön tehopiikeistä

Sähkösiirron hinnoittelutapaan kaavaillaan muutoksia. Lähitulevaisuudessa moni verkkoyhtiö saattaa ottaa käyttöön uudenlaisen tehomaksun, mikä rankaisee erityisesti sähkölämmitteisiä taloja.

Vielä nykyisin kotitalous pulittaa sähkön siirrosta yleensä kiinteän perusmaksun ja sähkön käyttömäärästä riippuvan maksun. Lähitulevaisuudessa moni verkkoyhtiö saattaa ottaa näiden rinnalla käyttöön uudenlaisen tehomaksun, kertoo Yle. Tehomaksu tarkoittaisi sitä, että kuluttaja joutuisi maksamaan verkkoyhtiölle myös aiheuttamistaan sähkön kulutuspiikeistä.

”Nykyisin kiinnitetään huomiota käytetyn sähköenergian määrään. Jatkossa pitäisi kiinnittää huomiota myös tehoon. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, kuinka paljon suuria sähkölaitteita on päällä yhtä aikaa”, kertoo tehomaksuja tutkinut sähkötekniikan professori Samuli Honkapuro Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta LUT:sta.

Tehomaksun käyttöönoton keskeisenä tavoitteena on hillitä sähkön kulutushuippuja. Sähköverkkoyhtiöt mitoittavat jakeluverkot kylmimpien pakkaspäivien huipputehojen perusteella.

Verkkoyhtiöt voivat päättää itse, ottavatko ne tehomaksut käyttöön vai eivät. Uudenlainen maksu on jo otettu käyttöön Helsingissä ja Lahdessa. Hinnoittelutavan uskotaan yleistyvän Suomessa viiden vuoden kuluessa.

Tehomaksu siis lisää kustannuksia sitä enemmän mitä enemmän asunnossa on kulutuspiikkejä. Kulutuspiikkejä aiheuttavat eniten omakotitalojen sähkölämmityksen ohella esimerkiksi sähkökiukaat, liedet ja epäoptimaalisesti mitoitetut lämpöpumput.

Monissa sähkölämmityskohteissa on jo automatiikkaa, joka sammuttaa osan lämmityksestä, kun sähkökiuas laitetaan päälle.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös