Osakeanalyysit

It-yhtiö Tecnotree ajautunut pahoihin vaikeuksiin – Inderes: ”Rahoitustilanne on hyvin kriittinen”

Vakavaan rahoituskriisiin ajautuneen Tecnotreen omistajat odottavat perjantaina julkistettavan toisen kvartaalin osavuosikatsausta jännittyneissä tunnelmissa.

Vakavaan rahoituskriisiin ajautuneen teleoperaattoreiden ja it-ratkaisujen toimittaja Tecnotreen omistajat odottavat perjantaina julkistettavan toisen kvartaalin osavuosikatsausta jännittyneissä tunnelmissa.

Ensimmäisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksessa yhtiö ennusti kassavarojensa painuvan negatiiviseksi toisella kvartaalilla. Ongelma on yksinkertaisesti rahoituksen riittävyys. Yhtiöllä ei ole varmuutta käyttöpääoman riittävyydestä seuraavaksi vuodeksi ja pitkäaikaisen rahoituksen saatavuuskin on haaste.

Tecnotreen rahoitusongelmat voivat viedä lapsen pesuveden mukana. Rahoitusongelmat ovat nimittäin sikäli harmillisia yhtiön omistajien kannalta että yhtiöllä on kilpailukykyistä teknologiaa. Näin arvioi Inderes aamukatsauksessaan. Ilman rahoitusjärjestelyä yhtiöllä ei ole resursseja rakentaa sen teknologian ympärille liiketoimintaa.

Inderes ennustaa Tecnotreen toisen kvartaali liikevaihdon laskeneen 10 prosenttia 14,6 miljoonaan euroon. ”Liiketoiminta on pitkälti kahden pääasiakkaan varassa ja näiden asiakkaiden investointiaktiivisuus on heikohkoa. Yhtiöllä on kuitenkin näissä asiakkaissa monivuotisia palvelusopimuksia”, analyysitalo toteaa.

Tecnotree on uudistanut tuoteportfoliotaan, mutta tuotteiden skaalaaminen uusiin asiakkaisiin on analyysitalon mukaan haastavaa yhtiön nykyisillä resursseilla. Käänne oikeaan suuntaan on silti periaatteessa mahdollinen.

”Tecnotree pyrkii saavuttamaan tuotteistuksella ja kustannussäästöillä liiketoiminnan käänteen ja tästä on nähty jo alustavia merkkejä. Arvioimme liikevoiton olleen Q2:lla 1,8 MEUR (Q2’16: 1,0 MEUR) laskeneesta liikevaihdosta huolimatta ja nettotuloksen olleen niukasti voitolla. Dollarikurssi kehittyi neljänneksen aikana yhtiölle epäsuotuisaan suuntaan, millä on voinut olla tulokseen negatiivinen vaikutus.”

Perjantain tulosraportin ehdottomasti tärkein huomioitava seikka on yhtiön rahoitustilanne ja kassavirta.

”Tecnotreen kassa oli Q1’17:n lopussa 1,4 MEUR ja erääntyneet ostovelat jatkoivat kasvuaan. Tecnotreelle operatiivista kannattavuutta suurempi ongelma on ollut kassavirta. Yhtiön on varmistettava rahoitus lyhyellä aikavälillä selvitäkseen lähikuukausien aikana kassakriisistään. Lisäksi yhtiö tarvitsee pitkän aikavälin rahoituksen, jotta liiketoiminnan tervehdyttäminen voi onnistua.”

Inderes pitää todennäköisenä, ettei nykytilanteessa tätä rahoitusta tulla saamaan enää nykyomistajille suotuisilla ehdoilla. Yhtiön neuvotteluvoima rahoittajia kohtaan on heikko ja heikkenee kassakriisin pahentuessa.

Analyysitalo suosittelee sijoittajia varovaisuuteen johtuen yhtiön haastavasta tilanteesta, sillä nykyiseen tilanteeseen on haastava löytää osakkeenomistajien kannalta suotuisaa ratkaisua. ”Tuottopotentiaali on niillä, jotka lähtevät pääomittamaan yhtiötä.”

Inderesin suositus Tecnotreen osakkeelle on myy ja tavoitehinta on vaivaiset 0,05 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös