Yritysuutiset

Fortum nappasi Uniperin

Fortum Oyj ja E.ON SE ovat tänään allekirjoittaneet sopimuksen koskien E.ONin vajaan 47 prosentin omistusosuutta Uniper SE:stä.

Fortum on ilmoittanut aikomuksestaan tehdä vapaaehtoinen julkinen ostotarjous Uniperin osakkeista. E.ONilla on oikeus hyväksyä tarjous vuoden 2018 alussa samaan osakekohtaiseen kokonaisarvoon, joka maksetaan kaikille tarjouksen hyväksyville osakkeenomistajille.

”Olen vakuuttunut, että investointimme vahvistaisi molempien yhtiöiden mahdollisuuksia edistää Euroopan energiajärjestelmän muutosta ja uskon, että kaikki sidosryhmät hyötyvät tästä”, sanoo Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Fortum tekee vapaaehtoisen julkisen ostotarjouksen kaikille Uniperin osakkeenomistajille. Tarjouksen kokonaisarvo vastaa 36 prosentin preemiota suhteessa Uniperin osakkeen hintaan toukokuun lopussa, eli ajankohtaan ennen Uniperia koskevia yrityskauppaspekulaatioita.

E.ONin 46,65 prosentin omistusosuuden arvo on 3,76 miljardia euroa ja Uniperin koko osakekannan arvo on 8,05 miljardia euroa.

Investointi Uniperiin toteuttaa Fortumin aikaisemmin julkistamaa pääoman allokaatiostrategiaa ja täyttää sen mukaiset sijoituskriteerit: Uniper toimii Fortumin ydinosaamisalueella, on maantieteellisesti lähellä Fortumin kotimarkkinaa ja tuottaa hyvää kassavirtaa.

Fortum odottaa Uniper-sijoituksen tarjoavan hyvää tuottoa, joka osaltaan mahdollistaisi kestävien energiaratkaisujen kehittämisen ja toteuttamisen vaarantamatta kilpailukykyistä osinkotasoa.

”Sijoitamme vahvaan ja menestyvään yhtiöön, jolla on monipuolinen tuotantorakenne”, sanoo Pekka Lundmark.

”Olemme täysin sitoutuneita työskentelemään puhtaamman Euroopan puolesta. Visiomme toteuttaminen edellyttää, että asiakkaille on tarjolla toimitusvarmaa ja kohtuuhintaista energiaa siirtyessämme kohti vähäpäästöisempää energiajärjestelmää. Fossiilisiin polttoaineisiin perustuvista tuotantomuodoista etenkin joustavaa kaasuvoimaa voidaan käyttää tasaamaan uusiutuvan energiantuotannon vaihteluita ja varmistamaan sähkön saatavuus alueilla, joilla vesivoimaa ei ole riittävästi saatavilla.”

Fortumin ja Uniperin liiketoiminta ja osaaminen ovat vahvasti toisiaan täydentäviä. Uniperin tuotantoportfolio Ruotsissa perustuu pääosin hiilidioksidipäästöttömään vesi- ja ydinvoimaan, ja täydentäisi näin erinomaisesti Fortumin tuotantoa, joka on yksi Euroopan puhtaimpia.

Tosin Uniperin tuotannosta peräti puolet on fossiilista kaasuvoimaa. Kaikkein saastuttavinta energiamuotoa eli hiilivoimaa oli viime vuonna 27 prosenttia.

Vuonna 2016 Uniperin liikevaihto oli 67,3 miljardia euroa ja oikaistu käyttökate 2,1 miljardia euroa. Yhtiön sähköntuotantokapasiteetti oli yhteensä 38 gigawattia ja sähköntuotanto 139 terawattituntia. Yhtiö työllistää noin 13 000 henkilöä.

1 kommentti

1 kommentti

  1. opserver

    27.9.2017 at 14:52

    Mitä tästä opimme…..

    odottele ensin tilapäistä nousua sitten MYY !!!!

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös