Makrotalous

Miksi valtio tukee ”kelluvia hotelliravintoloita” ja ”tuulivoiman roope ankkoja”?

Työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö kummastele lisääntyneiden yritystukien listaa.

Viime vuonna erilaisia valtion suoria yritystukia ja erilaisia verotukia myönnettiin yli 3,6 miljardin euron edestä. VATT:n selvityksen mukaan esimerkiksi investointituilla ei todettu juurikaan olevan uusia investointeja lisäävää vaikutusta ja lisäksi suurten yritysten saama julkinen tuki syrjäyttää usein yksityistä rahoitusta investoinneissa.

Myös työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö Erkki Virtanen ihmettelee Suomen yritystukijärjestelmää.

”Työuraltani tiedän, että yritystuet on selvitetty ja läpivalaistu hyvin perusteellisesti useaankin kertaan, analysoitu niiden hyvät ja huonot puolet. Leikkauspäätöksiä vaan ei ole saatu aikaan, pikemminkin päinvastoin”, Virtanen toteaa Ylen kolumnissaan.

Virtasen mukaan tuista parhaimmiksi havaittuja Innovaatiorahoituskeskuksen Tekesin tukia on leikattu, mutta muita tukia onkin sitten pikemminkin lisätty.

Virtanen kummastelee erityisesti niin sanottua päästökauppakompensaatiotukea sekä tuulivoimatukia.

”Uusimpana uutena otettiin tänä vuonna ihan muuten vaan käyttöön niin sanottu päästökauppakompensaatiotuki, 43 miljoonaa euroa. Rikkidirektiivikompensaatioilla tuetaan ihan perusteettomasti Suomen ja Ruotsin välillä edestakaisin kelluvia hotelliravintoloita. Tuulivoimalatuet tekevät niiden saajista roope ankkoja, joiden rinnalla joku kultakaivoksen omistaja näyttää köyhältä veljenpojalta Akulta.”

Lisäksi paljon valtion rahaa pantiin Äänekosken biosellutehtaaseen, Talvivaaran kaivoksesta puhumattakaan, Virtanen muistuttaa. Finnveran vientitakuuvaltuudet puolestaan nostettiin 27 miljardiin euroon pääasiassa Turun telakan takia.

Lisättyjen yritystukien lista on pitkä, leikattujen lyhyt, Virtanen päivittelee.

Yritystukien leikkaaminen näyttää poliittisesti vaikealta tehtävältä. Virtanen arvelee Sinuhe egyptiläisen syvällisen elämänviisauden pätevän tässäkin asiassa: ”Näin on ollut ja näin on aina oleva.”

Yritystukien määrä on todellakin ällistyttävän pitkä. Valtioneuvosto on listannut kaikki yritystuet. Lista löytyy täältä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös