Osakesäästäjien aamupala

Kiinan luottoluokituksen alentaminen positiivinen ajuri osakemarkkinoille

Luottoluokittaja S&P alensi torstaina Kiinan luottoluokitusta ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1999. Osakemarkkinoiden näkökulmasta luottoluokituksen lasku kääntyy jopa positiviiseksi ajuriks

S&P:n aiempi luokitus maalle oli AA- ja uusi luokitus on A+. Syynä luottoluokituksen laskuun oli Kiinan kasvavaan velkaan liittyvät riskit. S&P 500 muutti arviotaan Kiinan talouden näkymistä vakaasta negatiiviseksi. Myös luottoluokittaja Moody’s on alentanut Kiinan luottoluokitusta kuluvana vuonna.

Kiinan velkaantuneisuus on kasvanut viime vuosina nopeasti. Vuonna 2016 maalla (yritykset, kotitaloudet, pankit ja valtio) oli jo kokonaisvelkaa noin 260 % suhteessa BKT:hen. Erityisesti yritysten velkaantuneisuuden kasvu on nousemassa maassa mahdolliseksi luottokriisin aiheuttajaksi. Yrityksillä oli arvion mukaan velkaa vuonna 2016 jopa yli 150 % suhteessa BKT:hen.

Historian perusteella luottoluokituksen laskulla ja maiden valtionlainojen tuottotasolla on ollut ainoastaan pieni korrelaatio. Esimerkiksi Yhdysvaltain valtionlainat reagoivat hieman, kun S&P alensi maan luottoluokitusta vuonna 2011.

Kiinan luottoluokituksen lasku voidaan lukea markkinoilla jopa positiiviseksi ajuriksi osakemarkkinoiden kannalta, sillä sen myötä sijoittajat odottavat maan hallinnolta tehokkaampia toimia velkaantuneisuuden ja sen myötä kasvaneen luottoriskin hillitsemiseksi. Kiinan osakemarkkinat ovatkin nousseet vahvasti sen jälkeen, kun Moody’s alensi maan luottoluokitusta viime toukokuussa.

Perjantaista tulossa laskupäivä, mielenkiinto euroalueen ostopäällikköindekseissä

Perjantaina Eurooppaan odotetaan laskupäivää Pohjois-Korean uhattua vetypommikokeella Tyynellä valtamerellä. Uhkaus tuli sen jälkeen, kun presidentti Trump kertoi uusista pakotteista Pohjois-Korean kanssa kauppaa tekeville yrityksille (mm. pankeille). Trumpin mukaan Kiinan keskuspankki olisi kertonut muille pankeille, että niiden tulee lopettaa liiketoiminta Pohjois-Korean kanssa välittömästi.

Perjantaina huomio kohdistuu euroalueen ostopäällikköindekseihin. Markitin julkaiseman euroalueen ostopäälliköiden komposiitti-indeksin odotetaan päätyvän syyskuun alustavan tilaston mukaan lukemaan 55,5. Elokuussa indeksi päätyi tasolle 55,7.

Komposiitti-indeksi on yhdistetty palvelu- ja tehdasteollisuuden ostopäällikköindeksi. Euroalueen palvelualan ostopäällikköindeksi oli elokuussa tasolla 54,7 ja tehdasteollisuuden ostopäällikköindeksi tasolla 57,4. Yksittäisistä sektoreista erityisesti teknologia- ja kuluttajasektorin lukemat olivat korkeat.

 

Kommentoi
Ylös
>