ETF-perusteet

Taivaallinen ETF

Voiko sijoittamisen perustaa uskontoon? Ilmeisesti voi, koska maailmalta löytyy useampiakin uskontoon perustuvia rahastoja.

Passiiviset pörssinoteeratut rahastot ovat kasvattaneet suosiotaan huimasti viime vuosina. Suosion myötä myös ETF-rahastojen tarjonta on monipuolistunut.

Reutersin mukaan maailmalta löytyy kasvava lukumäärä elämänkatsomukseen perustuvia rahastoja. Esimerkiksi Inspire Investing on lanseerannut Global Hope Large Cap -nimisen ETF-rahaston, joka käyttää ”kristillisiä arvoja osakeseulontaan”.

Toinen esimerkki on Global X -yrityksen lanseeraama S&P 500 Catholic Values ETF. ETF sijoittaa S&P500-indeksin yrityksiin, jotka seuraavat Yhdysvaltojen katolisten piispojen määrittämään sosiaalisen vastuun suuntaviivoja. Yritykset, jotka eivät piispojen määrittämää sosiaalista vastuuta noudata, jäävät ETF:n ulkopuolelle.

Nämä passiiviset ETF-rahastot eivät siis varsinaisesti valikoi kristillisiä yrityksiä, vaan niiden toimintaperiaate perustuu pikemminkin ei-toivottujen yritysten poissulkemiseen. Näitä ei-kristilliseksi katsottuja toimialoja ovat esimerkiksi abortit, alkoholi, aseet, uhkapeli, ydinvoima, porno, kantasolututkimus ja tupakka.

Uskontoon perustuvien ETF-tuotteiden suosio ei kuitenkaan ole ollut järin suurta. Kyseessä on niche-markkina, jonka riskinä on, etteivät rahastot onnistu houkuttelemaan tarpeeksi pääomaa ollakseen kannattavia. FatihShares lanseerasi vuonna 2009 kokonaisen paletin kristillisiä ETF-tuotteita sisältäen metodistien, katolisten, baptistien ja luterilaisten arvoihin perustuvat rahastot. Korkeista kuluistaan huolimatta, jouduttiin rahastot sulkemaan alhaisen kiinnostuksen vuoksi.

Reuters arvelee, että FaithSharen kohdalla kyse voi pikemminkin olla liian aikaisesta ajoituksesta kuin itse perusidean toimimattomuudesta. Ainakin Inspire Investing toimitusjohtaja uskoo ”raamatullisesti vastuullisen sijoittamisen” olevan seuraavan vuosikymmenen voimakkaimmin kasvavia trendejä.

Kristilliset rahastot eivät ole maailman ainoa uskollinen sijoitusteema

Perusluterilaistuuteen tottuneelle sijoittajalle uskontoon sijoittava rahasto voi tuntua hassulta, mutta ETF Strategyn mukaan, tilanne on muslimien kohdalla toinen. Perinteinen varainhoito ei ole pystynyt vastaamaan muslimien tarpeeseen, johtuen Sharia-periaatteiden monimutkaisuudesta. Periaatteiden noudattaminen on ollut aikaa vievää, koska suuri osa sijoituspäätöksistä tulisi olla Islamin oppineiden hyväksymiä.

Näin ollen Sharia-pohjaiset ETF-tuotteet voivat olla kohderyhmälleen sopiva vaihtoehto. Kristillisten ETF-rahastojen tapaan, lähtökohtana on osakeindeksi, josta poistetaan ei-toivotut yritykset. Erona on, että osakkeiden seulontaa valvovat johtavat islamin oppineet. Poisjätetyt toimialatkin muistuttavat kristillistä ETF-rahastoa, joskin muslimien kieltolistalta löytyy myös sellaisia kuin media ja mainokset, sianliha, sekä rahoitus.

Dow Jones Dharma indexes on puolestaan pyrkinyt palvelemaan hindujen ja buddhalaisten arvoja. Näitä arvoja ovat esimerkiksi myötätunto, välittäminen, puhtaus, totuus ja itsekuri.

Onko pörssinoteerattuja rahastoja jo liikaa?

Yleinen näkemys on, että kuukausipohjainen tasainen säästö ETF-rahastoon, olisi suurimmalle osalle sijoittajista se oikea vaihtoehto. Tämä on kuitenkin hiukan helpommin sanottu kuin tehty, koska ETF-rahastoja on tarjolla lukumääräisesti todella paljon.

Rikas Erakko on onnistuneesti kiteyttänyt kuinka vaikea valinta voi olla siinäkin tapauksessa, että sijoittajalla olisi selkeä näkemys siitä mihin maakohtaiseen tai toimialakohtaiseen indeksiin haluaisi sijoittaa. Esimerkissään IT-alalla työskentelevä kirjoittaja vastaa kysymykseen tekoälyyn sijoittavasta ETF-rahastosta listaamalla kuusi eri vaihtoehtoista rahastoa todeten, että sijoittajalle voi jäädä epäselväksi mihin nämä rahastot oikeasti rahansa sijoittavat.

”Sijoita indeksiin”-voi kuulostaa maailman helpoimmalta ajatukselta, mutta käytännössä ETF-maailman monimutkaisuus voi yllättää. ETF-rahastoihin sisältyy monimutkaisuuden lisäksi kaupankäynnin helppous, joka ei ole pelkästään hyvä asia. Tutkijoiden mukaan keskivertaisen sijoittajan saama tuotto lähti laskuun passiiviseen pörssinoteerattuun rahastoon sijoittamisen myötä. Syynä ei ole passiivisten tuotteiden huono tuotto, vaan keskivertosijoittajan yritys ajoittaa markkinoita.

Kommentoi
Ylös
>