Yritysuutiset

Terveystalo listautumassa uudelleen – ”kannattavuudeltaan toimialan kärkipäässä”

Terveyspalveluiden tarjoaja Terveystalo Oy ilmoitti viime viikolla suunnittelevan listautumista Helsingin pörssin päälistalle.

Suunnitellun listautumisannin odotetaan koostuvan sekä osakemyynnistä, jossa eräät terveystalon osakkeenomistajat myyvät osakkeitaan, että osakeannista, jossa yhtiö laskee liikkeeseen uusia osakkeita.

Listautumisannin yhteydessä tavoitteena olisi kerätä osakeannilla noin 100 miljoonaa euroa ennen osakeantiin liittyviä palkkioita ja kuluja käytettäväksi Terveystalon taloudellisen joustovaran kasvattamiseen kasvumahdollisuuksissa. Näitä ovat yritysostot, orgaaninen kasvu ja yksiköiden ja laitteistojen uudelleenjärjestelyt sekä muut investoinnit.

Neljä instituutionaalista sijoittajaa on sitoutunut tulemaan ankkurisijoittajiksi listautumisannissa: Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, Hartwall Capital, Rettig Group ja Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo.

Mikä on Terveystalo?

Terveystalo on yksi Suomen johtavista terveyspalveluiden tarjoajista. Yhtiö tarjoaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluita yritys- ja yksityisasiakkaille sekä julkisen sektorin asiakkaille.

Yhtiön terveyspalveluiden palveluvalikoimaan kuuluvat yleislääketieteen ja erikoissairaanhoidon palvelut, diagnostiikkapalvelut, päiväkirurgia, suunterveyden palvelut ja muut liitännäispalvelut, jotka yhdessä kattavat integroidun terveydenhuollon hoitoketjun. Lisäksi yhtiö tarjoaa valikoiman digitaalisia terveydenhuollon palveluita.

Terveystalon noin 180 toimipaikkaa, jotka kattavat kaikki Suomen 20 suurinta kaupunkia, sekä yhtiön digitaaliset palvelut mahdollistavat Yhtiön palveluiden valtakunnallisen tarjoamisen.

Terveystalon liiketoiminnan perusta on sen valtakunnallinen verkosto, ja liiketoimintaa tukevat keskitetyt toiminnot sekä yhtenäiset toimintakäytännöt. Terveystalon strategiassa keskeisessä asemassa on panostaminen lääketieteellisen laadun ja myönteisten asiakaskokemusten tarjoamiseen, pätevän ja tyytyväisen terveydenhuoltohenkilöstön pitämiseen yhtiön palveluksessa ja erilaisten räätälöityjen digitaalisten työkalujen kehittämiseen.

Yhtiöllä oli vuonna 2016 noin 1,0 miljoonaa yksittäistä asiakasta, sekä noin 2,7 miljoonaa lääkärikäyntiä, mikä vastasi 12 prosenttia kaikista Suomen lääkärikäynneistä.

Yhtiön asiakkaat jaetaan kolmeen ryhmään: yritysasiakkaisiin, joiden yhteistyökumppanina Terveystalo tarjoaa yritysasiakkaidensa työntekijöille työterveyshuollon palveluita, yksityisasiakkaisiin sekä julkisen sektorin asiakkaisiin, joiden yhteistyökumppanina yhtiö tarjoaa palveluja julkiselle terveydenhuollolle sekä työterveyspalveluja kuntien työntekijöille.

Terveystalolla oli noin 4 445 työntekijää (mukaan lukien osa-aikaiset työntekijät) ja noin 4 400 yksityistä ammatinharjoittajaa 30.6.2017.

Uudestaan pörssiin

Terveystalo listautui Helsingin Pörssiin ensimmäisen kerran vuonna 2007, mutta se poistui pörssistä vuonna 2009 Star Healthcaren tekemän julkisten ostotarjouksen jälkeen. ”Terveystalo on tämän jälkeen kasvanut aggressiivisesti ja tehnyt yli 150 yrityskauppaa, joista viimeisimpiä merkittäviä esimerkkejä ovat Diacor (maaliskuu 2017) ja Porin Lääkäritalo (tammikuu 2017).”, toteaa Inderesin analyytikko Petri Kajaani analyysitalon aamukatsauksessa.

Kun Diacor ja Porin Lääkäritalo lasketaan Terveystalon lukuihin mukaan, yhtiön pro forma -liikevaihto vuodelta 2016 on 709 miljoonaa euroa ja pro forma -oikaistu käyttökate 83,3 miljoonaa euroa.

”Yhtiö on siis kokoluokaltaan lähes kaksinkertainen Helsingin Pörssissä listattuun lähimpään verrokkiin Pihlajalinnaan nähden”, Kajaani huomauttaa.

Terveystalo on kannattavuudeltaan toimialan kärkipäässä. Yhtiötä tullaan Inderesin mukaan hinnoittelemaan pörssissä jotakuinkin samanlaisilla tai hieman korkeammilla kertoimilla kuin Pihlajalinnaa (Pihlajalinnan EV/Sales 2017e: 0,84x ja EV/EBITDA 2017e: 10,7x). ”Näillä näkymin Terveystalon markkina-arvo tulee arviomme mukaan muodostumaan lähelle miljardia euroa.”

Terveysalalla kahden kerroksen toimijoita

Yhtiö kuuluu Suomen suurimpien sosiaali- ja terveysalan yhtiöiden joukkoon yhdessä Pihlajalinnan, Mehiläisen ja Attendon kanssa. Toimiala on polarisoitunut viimeisten vuosien aikana selvästi isoihin yritysostoilla kasvaviin konserneihin (liikevaihto 400 MEUR tai yli), joiden palveluntarjonta kattaa lähes koko palveluketjun, sekä pienempiin tietylle maantieteelliselle alueelle tai palvelusegmentille erikoistuneisiin toimijoihin (liikevaihto noin 100 MEUR tai alle esim. suunterveydenhoito, palveluasuminen tai työterveyshuolto).

Inderesin analyytikon mukaan toimialaa ovat aktiivisesti konsolidoineet neljä isointa pelaaja (Pihlajalinna, Terveystalo, Attendo ja Mehiläinen).

”Alan isot toimijat saavuttavat merkittäviä etuja laajan palvelutarjonnan ja maantieteellisen levittäytymisen kautta, mikä tekee niistä houkuttelevia kumppaneita esim. vakuutusyhtiöille ja yritysten työterveyshuollolle.”

Inderes odottaa alan konsolidaation jatkuvan neljän suuren toimijan ohjaksissa yritysostojen, merkittävien investointiohjelmien ja kuntaulkoistusten kautta. ”Pidämme kaikkia 100 MEUR:n (tai alle) liikevaihtoluokassa olevia toimijoita yritysostokohteina, kun taistelu markkinan suurimman toimijan tittelistä jatkuu.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös