Oma talous

10 keinoa saada lisää palkkaa

Palkankorotus ei useinkaan tule kuin Manulle illallinen. Muutaman yksinkertaisen käytännön vinkin avulla onnistumisen todennäköisyys paranee.

Konsteja on monia, kun työtekijä haaveilee paremmasta palkasta. Keinoja parempiin ansioihin on useita, mutta kaikkia keinoja ei kuitenkaan kannata käyttää.

Palkankorotuksesta haaveilevan työntekijän kannattaa miettiä asiaa työnantajan näkökulmasta. Millaisissa olosuhteissa työnantaja on valmis työntekijänsä palkkaa korottamaan?

Työmarkkinat ovat osa markkinataloutta ja siinä pätevät (ainakin osittain) samat lait. Työntekijällä on jokin markkina-arvo – korkea tai matala. Työnantaja odottaa työntekijöiltään viime kädessä vain yhtä asiaa: tuloksia. Jos tuloksia tulee, silloin on työntekijällä mahdollisuus palkankorotukseen

Jos työntekijä siis haluaa saada lisää palkkaa, pitää hänen tuntea markkina-arvonsa. Jos työntekijä vetoaa palkkavaatimuksissaan johonkin muuhun seikkaan kun arvoonsa, on palkankorotushaaveet tuomittu epäonnistumaan.

Tässä muutamia käytännön vinkkejä.

Älä perustele palkkavaatimustasi henkilökohtaisilla ongelmillasi

Vetoaminen sääliin voi joillakin elämänalueilla toimiakin, mutta työelämässä se harvoin on tehokas keino. Pahinta mitä työntekijä tehdä on perustella palkankorotusta henkilökohtaisilla ongelmillasi, toteaa henkilöstöpalvelualan yrityksen toimitusjohtaja Arja Raukola. Rahapula, avioero tai sairaus eivät ole hyviä argumentteja.

“Älä pyydä palkankorotusta perustelemalla sitä esimerkiksi sillä, että rahasi eivät riitä vuokraan tai sinulla on paljon velkoja maksettavana. On myös huono idea pyytää lisää palkkaa, jos yrityksellä on menossa yt-neuvottelut tai lomautukset. Vain supertähdet voivat saada palkankorotusta silloin, kun yrityksellä menee taloudellisesti alamäkeen, sillä he ovat elintärkeitä yrityksen pystyssä pysymiselle.”, Raukola toteaa.

Listaa vahvuutesi ja saavutuksesi

Raukolan mukaan työntekijän kannattaa tehdä lista viimeisen vuoden aikana tekemistään saavutuksista työssään. Saavutuksia voivat olla vaikkapa myyntitulokset, henkilökohtainen kehittyminen, saavutetut tavoitteet, hyvät asiakasapalautteet ja kehut tiiminvetäjältä.

Oikea ajoitus ratkaisee myös palkankorotusta pyydettäessä

Esimiehen kanssa kannattaa keskustella palkasta silloin, kun hänellä on aikaa kuunnella.

Tee taustatyösi hyvin ennen palkkaneuvottelua

Arja Raukolan mukaan työntekijän kannattaa tutustua ennen palkkaneuvottelua yrityksen tämänhetkiseen taloudelliseen tilanteeseen, liikevaihtoon ja myyntilukuihin. Näiden lukujen perusteella työntekijä voi hieman arvioida, paljonko palkkaa on mahdollista saada lisää. Kannattaa siis ottaa selvää, mihin yrityksellä on varaa.

Ota selvää palkkatasosta

Ennen palkkaneuvotteluja kannattaa tutkia tilastoja ja selvittää mikä on yleinen palkkataso tehtävässäsi. Usein esimerkiksi oman ammattiliiton kautta voi saada hyödyllisiä taustalukuja.

Pyydä bonusta

Bonuksen pyytäminen on hyödyllistä kahdestakin syystä. Ensinnäkin sen avulla tehokas työntekijä voi saada reilun korotuksen ansioihinsa. Toiseksi, bonus on hyvä signaali työnantajalle. Se kertoo siitä, että työntekijä on ahne tekemään töitä yritystä hyödyttävien tulosten eteen.

Vaihda työnantajaa

Useiden tutkimusten mukaan yksi tehokkaimmista keinosta palkan nostamiseen on työpaikan vaihto.

Ota vastaan projektin vetovastuu

Projektien vetäminen on vaativaa puuhaa. Siinä onnistuminen lisää työntekijän markkina-arvoa.

Ole positiivinen

Työnantajat eivät pidä valittajista. Siksi uhriutuminen palkkaneuvottelussa ei kannata. Sen sijaan kannattaa kertoa positiivisia seikkoja työstään ja siinä kehittymisestään.

Lähesty lähintä esimiestäsi

Monissa yrityksissä on käytäntönä, ettei alainen voi sopia palkastaan suoraan lähimmän esimiehensä kanssa, vaan palkasta päättää esimerkiksi esimiehen esimies.

Palkkaneuvotteluissa ei koskaan kannata silti ohittaa lähintä esimiestä. Vaikka lähin esimies ei saisikaan tehdä päätöstä palkankorotuksesta, hänen ohittamisensa on virhe. Pahimmassa tapauksessa esimies loukkaantuu sivuuttamisestaan, ja se voi kostautua myöhemmin.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös