Talouden trendit

Hallitus esittää työttömille aktiivisuusmallia – passiivinen työtön menettää yli 4,6% päivässä

Täyden työttömyysetuuden saaminen edellyttää jatkossa riittävän määrän työskentelyä, yritystoimintaa tai osallistumista työllistymistä edistävään toimenpiteeseen.

Jos hallituksen lakiehdotus niin sanotusta aktiivimallista tulee voimaan vuoden 2018 alusta, se muuttaa työttömyysturvan saamisen perusteita 1.1.2018 lukien, kertoo Kela tiedotteessaan.

Täyden työttömyysetuuden saaminen edellyttäisi lakiehdotuksen mukaan, että 65 maksupäivän ajanjaksoon sisältyy vähintään 18 tuntia työskentelyä tai osallistumista työllistymistä edistävään toimenpiteeseen. Muutoin työttömyysetuutta leikataan 4,65 prosenttia päivässä seuraavan 65 maksupäivän ajaksi.

Käytännössä leikkaus tarkoittaa noin yhden työttömyyspäivän korvausta, joka on 32,40 euroa. Työttömyysetuuden määrä palautuu normaaliksi, kun aktiivimallin ehdot 65 maksupäivän ajalta täyttyvät.

Niin sanotut aktiivipäivät saa suoritettua palkkatyössä, yritystoiminnassa tai osallistumalla työllistymistä edistäviin palveluihin. Näitä ovat muun muassa työvoimakoulutus, omaehtoinen opiskelu ja työkokeilu.

Työkyvyttömyyden tai vamman perusteella etuutta saavat työttömät tai omais- ja perhehoitajat eivät ole mallin piirissä. Myöskään työkyvyttömyyseläkehakemuksen ollessa vireillä tai lyhytkestoisen lomautuksen aikana aktiivisuutta ei edellytetä eikä työttömyysetuutta alenneta.

Aktiivisuusmallia luonnostelleen työryhmän mukaan lähtökohtana on työttömien työnhakijoiden kannustaminen työttömyyden alusta alkaen aktiivisuuteen ja omatoimisuuteen työnhaussa, ja kannustaminen jatkuisi koko työttömyyden keston ajan.

Tavoitteen toteutumista tukisi budjettiriihessä jo päätetty TE-toimistossa kolmen kuukauden välein tapahtuva työttömän haastattelu, jossa TE-toimisto arvioi työnhakijan työllistymissuunnitelman laatimisen ja tarkistamisen yhteydessä asiakkaan palvelutarpeen.

”Kannustinongelmiin pitäisi pystyä vaikuttamaan ennen työttömyyden pitkittymistä. Sekä työttömyysturvan taso että sen potentiaalinen kesto vaikuttavat tutkimusten mukaan työttömyyden kestoon (katsaus Tatsiramos & Van Ours 2012). Kannustinongelmia voidaan ehkäistä työssäoloehdolla, aktivoinnilla, karenssilla, rajallisella kestolla ja sanktioilla”, työryhmä toteaa.

Hallituksen kaavailema aktiivisuusmalli on saanut odotetusti nuivan vastaanoton ammattiliitoilta.

Kuntaliiton mukaan esitys kohtelee useiden lausunnonantajien mukaan työnhakijoita hyvin epätasa-arvoisesti maantieteellisesti ja ammattialoittain. ”Kaikkialla Suomessa ei ole tarjolla lyhytaikaisia töitä”, Kuntaliitto huomauttaa.

”Mallin heikkous on, ettei se huomioi tarjolla olevien työpaikkojen tai palveluiden puutetta”, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK toteaa.

Esitystä on kritisoitu myös siitä syystä, ettei kaikilla työttömillä ole mahdollisuutta päästä aktiivisuusmallin mukaisiin töihin.

”Varsinkin ensimmäisellä 65 maksupäivän jaksolla työttömien on miltei mahdotonta päästä työllistämistä edistävään palveluun täyttääkseen esityksen edellytykset”, katsoo Työttömyyskassojen yhteisjärjestö.

Artikkelin otsikko korjattu. Otsikossa oli virheellinen tieto työttömyysetuuden määrän menetyksestä.

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Zizu

  20.10.2017 at 12:41

  Näyttäkääpä työpaikka, joka ottaa yli 50-vuotiaan töihin. Turha hakea, jos ei ole täsmäkoulutettu, alle 30-vuotias ja kaupungissa asuva. Ja jos olet omaehtoisesti löytänyt töitä silloin tällöin, niin ei te-keskus ehdota mitään työllistymistä tukevia töitä.Jos taas haluat kouluttautua, niin kaikki koulutus ei käy, en ymmärrä miksi.Maaseudulla ei yksinkertaisesti töitä ole joka paikassa. Ja jos teet opettajan sijaisuuksia, niin mitäs teet kesällä? Kysyn vaan.

  • Jorma Erkkilä

   20.10.2017 at 13:20

   Eikö muutto kasvukeskukseen ole mahdollinen?

   Valitettavaa ikäsyrjintää varmasti esiintyy, ja se on sellainen asia jolle 50-vuotias ei voi mitään. Työn perässä muuttaminen on toinen juttu. Maaseudulla ei ole töitä nykyään ja varmaankin tulevaisuudessa vielä vähemmän. Eli usein työn saanti edellyttää muuttoa kasvukeskukseen. Ja kyllähän ihmiset työn perässä muuttaa.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös