Makrotalous

Kansanedustajan hurja ehdotus: Työn verotuksesta on luovuttava ”lähes kokonaan”

Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia haluaisi muuttaa Suomen verotuksen rakennetta radikaalisti.

World Economic Forumin Suomessa tuloverotus on OECD-maiden seitsemänneksi korkein. Keskimäärin veroihin menee 43,8 prosenttia tuloista. Keskimäärin 35 OECD-maan tuloverot ja sosiaaliturvamaksut ovat hieman yli yksi kolmannes bruttotuloista.

Kovin tuloverotus on Belgiassa, jossa on työssäkävijät maksavat keskimäärin peräti 54 prosenttia tuloveroa ja muita sosiaaliturvamaksuja bruttopalkastaan. Vertailussa tarkasteltiin keskipalkkaisten työn verotusta.

Suomen palkkaverotus on kansainvälisesti vertailtuna varsin progressiivista, eli tuloveroprosentti nousee jyrkästi bruttotulojen kasvaessa. Veronmaksajain keskusliiton mukaan pienten palkkojen verotus on Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta tulojen noustessa verotus muuttuu kireämmäksi.

Antero Vartia haluaisi radikaalisti muuttaa Suomen verotuksen rakennetta. Kansanedustaja otti asiaan kantaa Twitter-tilillään. Aiheesta kertoi ensimmäisenä Verkkouutiset.

“Työn verotuksesta tulee luopua lähes kokonaan ja siirtyä verottamaan kulutusta. Tulonjakoa tulee tasata perustulon kaltaisella järjestelyllä. Tämä olisi toimeliaan ja mahdollisuuksia täynnä olevan yhteiskunnan sekä heikommassa asemassa olevien ihmisten etu”, kansanedustaja kirjoittaa Twitterissä.

Toisessa twiitissä Vartia jatkaa vielä pohdintaansa työn verotuksesta.

“Yhteiskunta, jossa niin moni kärsii osattomuudesta, ei tulisi heikentää työn tekemisen ja teettämisen kannustimia verotuksella. Verottaa voi paljon muutakin kuin työtä ja toimeliaisuutta.”

 

3 kommenttia
Avatar
Viherpeippo 20.11.2017
| |
"Verottaa voi paljon muutakin kuin työtä ja toimeliaisuutta.” Oikein ! Verottaa voi ja myös pitäisi esimerkiksi turhia vaalilupauksia. Nämäkin twiitit ovat lupauksia siitä, että vihreiden veropolitiikka olisi jotenkin järkevöitymässä. Jos kuitenkin Vihreiden vaaliohjelma joskus sisältää samat lupaukset, lupaan minä puolestani ensimmäistä kertaa historiassa äänestää kyseistä puoluetta. Miettikää nyt siellä Vihreissä kuitenkin vielä kerran: Kulutuksen verottaminen ei olisi ideologisesti oikein, koska rikas ei jaksa syödä yhtään enempää kuin köyhäkään. Rikas kykenee kuluttamaan rahallisesti köyhää enemmän vain jättämällä siwojen ja liideleiden tarjouslaput käyttämättä ja punaleimatuotteet ostamatta. Asumiskulukin on pienempi, koska rikas asuu yleensä itse maksetussa kämpässä ja köyhä puolestaan vuokralla, rikkaan veroilla kustannetun sosiaalituen turvin.
Avatar
joutorahavaltiolle 20.11.2017
| |
pankeissa lojuu 80 miljardia euroa yksityishenkilöiden säästövaroja joita omistajat eivät tarvitse , ottakaa verot siis sieltä 10% niistä suurimmista säästöistä
Avatar
joutoideatvaltiolle 21.11.2017
| |
Kateellisen logiikkaa. Yhtä lailla verot pitäisi ottaa joutokulutuksesta, jonne on vastaavassa ajassa mennyt varmasti toinen 80 miljardia. Kateellinen kannattaisi olla korkeintaan pankeille, jotka korjaavat nollakorkotilien hyödyt.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös