Makrotalous

Korkojen nousu ei talouspäättäjiä huolestuta

Deloitten ja SEB:n puolivuosittain teettämän eurooppalaisen talousjohtajakyselyn mukaan taseen riskitasot ovat tällä hetkellä hyvin matalalla ja velkaantuneisuus on talousjohtajien mukaan tasapainossa.

Tutkimuksessa on nähtävissä selkeä kasvutrendi taseriskin ottamishalussa, mikä on jatkunut vuoden 2016 alusta lähtien. Suomen vastaajista kaksi kolmesta (63 %) on valmis ottamaan taseriskiä ja Ruotsissa vain yksi kolmesta.

”Suomalaiset talousjohtajat eroavat tässä muun Euroopan trendistä. Suomen ohella vain Hollannissa ja Belgiassa vastaajat ovat valmiita kasvattamaan taseriskiä. Suomalaisilla yhtiöillä on yleisesti ottaen vahvat taseet ja nyt ollaan selvästi valmiita tekemään investointeja kasvuun. Usealla yhtiöllä pääomarakenne mahdollistaa hallitun taseriskin kasvattamisen”, sanoo SEB:n Financial Strategy -tiimin vetäjä Ville Lähde.

Ohjauskorko on ollut yli 1,5 vuotta nollassa, ja selkeä enemmistö (62 %) suomalaisista talousjohtajista ei usko tähän tulevan muutosta. Löysän rahapolitiikan ajat näyttävät jatkuvan ja EKP ruokkii talouskasvua edelleen. Kasvavat taloudet, kuten Saksa (62 %), Ruotsi (78 %) ja Ranska (60 %) uskovat korkotasojen yleiseen nousuun.

”EU-alueen talousjohtajat näkevät korkojen todennäköisesti nousevan, mutta Euroopan maiden välillä on isoja eroja. Esimerkiksi Suomessa talousjohtajat pitävät todennäköisempänä, että korot säilyvät matalalla tasolla. Suomen talousjohtajista jopa 80 % sanoo, etteivät korkomuutokset vaikuta liiketoimintaan”, Lähde jatkaa.

Suomalaisten talousjohtajien optimismi on korkeammalla kuin kertaakaan 2010-luvulla.

Talousjohtajakyselyn mukaan suomalaisten yhtiöiden taloudellinen asema on ollut erityisen hyvä jo vuoden ajan. Tyypillisesti loppuvuodesta ennustukset ovat kääntyneet pessimistisemmiksi, mutta tämän kertaisissa vastauksissa tätä kehitystä ei ole nähtävissä.

Optimistisuus näkyy yritysten kasvaneena investointihalukkuutena. 29 prosenttia talousjohtajista on valmis investoimaan Suomeen, mikä on kahdeksan prosenttiyksikköä enemmän kuin keväällä. Strategisten investointien painopiste on ensimmäistä kertaa puoleentoista vuoteen kääntynyt kotimaahan ulkomaiden sijaan.

Deloitte/SEB CFO Survey -tutkimukseen vastasi 56 talousjohtajaa Suomesta. Vastaajat edustivat sekä yksityisiä että listautuneita keskikokoisia, suuria ja monikansallisia yrityksiä eri toimialoilta.

Kuva: Euroopan keskuspankin ohjauskorko vuosina 2000 – 2017.

Ohjauskorko EKP korko talous

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös