Makrotalous

Palkkasumma nousi yksityisellä sektorilla 3,0 prosenttia

Yksityisen ja julkisen sektorin palkat kulkevat nyt eri suuntiin.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan koko talouden palkkasumma oli heinä-syyskuussa 1,2 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Pelkästään syyskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 2,6 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten heinä-syyskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 2,5 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan palkkasumma kasvoi heinä-syyskuussa nopeimmin rahoitustoiminnan toimialalla, jossa kasvua kertyi 4,6 prosenttia vuodentakaisesta. Kasvussa olivat myös muiden palveluiden (4,3 %), rakentamisen (3,7 %), yksityisen terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluiden (2,1 %) sekä kaupan (0,9 %) ja teollisuuden (0,1 %) palkkasummat. Yksityisen koulutuksen (-1,2 %) palkkasumma väheni vuodentakaiseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Palkkasumman vuosimuutos ajanjaksolla 07–09/2017 ja 07/2016–09/2016, %

Lähde: Tilastokeskus.

Yksityisen ja julkisen sektorin palkkaero kasvoi selvästi kolmannella vuosineljänneksellä.

Yksityisellä sektorilla maksettujen palkkojen summa oli heinä-syyskuussa 3,0 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Sen sijaan julkisen sektorin palkkasumma oli 2,1 prosenttia pienempi edellisvuoteen verrattuna.

Pelkästään syyskuussa yksityisen sektorin palkkasumma kasvoi 3,9 prosenttia ja julkisen sektorin palkkasumma 0,2 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten heinä-syyskuussa palkkasumma kasvoi yksityisellä sektorilla 3,9 prosenttia, kun taas julkisella sektorilla palkkasumma väheni 0,1 prosenttia vuotta aiemmasta.

Kilpailukykysopimuksessa sovittu lomarahojen leikkaus on huomioitu ansiotasoindeksissä ja se vaikuttaa negatiivisesti valtion ja kuntasektorin ansiotasoindeksiin vuoden 2017 ensimmäisestä neljänneksestä lähtien.

Palkkasumma on työntekijöille maksettujen bruttopalkkojen summa ilman optioita. Palkkasummaan vaikuttavat työllisyydessä ja palkansaajien ansiotasossa tapahtuvat muutokset.

Palkkojen kehitys näyttää hieman toisenlaiselta jos tarkastellaan palkkasumman sijaan pelkästään nimellis- ja realiansioiden kehitystä. Palkkasummaan vaikuttavaa työllisyyskehitys, toisin kuin ansiotasoon.

Tilastokeskuksen mukaan palkansaajien nimellisansiot nousivat keskimäärin vain 0,2 prosenttia vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Myös nimellispalkoissa yksityisen ja julkisen sektorin erot ovat kasvussa. Yksityisellä sektorilla nimellisansiot kohosivat 0,6 prosenttia. Julkisella sektorilla nimellisansiot puolestaan laskivat, valtiolla 1,0 prosenttia ja kuntasektorilla 1,1 prosenttia.

Reaaliansiot laskivat keskimäärin 0,4 prosenttia edellisen vuoden kolmanteen neljännekseen verrattuna.

Ansiotasoindeksi ja reaaliansiot 2000/1–2017/3, vuosimuutosprosentti

nimellispalkat reaaliansiot palkka talous

Lähde: Tilastokeskus

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös