Makrotalous

Palkkasumma nousi yksityisellä sektorilla 3,0 prosenttia

Yksityisen ja julkisen sektorin palkat kulkevat nyt eri suuntiin.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan koko talouden palkkasumma oli heinä-syyskuussa 1,2 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Pelkästään syyskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 2,6 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten heinä-syyskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 2,5 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan palkkasumma kasvoi heinä-syyskuussa nopeimmin rahoitustoiminnan toimialalla, jossa kasvua kertyi 4,6 prosenttia vuodentakaisesta. Kasvussa olivat myös muiden palveluiden (4,3 %), rakentamisen (3,7 %), yksityisen terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluiden (2,1 %) sekä kaupan (0,9 %) ja teollisuuden (0,1 %) palkkasummat. Yksityisen koulutuksen (-1,2 %) palkkasumma väheni vuodentakaiseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Palkkasumman vuosimuutos ajanjaksolla 07–09/2017 ja 07/2016–09/2016, %

Lähde: Tilastokeskus.

Yksityisen ja julkisen sektorin palkkaero kasvoi selvästi kolmannella vuosineljänneksellä.

Yksityisellä sektorilla maksettujen palkkojen summa oli heinä-syyskuussa 3,0 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Sen sijaan julkisen sektorin palkkasumma oli 2,1 prosenttia pienempi edellisvuoteen verrattuna.

Pelkästään syyskuussa yksityisen sektorin palkkasumma kasvoi 3,9 prosenttia ja julkisen sektorin palkkasumma 0,2 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten heinä-syyskuussa palkkasumma kasvoi yksityisellä sektorilla 3,9 prosenttia, kun taas julkisella sektorilla palkkasumma väheni 0,1 prosenttia vuotta aiemmasta.

Kilpailukykysopimuksessa sovittu lomarahojen leikkaus on huomioitu ansiotasoindeksissä ja se vaikuttaa negatiivisesti valtion ja kuntasektorin ansiotasoindeksiin vuoden 2017 ensimmäisestä neljänneksestä lähtien.

Palkkasumma on työntekijöille maksettujen bruttopalkkojen summa ilman optioita. Palkkasummaan vaikuttavat työllisyydessä ja palkansaajien ansiotasossa tapahtuvat muutokset.

Palkkojen kehitys näyttää hieman toisenlaiselta jos tarkastellaan palkkasumman sijaan pelkästään nimellis- ja realiansioiden kehitystä. Palkkasummaan vaikuttavaa työllisyyskehitys, toisin kuin ansiotasoon.

Tilastokeskuksen mukaan palkansaajien nimellisansiot nousivat keskimäärin vain 0,2 prosenttia vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Myös nimellispalkoissa yksityisen ja julkisen sektorin erot ovat kasvussa. Yksityisellä sektorilla nimellisansiot kohosivat 0,6 prosenttia. Julkisella sektorilla nimellisansiot puolestaan laskivat, valtiolla 1,0 prosenttia ja kuntasektorilla 1,1 prosenttia.

Reaaliansiot laskivat keskimäärin 0,4 prosenttia edellisen vuoden kolmanteen neljännekseen verrattuna.

Ansiotasoindeksi ja reaaliansiot 2000/1–2017/3, vuosimuutosprosentti

nimellispalkat reaaliansiot palkka talous

Lähde: Tilastokeskus

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös