Makrotalous

Varainhoitoyhtiö: Italia on euroalueen suurin riski

Varainhoitoyhtiö Frontin mukaan rahoitusmarkkinat eivät hinnoittele saapasmaan poliittisia riskejä riittävästi.

Italia on euroalueen suurin riski ja maan ongelmat ovat ratkaisematta, Front toteaa kuukausikatsauksessaan.

Maa ei ole pystynyt uudistamaan talouttaan eikä päätöksentekoaan. Lisäksi turvapaikanhakijakriisi, pankkijärjestelmän ongelmat ja suuri valtionvelka yhdistettynä poliittiseen neuvottomuuteen pitää tilanteen tulenarkana ainakin kevään 2018 parlamenttivaaleihin saakka, Front toteaa.

Kaiken kukkuraksi Italian tärkeimmät oppositiopuolueet ovat lisänneet galluppien mukaan kannatustaan syksyllä ja ne ovat jopa väläyttäneet euroeroa tilanteen ratkaisemiseksi.

Rahoitusmarkkinoilla Italian riskit eivät riittävästi näy, Front arvioi.

”Arviomme mukaan rahoitusmarkkinat eivät ole hinnoitelleet Italian riskiä riittävästi, joten Frontin korkostrategia ja valuuttapainotukset sekä osakestrategia säilyvät korostetun varovaisena ja tilanteen huomioivana.”

Muuallakin euroalueessa poliittisia riskejä piisaa.

”Brexitistä alkanut poliittinen epävarmuus hellitti kevään ja kesän aikana, mutta Alankomaiden, Saksan ja Itävallan vaalien jälkeen on palattu jälleen lähtöruutuun, eli euromaiden kyky korjata euron valuvikoja ja edistää liittovaltiohankkeita on jälleen rajallinen. ”

Lyhyellä aikavälillä poliittinen epävakaus on Frontin mukaan kuitenkin markkinoilla hellittämässä, sillä Yhdysvalloissa Trumpin hallinto ja republikaanit ovat todennäköisesti saamassa merkittäviä sisäpoliittisia voittoja.

Vaikka osakkeet ovat Frontin sijoitusstrategiassa nyt loppuvuonna taktisesti neutraalipainossa, allokaatiostrategian peruslinja on alipainottaa osakkeita tässä markkinasyklin vaiheessa.

”Strateginen alipainotus koskee nimenomaan teollisuusmaiden osakkeita,  kehittyvien maiden osakkeet (EM) ovat ylipainossa. Osakkeiden arvostus on korkea suhteessa tulosodotuksiin ja varsinkin toteutuneisiin tuloksiin nähden. Ainoastaan kiinalaiset osakkeet, jotka on listattu Hong Kongissa, ovat arvostukseltaan edullisia”, varainhoitoyhtiö toteaa.

Osakkeiden korkea arvostus olisi Frontin mukaan perusteltua, jos maailmantalouden kasvunäkymät olisivat pidemmällä aikavälillä vahvat ja yrityksillä olisi edelleen paljon mahdollisuuksia kustannusten karsintaan.

Frontin mukaan Yhdysvalloissa poliittinen ilmapiiri, jopa protektionismi, ei enää tue tätä oletusta, mutta lupaus sääntelyn yksinkertaistamisesta sekä verouudistuksesta ylläpitävät toivoa yrityksissä.

”Yhdysvalloissa yksityisen säästämisen lasku on ruokkinut talouskasvua ja osakemarkkinoita vuoden 2009 jälkeen, mutta nyt talousennusteiden mukaan säästämisen lasku olisi päättymässä. Osakkeiden tukena ovat sijoittajien suuri (ja ehkä perusteeton) riskinottohalu sekä keskuspankkien (EKP) elvytystoimet ja matalat korot. FED:in osalta tämä tuki on vähitellen poistumassa. ”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös