Markkinakommentit

Saksa on ajautunut hallituskriisiin – rahoitusmarkkinoilla silti rauhallista

Saksan hallitusneuvottelujen kariutuminen lisää epävarmuutta Saksan lisäksi myös koko Euroopassa.

Neuvottelut Saksan uuden hallituskoalition muodostamiseksi ovat kaatuneet. Saksan liittokansleri Angela Merkel ja hänen puolueensa kristillisdemokraatit eivät saaneet hallitusneuvotteluissa aikaan tulosta. Neuvottelut kariutuivat eilen, kun liberaalipuolue Vapaat demokraatit (FDP) jätti neuvottelupöydän sunnuntai-iltana. Koalitioneuvottelut olivat kestäneet jo neljä viikkoa.

“Tämän päivän myötä on vähintäänkin tarkasteltava syvällisesti Saksan tulevaisuutta”, Merkel sanoi tiedotustilaisuudessaan neuvottelujen päätyttyä.

Hallitusneuvottelujen kariutuminen saattaa tarkoittaa sitä, että vastikään liittokansleriksi uudelleen valitun Merkelin jatko seuraavalle jatkokaudelle on vaakalaudalla.

Tarjolla on vain huonoja vaihtoehtoja.

Saksaa saattaa joko odottaa uudet vaalit tai Merkel yrittää muodostaa vähemmistöhallituksen. Merkelin johtaman kristillisdemokraatien nykyinen hallituskumppani vasemmistopuolue SPD on jo aiemmin sanonut, ettei suostu jatkaamaan uudessa hallituksessa vanhan kumppaninsa kanssa. Maan kolmaneksi suurin puolue, oikeistopopulistinen AfD ei puolestaan kelpaa Merkelille hallituskumppaniksi.

Uudet vaalit olisi Merkelin kannalta iso riski. Syyskuun vaaleissa kristillisdemokraatit voittivat vain vaivoin ja kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi nousi AfD-puolue. Uudet vaalit voisivat nostaa AfD:n kannatusta entisestään. Se tuskin ratkaisisi hallituspulmaa, sillä muut puolueet eivät halua tehdä yhteistyöstä AfD:n kanssa.

Saksan hallituskriisi ei kuitenkaan ole ainakaan vielä näkynyt juurikaan osakemarkkinoilla ja eurokin lähti uudelleen nousuun hetkellisen notkahduksen jälkeen.

Etelä-Euroopan maiden talousongelmien keskellä Saksa on edustanut Euroopassa ja euroalueella vakautta. Maan talouskehitys on ollut lähes kaikilla mittareilla vahvaa viime vuodet. Nyt Saksan poliittinen vakaus on vaakalaudalla ja sillä saattaa olla heijastusvaikutuksia muun Euroopan poliittiseen ilmastoon ja talouskehitykseen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös