Osakeanalyysit

Monialayhtiö Aspo saa Evliltä ostosuosituksen

Aspo monialayhtiö osakekurssi osakkeet talous

Evli uskoo Aspon pystyvän parantamaan kannattavuuttaan tulevina vuosina.

Aspo on neljälle toimialalle keskittyvä monialayhtiö. ESL Shipping on Itämeren johtava kuivia irtolasteja kuljettava varustamo, jonka tarkoituksena on varmistaa teollisuuden ja energiantuotannon raaka-ainekuljetukset ympärivuotisesti. Leipurin tuottaa ratkaisuja leipomo- ja konditoriatuotteiden, elintarviketeollisuuden sekä kodin ulkopuolisen syömisen markkinoille. Telko on johtava muoviraaka-aineiden ja teollisuuskemikaalien asiantuntija ja jakelija. Kauko on erikoistunut vaativiin kenttäolosuhteisiin ja yhteiskunnan kannalta kriittisiin toimintoihin räätälöityihin laite- ja ohjelmistoratkaisuihin. Yritys on myös energiatehokkuutta parantavien ratkaisujen johtava toimittaja.

Aspon tavoitteena on päästä seitsemän prosentin liikevoittomarginaaliin pitkällä aikavälillä. Viime vuonna liikevoittomarginaali oli 4,5 prosenttia.

Evli odottaa yhtiön saavuttavan tavoitteensa vuonna 2020 ESL:n marginaalin kohentuessa kohti 20 – 24 prosentin tavoitetasoaan uusien LNG-alusten tukemana. ESL:n uudet alukset lisäävät kapasiteettia ja leikkaavat kuluja, Evli toteaa aamukatsauksessaan.

”ESL vastaanottaa kaksi uutta LNG-polttoainetta käyttävää alusta vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla. Investoinnin kokonaisarvo on 60 miljoonaa euroa. Uusien alusten on määrä korvata ESL:n nykyiset alukset, jotka vastaavat SSAB:n raaka-ainekuljetuksista. Uudet alukset kasvattavat ESL:n kuljetuskapasiteettia noin 20%. Uusien alusten polttoainetehokkuus on 25% parempi kuin nykyisillä aluksilla ja ne tuottavat säästöjä myös henkilöstökustannuksissa.”

Uudet alukset rasittavat kuitenkin Aspon kannattavuutta vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla, Evli arvioi.

Telko ilmoitti marraskuussa 2017 tähtäävänsä 300 – 350 miljoonan euron myyntiin ja 6-7 prosentin liikevoittomarginaaliin vuoteen 2020 mennessä.

Evli odottaa Telkon hyötyvän kohdemarkkinoidensa vahvasta kasvusta. Yhtiön toimenpiteet hinnoittelussa ja tuotemixissä yhdessä kasvavan palveluliiketoiminnan kanssa tukevat liikevoittomarginaalin kasvua kohti 6 prosentin tasoa, jolla Telkon verrokit toimivat.

Leipurin kannattavuus parani selvästi kuluvan vuoden kolmannella kvartaalin aikana ja Evli suoritusparannuksen jatkuvan vuoden viimeisellä neljänneksellä aikana sekä vuonna 2018 koneiden vahvan tilauskannan tukemana.

Vuoden 2018 arvostuskertoimien perusteella Aspon osakkeella on kuitenkin vain rajallisesti nousuvaraa, Evli toteaa. Osakesijoittajalle mahdollisuudet piilevätkin tulevaisuuden mahdollisuuksissa.

Evli uskoo Aspon etenevän asteittain kohti tavoitteitaan vuosien 2018 – 2020 aikana, mutta ESL:n uuden kapasiteetin ylösajo rasittanee vuoden 2018 tulosta.

Evli aloittaa Aspon seurannan Osta-suosituksella sekä tavoitehinnalla 10,5 euroa. Tavoitehinnan perusteella ja Evlin tulosennusteilla Aspon 2019E EV/EBIT on 13,1x ja 2019E P/E on 11,5x.

Alla Aspon toimitusjohtajan, Aki Ojasen haastattelu, jossa hän keskustelee Inderesin Sauli Vilénin kanssa yhtiön tavoitteista.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös