Tulorekisteri keventää yritysten hallinnollista taakkaa yksinkertaistamalla palkan maksamiseen liittyviä ilmoitusmenettelyjä.
Palkkatiedot ilmoitetaan 1.1.2019 lähtien tulorekisteriin heti maksutapahtuman yhteydessä. Tulorekisteri korvaa nykyisin esimerkiksi verohallinnolle, työeläkelaitoksille ja työttömyysvakuutusrahastolle toimitettavia vuosi-ilmoituksia.
Tulorekisterin tietoja käyttävät 1.1.2019 lähtien Verohallinto, Kela, työttömyysvakuutusrahasto ja työeläkelaitokset. Vuonna 2020 tiedon käyttäjien määrä laajenee ja mukaan tulevat mm. vahinkovakuuttajat, työttömyyskassat ja työsuojeluviranomaiset.
Yksittäiset tulonsaajat saavat rekisteristä ajantasaisen tiedon itselleen maksetuista suorituksista.
Tulotietoja tarvitsevat hakevat tarvitsemansa tiedot suoraan rekisteristä. Esimerkiksi työttömyysetuuden hakijan ei siis enää tarvitse itse toimittaa palkkatodistuksiaan, vaan työttömyyskassa saa ne suoraan tulorekisteristä.
Tulorekisterin käytännön toteutuksesta vastaa verohallinto.
Vuoden 2020 alussa rekisteriin viedään tiedot myös eläkkeistä ja muista etuuksista.
Tulorekisteri on tervetullut uudistus, sillä sen hyödyt ovat laajat, linjaa Finanssialan johtava asiantuntija Timo Tuominen.
”Jatkossa työnantajat pystyvät ilmoittamaan henkilöstönsä palkkatiedot yhdellä kertaa kaikille viranomaisille ja muille tahoille”, Tuominen toteaa artikkelissaan.
Nykyisin työnantajalla on velvoite toimittaa tietoja maksetuista palkoista erikseen esimerkiksi verottajalle, työeläkeyhtiöille ja vakuutusyhtiöille. Tietoja ei hallinnoida yhteisesti missään, vaan järjestelmät ovat hajallaan.
Tulorekisteri muuttaa tilanteen ja uudistuksesta hyötyvät Tuomisen mukaan kaikki.
”Hyöty tulee siitä, että tiedot siirtyvät automaattisesti, ilman erillisiä pyyntöjä nopeasti yhteen paikkaan, mistä kaikki tiedon tarvitsijat voivat niitä hakea.”
Kansalaiset voivat katsella rekisteristä omia tulotietojaan sähköisen asiointipalvelun kautta.
Tulorekisteri helpottaa Tuomisen mukaan myös asiointia eläke- ja vahinkovakuutusyhtiöiden kanssa, kun työnantajien ei enää tarvitsisi tehdä erillisiä kuukausi- ja vuosi-ilmoituksia. Jatkossa tiedot siirtyvät tulorekisterin kautta automaattisesti.
”Olisi tärkeää, että myös pankit saisivat mahdollisuuden tarkistaa rekisteristä asiakkaan tulotiedot esimerkiksi pankkilainan myöntämisen yhteydessä”, Tuominen toteaa.
Tulorekisteriin tulee ensivaiheessa noin 2,8 miljoonan palkansaajat tulotiedot. Kun eläkkeet ja etuudet tulevat mukaan, rekisterissä on yhteensä noin 4,6 miljoonan tulonsaajan tiedot.
Viranomaisten tiedonsaannissa ei siis uutta muu kuin parempi tiedonkulku. Uutta tuntuu olevan vain luottolaitosten asiakkaasta saama tieto:
”pankit saisivat mahdollisuuden tarkistaa rekisteristä asiakkaan tulotiedot esimerkiksi pankkilainan myöntämisen yhteydessä”
Tuo kylläkin vain vaikeuttaisi tietyn asiakasryhmän lainansaantia. Laina-asiakkaalta vaaditaan ”säännöllisiä kuukausituloja”, jollaisia esim opiskelijalla ei yleensä ole.
”Säännölliset kuukausitulot” eivät edes ole ensisijainen kiinnostuksen kohde pankille vaan Finanssivalvonnalle. Pankki myöntäisi kernaasti 200 k€ asuntolainan tulottomalle piakkoin valmistuvalle opiskelijalle, jonka työnsaantitodennäköisyys on 100% ja pääomatulot 30 k€ vuodessa. Sellaiseen profilointiin kuitenkaan Fivan virkamiehet eivät suostu – kysehän ei ole ”säännöllisistä kuukausituloista”, kuten mantra kuuluu.
Muitakin tekosyitä ko ”syrjintään” on kuultu riittävästi, mutta jos joku tietää todellisen syyn, olisin kiinnostunut kuulemaan.