Talouden trendit

Bitcoinin taustalla oleva lohkoketjuteknologia sopii myös hyvinvointipalveluihin

VTT selvitti lohkoketjuteknologian mahdollisuuksia ja hyötyjä sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Lohkoketjuteknologian luvattu läpimurto on joissain yhteyksissä arvioitu suurimmaksi muutokseksi sitten internetin syntymän 1990–luvulla.

Lohkoketjutekniikassa toisilleen vieraat toimijat voivat yhdessä tuottaa ja ylläpitää tietokantoja hajautetusti. Lohkoketju toteutetaan listana tai lokina transaktioista, joka jaetaan osallistujien kesken, jolloin sen voi todentaa monesta lähteestä.

Suurelle yleisölle tunnetuin lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä tuote on kryptovaluutta bitcoin.

Bitcoinit tallennetaan yhteiseen kirjanpitoon, jonka hallinta on hajautettu useiden toimijoiden kesken. Bitcoin-siirrot varmistetaan käyttäjien tietokoneiden laskentatehon avulla, ja siitä käyttäjät saavat vastineeksi bitcoineja.

Hyvinvointipalveluissakin lohkoketjulla on mahdollisuuksia.

VTT:n selvityksessä lohkoketjuteknologian potentiaalisena sovellusalueena korostuivat hyvinvoinnin ylläpito- ja omahoidon sovellukset ja palvelut, joista koostuvan verkoston luotettavuutta tulisi parantaa, kertoo Valtiovarainministeriö tiedotteessaan.

Teknologiaa olisi raportin mukaan hyödyntää esimerkiksi verkostoon kuuluvien hyvinvointituotteiden laatutietojen varmentamiseen, sillä varmennetulle tiedolle on kasvava tarve siirryttäessä kalliista hoidoista ennakoivaan hyvinvoinnin ylläpitoon.

Lohkoketjuteknologiassa toisilleen vieraat toimijat voivat yhdessä tuottaa ja ylläpitää tietokantoja hajautetusti.

Tällä hetkellä helpoimmat ratkaisut sote-kentän vaatimuksiin löytyvät suljetuista ja luvanvaraisista lohkoketjutoteutuksista. Avoimiin lohkoketjuihin siirtyminen vaatii enemmän teknisten, kuten tietojen salaamiseen liittyvien ratkaisujen selvittämistä ja toteuttamista.

Mahdollisena sovelluskohteena raportissa nousivat esille myös sähköisiin palveluihin liittyvät sopimukset ja maksut. Lohkoketjuteknologian avulla voidaan toteuttaa sekä palveluntarjoajien välisiä että palveluntarjoajan ja asiakkaan välisiä maksuja.

Älysopimusten avulla voidaan motivoida yksilöitä ja yrityksiä sekä vauhdittaa ja suunnata uuden markkinan muodostumista ketterästi. Tämä helpottaa myös aiempaa edullisempien palvelujen ja erityisesti älykkäiden hyvinvointipalvelujen tukemista.

Erityisesti sähköisiin palveluihin liittyvissä pienemmissä maksuissa lohkoketjuilla toteutettu sopimus ja arvonsiirto voivat olla esimerkiksi perinteistä palvelusetelijärjestelmää joustavampi ratkaisu.

Lohkoketju soveltuu kuitenkin huonosti terveystietojen ja muiden arkaluontoisten tietojen tallennukseen eikä tule korvaamaan perinteisiä tietokantoja raa’an datan tallettamisen välineenä.

Lue lisää tästä: Lohkoketjuteknologian mahdollisuudet ja hyödyt sosiaali- ja terveydenhuollossa -julkaisu

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​ ​yhteistyötarjous!

Coinmotionin​ ​kautta​ ​voit​ ​ostaa, myydä​ ​ja​ ​säilyttää​ ​bitcoineja​ ​turvallisesti.​ Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

 

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös