Talouden trendit

Kuluttajien maksuhäiriöt taas kasvussa – ”ihmiset velkaantuvat moneen suuntaan”

Kukaan ei tiedä, kuinka paljon ylivelkaantuneilla kuluttajilla on luottoja ja niihin liittyviä ongelmia.

Suomen Asiakastiedon mukaan yksityishenkilöille rekisteröitiin viime vuonna yli 1,65 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää eli noin kymmenys enemmän kuin edellisvuonna.

Maksuhäiriöisten henkilöiden määrä kasvoi vain hiukan, mutta vuoden lopun luku 374 100 on taas hyvin lähellä syksyn 2016 kaikkien aikojen ennätystä. Suomen Asiakastieto Oy:n rekisterissä olevilla henkilöillä on nyt keskimäärin 15 maksuhäiriömerkintää.

“Uusien merkintöjen määrä kasvaa ja ne kasautuvat samoille henkilöille. Lisäksi luottoa hakee jatkuvasti lisää moni sellainenkin ylivelkaantunut, jolla ei vielä ole maksuhäiriömerkintöjä, mutta pitkiäkin viiveitä nykyisten luottojensa hoitamisessa. Nämä ovat painavia perusteita sille, että päätöksentekoon tarvitaan lisää tietoa”, toteaa liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä.

“On erinomainen asia, että Suomessa vallitsee nyt varsin hyvä yhteisymmärrys ns. positiivisen luottotiedon tarpeesta, mutta ongelmat ovat niin akuutteja, että niihin täytyy puuttua nyt. Uudenlaisen luottotietorekisterin mahdollistaminen lailla ja rakentaminen aivan nollapisteestä kestäisi vähintään vuosia. Nyt kannattaisi panostaa jo olemassa olevan positiivisten tietojen jakojärjestelmän kattavuuden parantamiseen”, Muhonen suosittelee.

Ongelman ytimessä on Asiakastiedon kokemuksen mukaan se, että ihmiset velkaantuvat moneen suuntaan, kun luotonmyöntäjiltä puuttuu kokonaiskuva hakijan vanhoista luotoista ja niiden hoitamisesta sekä varmistettu tieto tämän tuloista.

Suomen Pankin tuoreiden tilastojen mukaan esimerkiksi pankkien myöntämien kulutusluottojen määrä kasvaa kiihtyvästi lähes kuuden prosentin vuosivauhdilla. Muiden luotonantajien myöntämiä luottoja ei kattavasti tilastoida, eikä kulutusluottojen kokonaismäärää tai kehitystä siis tarkalleen tiedetä. Kulutusluotot eivät yksinään anna kuvaa velkaongelman juurisyistä, sillä usein ihmisillä on niiden lisäksi myös asuntolainaa sekä osamaksuja esimerkiksi verkkokauppaostoksista.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös