Oma talous

Näin aloitat säästämään rahaa vuonna 2018

Elämä ilman säästöjä voi olla stressaavaa. Aloita säästämään rahaa näillä viidellä vinkillä ja rakenna itsellesi turvaa tuova pesämuna.

Näin Suomi säästää –tutkimukseen ylivoimainen enemmistö vastanneista kertoo, että heillä jää rahaa kuukausittain säästöön. Suomalaisten säästämismotiiveista suosituin on turvautua ”pahan päivän” varalle ja suosituimmat säästämistavat ovat säästötili ja rahastosijoitukset. Suomalaiset ovat säästäjinä varovaisia ja turvallisuushakuisia.

Jos kuitenkaan et ole säästäjätyyppiä ja elät palkkakuitista toiseen The Motley Fool -sivusto listaa viisi vinkkiä, joiden avulla voit aloittaa säästämisen. Elämä ilman säästöjä voi olla stressaavaa, erityisesti jos kohtaat odottamattomia suurempia kuluja. Aloita säästäminen näillä viidellä vinkillä.

1. Päätä mihin haluat säästää rahaa

Tavoitteiden asettaminen helpottaa säästämistä. Eläkeikää varten varautuminen on järkevää, mutta jos sinulla ei ole ”hätävara”-kassaa pahan päivän varalle, sellaisen rakentaminen kannattaa aloittaa ensimmäiseksi. Tai ehkä sinulle tärkeämpiä säästämisen kohteita on oma asunto tai unelmien lomamatka?

2. Avaa sinulle sopiva säästötili

Kun tiedät, mitä varten säästät, sitä varten on hyvä avata tili säästöpossun sijaan. Päätä avaatko tavallisen säästötilin vai haluatko säästöjesi tekevät tuottoa sinulle?

Säästöpankki kertoo, että suomalaisille säästämiskohteen turvallisuus on ollut jopa tuottoa tärkeämpi tekijä, mutta lisääntyvissä määrin haetaan tuottoa ja pyritään vaurastumaan.

3. Aseta säästöillesi budjetti

Kun tiedät, mitä varten säästät ja olet avannut säästöillesi tilin, seuraava askel on budjetoida, kuinka paljon säästät rahaa palkastasi. Seuraa kulutustasi esimerkiksi 30 päivän ajan, niin osaat asettaa itsellesi järkevän ja realistisen budjetin. Olisiko esimerkiksi 10-15 % palkasta kuukausittain sinulle hyvä summa?

Vuonna 2016 Suomi säästää –tutkimukseen vastanneista useampi kuin joka kolmas säästi yli 100 euroa kuukaudessa ja joka neljäs säästi yli 200 euroa kuukaudessa.

4. Karsi turhat menot kuluistasi

Jos budjettisi paljastaa kulutuksesi olevan liian suurta, käy läpi kaikki kulut ja luovu turhista menoista. Tässä muutamia säästöehdotuksia:

  • Maksatko turhaan liian kalliista puhelinliittymästä? Aika kilpailuttaa liittymäsi eri palveluntarjoajien välillä.
  • Maksatko kaapeli-tv:stä enemmän kuin maksaisit esimerkiksi internetin välityksellä toimivista suoravälityspalveluista?
  • Säästä energiaa kotona: alenna lämmitystä, tarkista että sähkölaitteet tai tarpeettomat valot eivät ole turhaan päällä ja sijoita vähäkuluttaviin lamppuihin. Uusi Suomi raportoi, että oikeilla valinnoilla voit pienentää kodin sähkönkulutusta jopa parilla sadalla eurolla vuodessa.
  • Tarkista käytätkö ruokakauppaan liikaa rahaa. Vältä ruoan haaskausta suunnittelemalla perheen viikon ruoka-annokset, tee tarkka ostoslista ja minimoi ruokahävikki.
  • Kilpailuta luottokorttien korkoprosentti eri pankkien välillä ja varmista, että et maksa turhaan suurempaa korkoa.

5. Automatisoi säästöprosessi

Kun olet päättänyt mitä varten säästät rahaa, olet avannut säästötilin ja budjetoinut summan, automatisoi säästöprosessi. Helpoin tapa on asettaa automaattinen siirto tilillesi kuukausittaista säästöä varten ja näin sinun ei tarvitse tehdä säästöpäätöstä joka kuukausi uudelleen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös