Rahoitusteoriaa

Onko Bitcoin enemmän Dotcom-kupla kuin tulppaanikupla?

Bitcoin valuuttakurssi dollari kryptovaluutta talous sijoittaminen

Bitcoin-harrastaja ja Bitcoin-palveluntarjoaja Prasosin toimittaja Jiri Keronen pitää bitcoinin hintanousun vertaamista Hollannin tulppaanimaniaan epäonnistuneena.

Tulppaanimaniaa pidetään maailman ensimmäisenä tunnettuna sijoituskuplana. Se koettiin 1600-luvun Hollannissa, jossa vastikään markkinoille tulleiden tulppaanisipuleiden hinnat kohosivat ennätyslukemiin ja lopulta romahtivat.

Tulppaanimanian huippuvuodet ajoittuivat vuosiin 1634 – 1636. Huuman keskellä alettiin jopa käyttää optioita, jolloin saatiin oikeus ostaa etukäteen sovittuun hintaan sipuleita.

Tulppaanien kasvanut suosio ja hinnannousu sai yhä useammat ihmiset kasvattamaan tulppaaneja. Se johti lopulta ylitarjontaan ja tulppaanisipulien hintaromahdukseen.

Vertailu tulppaanimaniaan ontuu

Bitcoinin viime aikojen hurjaa kurssinousua on verrattu tulppaanimaniaan. Esimerkiksi Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi vertasi kryptovaluutan huumaa tulppaanimaniaan.

”Veikkaan, että Bitcoinin taival tulee sisältämään mitä mielettömimmän nousun ja tuhon. Kuten Alankomaissa vuosina 1634–1637 tapahtunut tulppaanimania. Bitcoinmania on kuitenkin Tulpaanimania steroideilla höystettynä”, Paasi varoittaa.

Jiri Keronen ei pidä bitcoinin vertaamista tulppaanimaniaan onnistuneena. Hänen mukaan ensisijaisesti virheellinen vertaus tulppaaneihin tulee väärästä käsityksestä tulppaanimanian luonteesta.

”Tulppaanit olivat sosiaalinen kupla, eivät taloudellinen kupla. Tulppaanien hinta ei noussut taivaisiin sen vuoksi, että ihmiset olisivat pitäneet niitä hyvinä sijoituskohteina tai olettaneet, että niiden arvo olisi kasvanut tulevaisuudessa”, Keronen toteaa Bittiraha.fi:n artikkelissaan.

Tulppaanit olivat Kerosen mukaan eliitin statussymboli, joilla osoitettiin arvovaltaa ja statusta. Bitcoinissa sen sijaan ei ole minkäänlaista todellista status-arvoaan.

”Toisin kuin tulppaanien kanssa, bitcoinin kurssi ei nouse status-arvon vuoksi, vaan arvonnousun taustalla ovat muut tekijät. Voitaneen jopa sanoa, että bitcoinin kurssi nousee sen negatiivisesta status-arvosta huolimatta.”

Tulppaaneilla ei ole itsellään minkäänlaista itseisarvoa, eikä niitä varsinaisesti voi käyttää mihinkään. Bitcoinilla sen sijaan on aitoa itseisarvoa, eli sillä voidaan suoraan tehdä hyödyllisiä, rahanarvoisia asioita, Keronen perustelee.

”Bitcoin on aito, olemassa oleva ja vuosien ajan toimivaksi testattu teknologia. Bitcoinin koodi on tutkittu läpikotaisemmin kuin edes kaikista tarkimpien tieteellisten teorioiden ennustukset ja väittämät. Bitcoinin taustalla on enemmän laskentakapasiteettia kuin minkään toisen ihmiskunnan luoman järjestelmän takana.”

Lisäksi Bitcoinin lohkoketjun avulla voidaan esimerkiksi lähettää luottamuksellisia viestejä sekä todistaa jonkin asian olemassaolo tiettyyn aikaan varmasti ja tarkasti. Tämä ei ole ollut Kerosen mukaan koskaan ennen Bitcoinia mahdollista ainakaan samassa mitassa kuin Bitcoinin jälkeen.

”Vaikka Bitcoinia käytetään ensisijaisesti taloudellisena sovelluksena, voidaan Bitcoinin lohkoketjuun tallettaa monenlaista informaatiota laillisista sopimuksista kuvatiedostoihin. Tutkijat niin Suomessa, EU:ssa kuin maailmallakin ovatkin tutkimassa mahdollisuuksia käyttää nimenomaan Bitcoinin lohkoketjua myös muiden lohkoketjusovellusten pohjana”, Keronen toteaa.

Tulppaanien arvonromahduksen taustalla oli niiden ylitarjonta. Bitcoinissa ei ylitarjonta ole mahdollista, Keronen muistuttaa.

”Bitcoinien määrä tulee olemaan aina maksimissaan 21 miljoonaa kappaletta. Matematiikka ja teknologia Bitcoinin taustalla varmistaa, että tämä pyhä luku ei tule koskaan muuttumaan. Vaikka kaikki maailman ihmiset ryhtyisivät haluamaan bitcoineja, ei bitcoineja olisi mahdollista tehdä yhtään sen enempää. Bitcoinien tarjonta ei voi kasvaa mitenkään, vaan ainoastaan vähentyä. Tilanne on siis täysin toisenlainen kuin kasvien kohdalla.”

Onko dotcom-kupla parempi vertaus?

Kerosen mukaan tulppaanimaniaa huomattavasti parempi vertaus Bitcoiniin on Internetin alkuaikojen niin sanottu dotcom-kupla.

90-luvulla internet teki tuloaan ja sijoittajat laittoivat miljoonia dollareita erilaisiin internetissä toimiviin yrityksiin, joista läheskään kaikilla ei ollut mitään varsinaista toimintaa. Siksi Suurin osa dotcom-kuplan yrityksistä kokivatkin varhaisen kuoleman. Vain kaikista vahvimmat ja vakaimmat selvisivät.

Kerosen mukaan Bitcoinin kuplat muistuttavat huomattavasti enemmän dotcom-kuplan kaltaista puolispekulatiivista kuplaa kuin tulppaanimanian kaltaista puhtaasti spekulatiivista kuplaa.

”Jos Bitcoinin hinnassa on ilmaa, se ei johdu puhtaasta spekulaatiosta, vaan pikemminkin turhan ylioptimistisista odotuksista. Vaikka Dotcom-kupla puhkesi, on Internetistä itsestään kehittynyt kenties koko meidän aikakautemme ylivertaisesti merkittävin teknologinen innovaatio.”

Coinmotion​ ​-​ ​SalkunRakentaja ​-​ ​yhteistyötarjous!

Coinmotionin​ ​kautta​ ​voit​ ​ostaa, myydä​ ​ja​ ​säilyttää​ ​bitcoineja​ ​turvallisesti.​ Avaa​ ​tili​ ​Coinmotion-palveluun.​ ​Käyttämällä​ ​alennuskoodia​ ​SRFI17X,​ ​saat​ ​1% treidauskulut​ ​ensimmäiselle​ ​kuukaudelle​ ​(50%​ ​alennus).

 

1 kommentti

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös