Indikaattorit

Suomen teollisuudella iso vaihde päällä

Tilastokeskuksen uusimmat tilastot osoittavat sen selvästi – Suomen teollisuuden noususuhdanne jatkuu.

Koko teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2017 marraskuussa 3,4 prosenttia suurempi kuin vuoden 2016 marraskuussa. Tammi-marraskuussa työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 3,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Kuva 1: Koko teollisuustuotannon (BCDE) työpäiväkorjattu muutos (%) edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta

Koko teollisuustuotannon (BCDE) työpäiväkorjattu muutos edellisen vuoden vastaavasta kuukaudesta, %, TOL 2008

Lähde: Tilastokeskus.

Marraskuussa tuotanto kasvoi useilla päätoimialoilla. Eniten tuotanto kasvoi kaivostoiminnassa ja louhinnassa 9,6 prosenttia.

Metsäteollisuuden tuotanto kasvoi 6,9 prosenttia. Metalliteollisuuden tuotanto kasvoi 6,1 prosenttia ja elintarviketeollisuudessa tuotanto kasvoi 4,1 prosenttia vuodentakaisesta. Eniten tuotanto väheni kemianteollisuudessa 4,7 prosenttia.

Tuotantoluvut kuvaavat toteumaa, mutta tilaukset ennakoivat tulevaa. Tilausten kasvun perusteella teollisuuden noususuhdanne näyttäisi jatkuvan.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2017 marraskuussa 15,1 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-marraskuun aikana tilaukset kasvoivat 14,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Kuva 2: Teollisuuden uusien tilausten vuosimuutos (%)

Teollisuuden uusien tilausten vuosimuutos (alkuperäinen sarja), % (TOL2008)

Lähde: Tilastokeskus.

Yritykset saivat marraskuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän metalliteollisuudessa, tekstiiliteollisuudessa sekä paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla. Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat 21,4 prosenttia, tekstiiliteollisuudessa 6,7 prosenttia ja paperiteollisuudessa 6,1 prosenttia edellisestä vuodesta. Kemianteollisuudessa tilaukset laskivat 0,7 prosenttia vuodentakaisesta.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kommentoi duurivoittoisia teollisuuslukuja tuoreeltaan Twitterissä.

Danske Bank ennustaa Suomen talouskasvun olevan myös tänä vuonna Pohjoismaiden kärkeä. Danske Bank arvioi Suomen ja Norjan bruttokansantuotteiden kasvavan tänä vuonna 2,3 prosenttia, kun Tanskassa kasvu on 2 ja Ruotsissa 1,7 prosenttia.

”Suomen talous on ollut perässähiihtäjä suhteessa muihin Pohjoismaihin. Nyt viimein kysynnän kasvu maailmalla nostaa Suomen vientiä ja yritykset ovat riittävän luottavaisia investoidakseen lisää. Lisäksi suomalaiset kotitaloudet pystyvät lisäämään tavaroiden ja palveluiden kulutusta”, tiivistää Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös