Oma talous

10 säästövinkkiä pakkaskelin varalle

Etelä-Suomen sää on ollut lauha ja vähäluminen, mutta nyt pääkaupunkiseudullakin vallitsee kunnon pakkanen.

Kylmä ilmamassa leviää Etelä-Suomeen ja pääkaupunkiseudulla on meneillään vuoden kovimmat pakkaset.

Tässä 10 energiasäästövinkkiä pakkassäiden varalle.

1) Huoneiden lämpötilaa ei kannata pitää liian korkealla. Jo yhden asteen pudotus lämpötilassa voi säästää energiaa 5 prosentin verran. Sopiva lämpötila päiväsaikaan on 20 astetta ja yöllä 18 astetta.

2) Alenna kodin lämpötilaa, jos lähdet useaksi päiväksi pois.

3) Patterin termostaattia ei kannata peittää isoilla huonekaluilla eikö verhoilla. Peitetty termostaatti ei säädä venttiiliä oikein, koska se ei tunnista huoneen todellista lämpötilaa.

4) Huolehdi ovien ja ikkunoiden tiivistyksien kunnosta. Tämä kannattaa tehdä niinkin usein kuin muutaman vuoden välein.

5) Koneellinen ilmanvaihto kannattaa säätää pienimmälle teholle poissaolon ajaksi. Koneellista ilmanvaihtoa ei tule kuitenkaan pysäyttää kokonaan.

6) Ilmanvaihtojärjestelmän suodattimet ja lämmönvaihdin kannattaa puhdistaa vähintään kahdesti vuodessa ja ammattilaisen kannattaa antaa tarkistaa, että säädöt ovat oikein.

7) Elintapojen muuttaminen on edullsin tapa säästää energiaa, koska se ei maksa mitään. Veden lämmittäminen kuluttaa suhteellisen paljon energiaa ja pientalossa kuluu keskimäärin 5000 kilowattituntia vuodessa veden lämmitykseen. Älä siis läträä.

8) Puulla lämmittäessä huolehdi, että polttopuut ovat kuivia. Tuhkat kannattaa poistaa säännöllisesti ja viimeistään silloin kun tuhka nousee arinaan asti.

9) Öljylämmitetysjärjestelmän huollolla voidaan säästää lämmityskuluissa jopa 10-30 prosenttia. Suomessa on tyypillistä, että öljylämmitysjärjestelmää ei ole huollettu tarpeeksi usein. Muista siis huoltaa järjestelmä riittävän usein.

10) Laita yöksi ikkunoiden kaihtimet ja verhot kiinni. Verhojen tuoma energiasäästö vastaa yhtä ikkunan lisälasia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös