Oma talous

Miksi sijoittaa?

On olemassa useita syitä siihen miksi sinun kannattaa säästää ja sijoittaa osa tuloistasi. Sijoitukset tuovat turvaa inflaatiota, vanhuutta ja yllättäviä elämäntilanteita varten. Sijoittamiseen on kuitenkin muitakin syitä.

Sijoittamista perustellaan usein pelkällä rahalla. Ikäänkuin kaikki sijoittajat haluavat vain ja ainoastaan parasta mahdollista riskikorjattua tuottoa.

Psykologian tutkimus kuitenkin osoittaa, että sijoittaminen täyttää useita eri ihmisten tarpeita. Osa haluaa turvaa eläkepäivien varalle. Toiset haluavat tukea suomalaista yrittäjyyttä. Kolmas panostaa vihreisiin arvoihin ja haluaa sijoituspanoksellaan tukea vihreää teknologiaa. Neljäs haluaa taltuttaa syövän. Joku haluaa ostaa tuttujensa StartUp-yrityksen osakkeita saadakseen tunteen siitä, että on mukana mielenkiintoisessa projektissa. Toisen sijoittaminen taas lähtee kiinnostuksesta yritystoiminnan laajaan kirjoon ja siihen mitä maailmassa tapahtuu.

Tutkimuksista tiedetään, että monet mieltävät salkkunsa mielessään useaksi eri salkuksi. On esimerkiksi turvallisuuden tunnetta tuova osio ja peliviettiä palveleva osio. Seuraavassa osiossa tarkastellaan sijoitusten jakamista erilaisten omaisuusluokkien välillä. Tätä jakoa kutsutaan allokaatioksi.

Allokaatiota miettiessä ja sijoitussuunnitelmaa tehtäessä on hyvä tunnistaa omat todelliset tarpeensa ja motiivinsa sijoittamiseen. Puhtaasti numeroihin perustuva sijoitussuunnitelma, joka ei ota huomioon sijoittajan todellisia tarpeita, ei ole hyvä suunnitelma.

Sijoittamisen eri motiivit

Osalla osakesijoittajista on tarve tyydyttää peliviettiään. Halutaan saada pikavoittoja ja suuria onnistumisen tunteita. Tällainen tarve on hyvä tunnistaa ja ottaa huomioon sijoitussuunnitelmaa tehtäessä.

Silloin on mahdollista allokoida pieni osa sijoituksistaan pelaamiseen. Kun pienen osan on allokoinut pikavoittojen tavoitteluun, voi suurimman osan salkustaan antaa olla rauhassa. Ilman tätä pelivietin huomioimista voi sijoittajalle käydä niin, että hän alkaa ikäänkuin pelailemaan koko salkullaan. Se ei ole suositeltavaa.

Otan tämän pelivietin tarpeen esille, koska sijoittaminen on pitkäpiimäistä ja tylsääkin toimintaa. Se vaatii kylmän viileää suhtautumista, ja on tuomittu epäonnistumaan, jos asenne on hätäinen. Tämä on yksi syy siihen, miksi olen luonut pienen salkun Sharevillen salkunjakopalveluun. Tätä salkkua voi seurata sillä silmällä, että kuinka usein toimenpiteitä on tarpeen tehdä. Sijoittajan suurin vihollinen on yliaktiivisuus.

Jos siis haluat pelata, tyydytä pelihimosi ja allokoi marginaalinen osa salkustasi tätä tarvetta varten. Etsi vaikeuksissa olevia yhtiöitä, joiden kurssi heilahtaa pienimmästäkin uutisen puolikkaasta. Laita ostoja ja myyntejä sisään rajoja käyttäen. Spekuloi ja treidaa. Tiedä harrastavasi puhdasta uhkapeliä, mutta onnittele itseäsi, joka kerta kun tuuri on puolellasi. Siitä voi saada kiksit ja se on ihan ok.

Älä kuitenkaan lottoa suurilla summilla. Säästä suurin osa salkustasi hyvin harkitun sijoitussuunnitelman kautta tehtävään pitkäaikaiseen sijoittamiseen. Erottelemalla peliviettisi pitkäaikaisesta ja kylmähermoisesta sijoittamisesta voit todellakin onnistua. Mikäli et mieti näitä asioita kunnolla etukäteen, tulet todennäköisesti tekemään huonoja ja hätiköityjä päätöksiä. Silloin koko sijoitustoimintasi on vaarassa muuttua lyhytnäköiseksi treidaamiseksi, jonka tulos on pitkälti sattuman varassa.

Sijoittamisen aikajänne ja ajoittaminen

Pitkä aikajänne on pidempi kuin mitä yleisesti luullaan. Se on minimissään 5 vuotta, kohtalaisesti 7 vuotta, erinomaisesti 10 vuotta ja maksimissaan 25-30 vuotta. Kannattaa siis olla kärsivällinen. Pitkä aikajänne tarkoittaa myös sitä, että yksi vuosi on aivan liian lyhyt aika sen arvioimiseen, onko joku sijoitus ollut hyvä tai huono.

Usein puhutaan hajauttamisesta eri omaisuusluokkien kesken. Kannattaa kuitenkin miettiä myös ajallista hajauttamista. Ajallinen hajauttaminen tarkoittaa sitä, että ostot tehdään etukäteen tehdyn aikatauluun pohjautuvan suunnitelman pohjalta. Ajallista hajauttamista käytettäessä ajan tulee olla tarpeeksi pitkä. Ostojen hajauttaminen yhden viikon sisään ei ole kovinkaan perusteltua. Hajauttaminen vuoden sisään puolestaan on. Käyttämällä ajallista hajautusta, vältät lyhytaikaisen kurssiliikehdinnän tuomaa riskiä. Ostojen ajautettu hajauttaminen vähentää myös stressiä siitä, että tuliko osakkeesta maksettua liika vaiko ei.

Katso käytännön vinkin sijoitusten ajalliseen hajauttamiseen täältä.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Bernstein

    20.2.2018 at 19:56

    Sijoittamisen idea on mielestäni erottautua ”tulomassasta”, joka koostuu paääosin palkkatuloista, eläkkeistä ja sosiaalituista. Kaikkia noita tuloja valtio kontrolloi suvereenisti ja myös verottaa viimeisen päälle. Syynä se, että niiden saajat eivät pääse verokarhua pakoon. He myös ovat toisilleen sen verran kateellisia, että ”kateuspuolueet” pysyvät vallan kahvassa vaalikausi toisensa perään ja siten takaavat verohelvetin jatkumisen täältä ikuisuuteen.

    Sijoittajankaan ei tietysti ole tarkoitus laistaa veronmaksusta, mutta hänen tapauksessaan valtiovallan on pakko suitsia pahimpia verottamishimojaan saadakseen maahan ulkomaisia investointeja. Kaiken vaurastumisen peruspilari onkin kyky samaistua siihen osaan ihmiskuntaa, jota valtiot pitävät sen verran arvossa, etteivät poliittisesta ilmapiiristä huolimatta tohdi verottaa kokonaan hengiltä. Yksinkertaisin tapa on omistaa suomalaisen vientiyhtiön osakkeita; mieluummin oman firman kautta niin säästää hitusen veroissa. Säästetyn rahan voi sitten lahjoittaa haluamaansa kohteeseen sen sijaan, että se menisi pöhötautisen julkishallinnon elättämiseen, jonka ainoana tehtävänä on keksiä yrityksille lisää velvoitteita.

    Firmastaan satatonnia huojennettua osinkoa nostavan kokonaisvero on vain reilu puolet palkansaajan vastaavasta (27,5% vs 43.3%). Jälkimmäinen on poliitiikan tahto, edellinen puolestaan markkinoiden. Äänestäjä varmasti kääntäisi nuo prosentit päälaelleen, jos häneltä kysyttäisiin. On hänen itsensä onni, ettei kysytä.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös