Indikaattorit

Taalerin päästrategi: Korkojen nousu muutti sijoitusympäristön

korkotaso USA 2 vuoden velkakirja korkomarkkinat sijoittaminen

Korkojen nousu on ollut viime aikoina rivakkaa.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen kahden vuoden velkakirjan korko on noussut kesän 2016 noin 0,57 prosentista nykyiseen 2,08 prosenttiin. Saksan kahden vuoden lainakorko on edelleen negatiivinen, mutta 10 vuoden korko on noussut 0,76 prosenttiin.

Pelot koron ja inflaation noususta on ollut yleisen arvion mukaan keskeisin syy viime päivien osakkeiden korjausliikkeeseen.

Osakesäästäjien Keskusliiton analyytikko Henri Huovinen varoitti SalkunRakentajan haastattelussa inflaation riskeistä. Hänen mielestä suurin riski osakemarkkinoille on inflaation odotettua nopeampi kiihtyminen, mikä näkyisi korkotason kohoamisena.

”Korkotason odotettua nopeampi kohoaminen tarkoittaisi sijoittajien tuottovaatimuksen nousua, mikä laskisi osakkeiden nykykursseja. Lisäksi rahoituskustannukset kasvaisivat, mikä olisi jo itsessään suuri huolenaihe monille velkaantuneille kotitalouksille, yrityksille ja valtioille”, Huovinen varoittelee.

Inflaation odotettua nopeamman kohoamisen voisi saada Huovisen mukaan aikaan esimerkiksi USA:n ennakoitua vahvempi talouskasvu yhteisöveron alentumisen ja vahvan globaalin kysynnän tukemana.

Lue myös: Asuntovelalliset saavat varautua korkeampiin korkoihin

Tämän hetken iso kuva sijoitusmarkkinoilla on, että korkojen nousu muuttaa sijoitusympäristön entistä vaikeammaksi, arvioi Taalerin päästrategi Tuomas Komulainen markkinakatsauksessaan.

”Vuosien 2018 – 2019 aikana korjausliikkeet ja volatiliteetti lisääntyvät osakkeissa ja riskisissä HY- ja EM-lainoissa. Lähikuukausina paljon riippuu siitä, kuinka paljon ja koska korkojen nousu vaikuttaa tulevaan talouskasvuun 2H2018 – 2020. Eli kuinka paljon ylivelkaantuneille sijoittajille tulee ongelmia, tapahtuuko isoja yrityskonkursseja tai kehittyvien maiden talousongelmia jne. Jos nämä jäävät vähäisiksi, talouskasvu voi jatkua hyvällä tasolla myös 2019”, Komulainen toteaa.

Komulaisen mielestä lähiviikkoina on kaksi mahdollista skenaariota ja luonnollisesti jotain niiden välistä.

Toisessa skenaariossa inflaatio Yhdysvalloissa kiihtyy entisestään ja korot nousevat ja volatiliteetti jää hyvin korkealle, osakkeet laskevat ja riskilainojen riskilisät nousevat edelleen. Tästä lisätietoa saadaan Komulaisen mukaan esimerkiksi 14.2. julkaistavista Yhdysvaltain inflaatioluvuista.

Vaihtoehtoisessa skenaariossa Yhdysvalloissa odotuksien mukainen inflaatiokehitys ja maan keskuspankin (Fed) maltillinen ohjeistus 21.3. saavat volatiliteetin laskemaan ja osakkeet palautuvat eli nousevat.

Taalerin allokaatiosalkuissa osakepaino on nyt strategisesti neutraalissa.

”Juuri nyt Allokaatio 50-rahaston osakepaino on n. 46 % ja käteispaino on poikkeuksellisen korkealla, 14 %. Laskimme osakepainon neutraaliin 30.1. myymällä japanilaisia suuryhtiöitä. Edelleen laskimme osakepainoa viime viikolla myymällä ranskalaisia keskisuuria yhtiöitä. Seuraamme nyt Yhdysvaltain inflaatiolukuja ja Fedin toimia poikkeuksellisen tarkasti”, Komulainen toteaa.

Katso alta Markkinaraadin keskustelu sijoitusmarkkinoiden tämän hetken tilanteesta. Taalerin Mika Heikkilä: ”Osakemarkkinoita puhdistaa nyt raikastava raekuuro.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös