Asunnot ja kiinteistöt

Analyytikko: Asuntovelalliset saavat varautua korkeampiin korkoihin

euribor korot korkotaso korko talous

Euroalueen vahvistuva talouskasvu saattaa tuoda ikävän yllätyksen asuntovelalliselle.

Finanssikriisin jälkeinen aika on ollut asuntovelallisille sikäli ruusuista aikaa, että asuntolainoissa yleisesti käytetyt euribor-korot ovat vuoden 2008 jälkeen painuneet historiallisen alas.

Asuntovelalliset ovat saaneet kiittää halvasta lainarahasta Euroopan keskuspankkia, joka on finanssikriisin jälkeen laskenut ohjauskorkonsa alas. Koska asuntolainojen euribor-korot määräytyvät pitkälti juuri keskuspankin ohjauskoron mukaan, ovat lainakorot olleet alhaalla.

Koroissa on nyt selkeitä nousupaineita. Euroopan ja Suomenkin taloudet ovat väkevässä noususuhdanteessa. Tämä on siivittänyt ylös markkinakorkoja.

Markkinakorkojen nousu enteilee myös asuntolainojen korkojen nousua, ennustaa Nordean analyytikko Sanna Kurronen blogissaan.

”Ensimmäisenä nousevat pitkät korot, mutta euriborit seuraavat pian perässä. Mikäli markkinoiden odotus toteutuu, ensi vuonna asuntovelallinen maksaa marginaalin lisäksi jo vähän korkoakin”, Kuronen toteaa. Kurrosen mukaan käänne ylös on pitkissä koroissa jo nähty ja euriboreihin sidotut asuntolainat seuraavat pian nousua.

Kurrosen mukaan rahamarkkinat hinnoittelevat Euroopan keskuspankille ensimmäistä koronnostoa jo alkuvuoteen 2019. Se tietäisi nousua myös euribor-koroille.

”Mikäli markkinat ovat oikeassa, 12 kuukauden euribor pinnistäisi todennäköisesti samoihin aikoihin positiivisille luvuille.”

Toistaiseksi kuitenkin markkinat hinnoittelevat koronnostojen jatkuvan sen jälkeen melko hidasta tahtia, noin 0,4-prosenttiyksikön vuosivauhtia. Kurrosen mukaan tätä vauhtia 12 kuukauden euribor olisi todennäköisesti yhä vuoden 2020 alussa vain noin 0,6 %, mikä tarkoittaisi 20 vuoden ja 200 000 euron asuntolainalla noin 50 euron kuukausittaista lisäystä korkomenoihin tasaeräisellä (annuiteetti) maksuohjelmalla. Eli asuntovelalliselle kustannusvaikutukset olisivat varsin maltilliset.

Markkinoiden korko-odotukset saattavat kuitenkin olla liian maltillisia.

”Todellisuudessa koronnostotahti on nostojen käynnistyttyä usein huomattavasti nopeampi kuin markkinoiden odotus. Näin on käynyt kahden viime vuoden aikana USA:ssa. Kaksi vuotta sitten markkinoiden odotus tämän hetken ohjauskoroksi oli 0,8 %, kun toteutunut on 1,50 %. Mikäli euroalueen kasvu jatkaa viime aikoina nähtyä vauhtia ja inflaatio sen seurauksena piristyy, korot voivat olla parin vuoden kuluttua huomattavasti nykyistä odotusta korkeammalla”, Kurronen varoittelee.

2 kommenttia

2 kommenttia

 1. Lainanlyhentäjä

  17.2.2018 at 17:30

  Sitten aletaan lyhentämään lainaa pää märkänä. Pystyy helposti 3 kertaistamaan kk erän.

 2. Bernstein

  17.2.2018 at 20:28

  Miksi ylipäänsä tehdä velkaa asuntolainan muodossa, kun sen verovähennyskin pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä? Tai jos on tehty jo, sijoituslainalla voi maksaa asuntolainan pois ja vähentää korot 100%:sti. Velatonta asumista ei sentään ole vielä lailla kielletty, kuten ei velalla sijoittamistakaan.

  Jos sitten joskus 2020-luvulla euriborit hieman aivastaa, sijoitusten riskiä voi pienentää tai niistä osan voi myydä. Nurkan myyminen omasta asunnosta tai jo alivuokraaminen on sen sijaan huomattavasti työläämpää.

  Verottaja kyllä tietää, että 90% (mutu 1)suomalaisten varallisuudesta on omistusasunnoissa ja käteisestäkin 90%(mutu 2) makaa nollakorkotileillä. Siksipä verokarhu ottaakin omansa sieltä mistä sen helpoiten saa eikä jaksa jahdata vikkelästi asuinmaata vaihtavaa sijoittajaa.

  Tiedän, että kansankapitalismi ei ole poliittisesti viisas vaaliargumentti. Markkintalouden inhorealismi kuitenkaan ei ole niin inhottavaa, että sen inhoamisella periaatteen vuoksi kannattaisi saattaa itsensä henkiseen verovelkavankeuteen.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös