Sijoitusideat

Efecte nousi Inderesin mallisalkkuun

Analyysitalo Inderes osti mallisalkkuunsa SaaS-ohjelmistoyhtiö Efecten osaketta noin viiden prosentin painolla.

Analyysitalo Inderes osti mallisalkkuunsa SaaS-ohjelmistoyhtiö Efecten osaketta noin viiden prosentin painolla.

Efecte tarjoaa pilvipohjaisia palvelun- ja identiteetinhallinnan ohjelmistoja sekä niitä tukevia asiantuntijapalveluja. Ohjelmistotalo on yksi alan johtavista suurten, keskisuurten ja julkisten organisaatioiden ohjelmistotoimittajista Suomessa ja Pohjoismaissa.

Yhtiö on perustettu vuonna 1998, ja se toimii Suomen lisäksi Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa. Efectessä työskentelee noin 90 alan ammattilaista.

Indersin analyytikon, Petri Ahon mukaan yritysohjelmistojen voimistuva siirtymä pilveen on luonut Efecten kaltaisille SaaS-malliin erikoistuneille toimijoille merkittävän kasvumahdollisuuden ja jakanut kilpailukentän Efecten kannalta houkuttelevasti uudelleen.

Efecten kohdemarkkina on Ahon mukaan yhtiön kokoon nähden suuri ja SaaS-transformaation myötä voimakkaasti kasvava. Lisäksi Efectellä on mahdollisuus kasvaa markkinoita nopeammin. Kohdemarkkinan kokonaiskasvun odotetaan olevan yli 15 prosenttia vuodessa, mutta Efecten fokusalueella kasvu on yli 20 prosenttia.

Inderes odottaa Efecten jatkuviin SaaS-tuottoihin perustuvan kasvun olevan pitkällä aikavälillä hyvin ennustettavaa ja kannattavaa. Ahon mukaan kypsässä kehitysvaiheessa SaaS-liiketoimintamalli mahdollistaa voimakkaat skaalahyödyt sekä pitkäaikaiset, kasvavaa kassavirtaa tuottavat asiakassuhteet.

SaaS-liiketoimintamallin asteittain yli ajan kertyvistä tuottovirroista sekä voimakkaasta kasvusta ja kansainvälistymisestä johtuen Efecten kannattavuus jää kuitenkin lähivuosina heikoksi, Aho arvioi.

”Efecten kaltaisten, voimakkaan kasvun vaiheessa olevien SaaS-yhtiöiden keskeinen arvonmuodostuksen ajuri on kuitenkin kasvunopeus, sillä se on paras indikaatio voimakkaasti skaalautuvan SaaS-yhtiön pitkän aikavälin arvonluontipotentiaalille. Odotamme Efecten antavan vahvoja näyttöjä kasvusta erityisesti kuluvan vuoden loppupuoliskolla, kun viime vuoden lopulla tehdyt merkittävät kasvupanostukset alkavat heijastua liikevaihtoon.”

Inderes näkee Efecten arvostustasossa nousuvaraa skaalautuvaan SaaS-liiketoimintaan painottuvan voimakkaan kasvun myötä.

”Efecten EV/S-kerroin on 1,9x, mikä on tuntuvasti alle pohjoismaisten ohjelmistoyhtiöiden sekä SaaS-yhtiöiden keskimääräisen arvostustason. Pidämme arvostustasoa maltillisena ennustamamme lähivuosien 25-30 %:n kasvunopeuden valossa, sillä yhtiön arvonluonti tulee tällä hetkellä vahvasti SaaSkasvunopeudesta”, Aho toteaa.

Kun yhtiön SaaS-liiketoiminnan skaala kasvaa merkittävästi strategiakauden loppua kohden, alkaa oletettavasti yhtiön arvostustaso saada kasvunlisäksi tukea myös nopeasti kasvavasta tuloksesta, analyytikko uskoo.

”Tiedostamamme suurin riski on laajentumis- ja kansainvälistymispanostusten epäonnistuminen, sillä yhtiö on lähivuodet tappiollinen johtuen kasvupanostuksista.”

Inderesin suositus Efecten osakkeelle on osta ja tavoitehinta on 7,0 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös